درمان نقرس عود کننده
یک مرد 60 ساله با اضافه وزن به شما می گوید که طی سال گذشته 4 نوبت حمله نقرس داشته است و می خواهد بداند چگونه می تواند احتمال حملات بیشتر را کاهش دهد. وی برای درمان پرفشاری خون آملودیپین مصرف می کند...
یک مرد 60 ساله با اضافه وزن به شما می گوید که طی سال گذشته 4 نوبت حمله نقرس داشته است و می خواهد بداند چگونه می تواند احتمال حملات بیشتر را کاهش دهد. وی برای درمان پرفشاری خون آملودیپین مصرف می کند...
● به چه مسایلی باید پرداخت؟
▪ تایید تشخیص: آیا این بیماری واقعا نقرس است؟ یک شرح حال معمول از شروع سریع درد مفصلی شدید خود محدود شونده که طی 12-6 ساعت به حداکثر می رسد و با تورم و قرمزی همراه است. نقرس را مطرح می کند. مخصوصا هنگامی که در یک حمله مفصل متاتارسوفالانژیال اول گرفتار شود. (این مفصل در 90 بیماران گرفتار است و اولین مفصلی است که در 70 بیماران درگیر می شود) وجود توفوس از تشخیص حمایت می کند. شواهد قبلی از وجود بلورهای مونوسدیم اورات در مایع حاصل از آسپیراسیون یک مفصل (طی یک حمله یا بین حملات) استاندارد طلایی تشخیص است. غلظت سرمی اسید اوریک ( mol/L ? (SUA 380 حداقل یک ماه بعد از یک حمله حاد یا ? mol/L 330 (حدود mg/dL 5/5) در خلال یک حمله تشخیص نقرس را نامحتمل می کند.
▪ علل: عوامل خطرزای شایع عبارت اند از مصرف آبجو یا الکل، مصرف دارو (مثل تیازیدها) و جنس مذکر (برای رویت فهرست کاملی از عوامل به bmj.com مراجعه کنید)
▪ عوارض: این عوارض می تواند شامل سنگ کلیه، نفروپاتی یا تشکیل توفوس باشد.
▪ ملاحظات: نشانگان متابولیک همراه را مدنظر داشته باشید.
● طی مشاوره
شاخص توده بدن، دور کمر و غلظت لیپید و قند ناشتا را (از نظر بررسی وجود نشانگان متابولیک) اندازه گیری کنید. نمره خطر قلبی ـ عروقی یا نمره فرامینگهام بیمار را محاسبه و آن را اصلاح کنید. خون بیمار را از نظر غلظت اسید اوریک سرم و کارکرد کلیه بررسی کنید. تنها در صورتی که از تشخیص مطمین نیستید بیمار را برای رادیوگرافی بفرستید.
به بیمار توضیح دهید نقرس به دلیل تجمع بلورهای اسید اوریک در مفصل ایجاد می شود و اطلاعاتی نظیر آنچه را که در آدرس 23068747/www.patient.co.uk/showdoc یافت می شود در اختیار وی قرار دهید.
● کاهش خطر وقوع حملات بیشتر
به بیمار توصیه کنید وزن خود را کم کند. رژیم غذایی و ورزش می تواند غلظت اورات سرم را تا حدود 100 mol/L (حدود 7mg/dL/1) کاهش دهد و خطر وقوع نشانگان متابولیک را کمتر کند. بیمار باید در روز 2 لیتر مایع بنوشد (خصوصا اگر سابقه ای از سنگ کلیه دارد) محدود سازی غذاهای غنی از پورین در صورتی که قابل توصیه باشد، دشوار است و معمولا تاثیر آن کمتراز کاهش وزن است، جامعه نقرس انگلستان توصیه های رژیمی لازم را ارایه نموده است (www.ukgoutsociety.org).
به بیمار توصیه کنید مصرف الکل خود را کاهش دهد. وی باید از نوشیدن آبجو (غنی از پورین) و حتی المقدور نوشابه های الکلی خودداری کند. شراب یک عامل خطرزای عمده محسوب نمی شود.
