دستکاری در هورمونها به نفع خانواده
ورود اشکال جدید داروهای پیشگیری از بارداری به بازار ایالات متحده
داروهای ضدبارداری که امروزه در بازار دارویی کشور آمریکا موجودند، بر اساس ادعای تولیدکنندگان آنها، کاملا بی خطر بوده و قابل اعتماد و پرقدرت اند. به علاوه، تنوع آنها موجب شده که همه بیماران بسته به وضعیت سلامت خود، بتوانند از بارداری های ناخواسته جلوگیری کنند...
ترکیبات ضدبارداری، اشکال متعددی شامل قرص، برچسب های پوستی، مایع تزریقی، ایمپلنت، داخل واژینال و داخل رحمی دارند. داروهای ضدبارداری خوراکی که به تازگی وارد بازار شده اند، حاوی پروژستین های جدیدند. این پروژستین های جدید در مقایسه با داروهای قدیمی، اثربخشی بهتری دارند و در عین حال دریافت کنندگان آن، عوارض ناخواسته کمتری را تجربه می کنند، اما قابل تامل است که در دسترس بودن ترکیبات ضدبارداری جدید در دهه اخیر، تغییر قابل توجهی در میزان موارد بارداری های ناخواسته و برنامه ریزی نشده ایجاد نکرده است.
متاسفانه تقریبا نیمی از همه موارد بارداری های ناخواسته در آمریکا به سقط می انجامند. یک مطالعه روی ده هزار زن مراجعه کننده به مراکز درمانی با تقاضای سقط در این کشور نشان داده که 46 درصد از این زنان طی ماهی که بارداری رخ داده است، از هیچ روش ضدبارداری استفاده نکرده اند.
● روش شماره یک
روش شماره یک در پیشگیری از بارداری در آمریکا، استریل سازی است، اما بسیاری از زنانی که در سن پیش از سی سالگی با این هدف تحت جراحی قرار می گیرند، بعدها از انتخاب این روش ابراز ندامت می کنند، زیرا آنان اطلاعی از وجود روش های ضدبارداری برگشت پذیر نداشته اند.
امروزه قرص های ضدبارداری ترکیبی، پرمصرف ترین روش برگشت پذیر کنترل بارداری در آمریکاست. به هر حال آنان که این روش را انتخاب کرده اند نیز اغلب تا سه ماه پس از شروع استفاده از این روش، سه یا تعداد بیشتری از قرص های خود را فراموش کرده اند، بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که داروهای موجود، نیاز واقعی زنان را تامین نکرده اند. به هرحال پزشکان و کلیه کارکنان بخش بهداشت و درمان کشورها باید از پیشرفت های اخیر در زمینه روش های پیشگیری از بارداری مطلع باشند و بتوانند درباره فواید و مقبولیت، عوارض جانبی و مشکلات توام با مصرف هر کدام از این روش ها با بیماران خود صحبت کنند.
● داروهای ادامه یابنده در طول چرخه قاعدگی
داروهای ضدبارداری خوراکی ادامه یابنده در طول چرخه قاعدگی، در کاهش یا حذف دوره های بدون هورمون نسبت به قرص های ضدبارداری ترکیبی 7/21 قدیمی برتری دارند. به دنبال استفاده از این دسته داروها، روزهای متوالی هورمون درمانی ممکن است 84 تا 365 روز به طول بینجامد. در رژیم های
add-back، دوره های بدون هورمون ممکن است تا صفر، دو یا چهار روز به جای دوره های هفت روزه تقلیل یابد. در روزهای باقی مانده نیز در مقایسه با سایر روزهای قاعدگی، زنان دوز پایین تری از هورمون را دریافت می کنند.
دلایل تغییر رژیم درمانی قدیمی به داروهای ضدبارداری ادامه یابنده در طول چرخه قاعدگی، عبارت اند از: تجربه علایم قاعدگی در طول دوره قطع هورمون، افزایش اثربخشی در زنانی که مصرف قرص را فراموش کرده اند و دوباره استفاده از آنها را شروع می کنند و نیز زنانی که ترجیح می دهند دفعات تجربه خون ریزی های مشابه قاعدگی شان کاهش یابد. طی سال ها، تجویزکنندگان دارو های تنظیم خانواده با هدف شبیه سازی قرص های ضدبارداری ادامه یابنده در طول چرخه بارداری، به تجویز مستمر قرص های مونوفازیک روی آوردند. هرچند اغلب بیماران ناچار به پرداخت هزینه های اضافه بر تامین داروهای این رژیم می شدند، زیرا شرکت های بیمه آمریکایی فقط هزینه سیزده سیکل را به طور معمول پرداخت می کنند.