● درمان دارویی
در صورتی که امکان دارد درمان های دارویی تسریع کننده نقرس نظیر داروهای دیورتیک تیازیدی را متوقف کنید یا آنها را تغییر دهید.
اگر توفوس یا نفروپاتی ناشی از اورات وجود داشته باشد و یا بیمار مکررا دچار حملات نقرس می شود (بیش از 3 بار در سال) درمان با آلوپورینول را در نظر داشته باشید: این دارو با دوز 100 میلی گرم به فاصله یک ماه بعد از یک حمله حاد شروع می شود و بسته به غلظت اسیداوریک سرمی بیمار (آن طور که در دستورالعمل ملی انگلستان قید شده است) هر 4 هفته 100 میلی گرم افزایش می یابد. هدف باید حصول غلظت مساوی یا کمتر از360 mol/L (حدود mg/dL 6) باشد. این رژیم آهسته و پیوسته خطر نقرس ناشی از آلوپورینول و سمیت ناشی از این دارو را کاهش می دهد. در بیمارانی که اختلال کارکرد کلیوی وجود دارد دارو را با دوز 50 میلی گرم شروع کنید و تدریجا به دوز حداکثر 100 میلی گرم برسانید. به هنگام شروع آلوپورینول به بیمار هشدار دهید که این دارو می تواند حملات نقرس را تسریع کند ولی بیمار باید مصرف آن را ادامه دهد و در مورد تجویز یک داروی ضد التهابی (مثل داروهای ضد التهاب غیراستروییدی [NSAIDs]، کلشی سین یا کورتیکواسترویید) به توصیه پزشک عمل کند؛ همچنین بیمار باید بداند که حتی بعد از طبیعی شدن غلظت اورات، شاید چندین ماه زمان لازم باشد تا حملات نقرس فروکش کند و بیمار باید در صورت بروز بثورات پوستی به پزشک مراجعه کند.
پروفیلاکسی در برابر حملات حاد را طی 3 ماه نخست درمان با آلوپورینول شروع کنید. این کار با تجویز دارویی مثل کلشی سین با دوز 5/0 میلی گرم 2 بار در روز که از 2 هفته قبل از تجویز آلوپورینول شروع می شود، امکان پذیر است. اگر کلیرانس کراتینینmL/min 49-35 باشد دوز کلی شین را به 5/0 میلی گرم در روز و اگر کلیرانس کراتینین ml/min 35-10 باشد دوز آن را به 5/0 میلی گرم در هر 3-2 روز کاهش دهید.
به بیمار در مورد احتمال وقوع اسهال هشدار دهید. ممکن است لازم باشد در صورت تداوم حملات، پروفیلاکسی به مدت طولانی تری ادامه یابد و یا در صورت بروز سمیت دارویی، مدت آن کوتاه تر شود. یک درمان جایگزین متداول تر مورد استفاده ـ که البته کمتر مبتنی بر شواهد است ـ NSAID خوراکی است (با یا بدون محافظت گوارشی) که می توان آن را همزمان با تجویز آلوپورینول شروع کرد.
اگر بیمار سابقه ای از تشکیل سنگ های اورات ندارد، تغییر آملودیپین به لوزارتان را مدنظر داشته باشید چراکه لوزارتان اثر اوریکوزوریک خفیفی دارد.
● ادامه درمان
هنگامی که بیمار تحت درمان با آلوپورینول است کارکرد کلیوی وی را سالانه اندازه گیری کنید و عوامل خطرزا برای نشانگان متابولیک یا حوادث نامطلوب قلبی ـ عروقی را پایش نمایید.
اگر بیمار نفروپاتی یا سنگ کلیوی از جنس اورات دارد یا آلوپورینول را تحمل نمی کند، او را به یک متخصص ارجاع دهید.
ترجمه دکتر مهدی حیدری صفا منبع Fox R Management of recurrent gout BMJ February 9 2008 336 329
هفته نامه نوین پزشکی www npjm org