زنانی که پیش از شروع داروهای ضدبارداری ترکیبی به دیسمنوره، نشانگان پیش از قاعدگی، اختلال پیش از قاعدگی یا آندومتریوز مبتلا بوده اند، با تشدید این علایم در طول دوره های قطع هورمون روبه رو خواهند شد. به علاوه به نظر می رسد که کاهش یا حذف دوره های قطع هورمون، از شدت علایمی مانند حساسیت پستان ها، سردرد، نفخ، هیپرمنوره و علایم روانی معمول قطع هورمون می کاهند. مورد دیگر آن است که بیماران مصرف کننده داروهای ضدبارداری ادامه یابنده در طول چرخه قاعدگی، میزان خون ریزی زنانه کمتری دارند و در نتیجه کمتر در معرض خطر کم خونی فقر آهن قرار می گیرند.
فایده دیگر ترکیبات ضدبارداری ادامه یابنده در طول چرخه قاعدگی، اثربخشی ثابت شده آنهاست. یک کارآزمایی بالینی تصادفی نشان داده است که رژیم های ضدبارداری ترکیبی مداوم، در پیشگیری از تکامل فولیکول موثرترند، اما به نظر می رسد داروهای ضدبارداری ادامه یابنده در طول چرخه قاعدگی، به خصوص طی ماه های اول شروع درمان، موجب خون ریزی نابه جا یا لکه بینی در طول فاز فعال هورمون درمانی می شوند، البته این لکه بینی و خون ریزی اغلب پس از چند سیکل برطرف می شود.
● ضدبارداری های ادامه یابنده در طول چرخه قاعدگی
داروهای ضدبارداری خوراکی حاوی دزوژسترل: دزوژسترل از نسل سوم پروژستین هاست که در شماری از داروهای ضدبارداری ترکیبی شامل سیکلسا، اورتوسپت، میرست و دزوژن به کار رفته است.
ترکیبات نسل سوم در طول دهه 1980 تکامل یافتند و برای کاهش اثرات اندروژنی مانند هیرسوتیسم و آکنه که اغلب در خلال استفاده از قرص های ضدبارداری خوراکی نسل های قبل مشاهده می شدند، به بازار آمدند. اداره نظارت بر غذا و درمان آمریکا از کارخانه های تولیدکننده این ترکیبات خواسته که در برگه اطلاعات دارویی خود ذکر کنند این فرآورده ها خطر وقوع ترومبوآمبولی وریدی را تا دو برابر افزایش می دهند.
داروهای ضدبارداری خوراکی حاوی دروزپیرنون: قرص های ضدبارداری ترکیبی که حاوی آنتی مینرالوکورتیکویید دروزپیرنون هستند (یعنی یاسمین، یاز) ممکن است مانند ترکیبات پروژستین، نفخ و احتباس مایعات را که اغلب به دنبال مصرف ضدبارداری های ترکیبی ایجاد می شود، کاهش دهند.
دروزپیرنون می تواند به احتباس پتاسیم بینجامد و در نتیجه به هیپوکالمی منتهی شود، البته این اختلال در تمام بیماران شایع نیست، اما آن گروه از بیماران که داروهای تجمع دهنده پتاسیم مانند داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی، دیورتیک ها، مهار کننده های ACE، آگونیست های آنژیوتانسین دو و کلرید پتاسیم را به طور هم زمان دریافت می کنند، در معرض خطر وقوع هیپرکالمی هستند.
● ضدبارداری های جویدنی
داروی فمکون آهن حاوی 35 میکروگرم اتینیل استرادیول و 4/0 میلی گرم نوراتیندرون، یک قرص طعم دار است که می توان آن را جوید یا بلعید. امتیاز این دارو نسبت به سایر داروهای مشابه، سهولت مصرف است. هفت قرص قهوه ای رنگ در دوره قطع هورمون مصرف می شوند که حاوی 75 میلی گرم فروس فومارات هستند.
● ضدبارداری های خوراکی ترکیبی در سالمندان
زنان در سنین قاعدگی اغلب دچار گرگرفتگی و خون ریزی های غیرعملکردی می شوند. هورمون درمانی جایگزین می تواند علایم وازوموتور و خون ریزی را درمان کند، اما جلوی تخمک گذاری را نمی گیرد. بیمارانی که در طول مصرف ضدبارداری های خوراکی ترکیبی، دچار گرگرفتگی می شوند، می توانند دارویشان را به ترکیبات ضدبارداری ادامه یابنده در طول چرخه قاعدگی تغییر دهند.
استفاده از داروهای ضدبارداری خوراکی ترکیبی در زنان سالمند، در عین حال که از بارداری جلوگیری می کند، فواید دیگری مانند افزایش تراکم استخوان و کاهش خطر سرطان تخمدان و آندومتر را هم به دنبال خواهد داشت.
● رژیم های 7/84
▪ Seasonale (سیسونال): 30 میکروگرم اتینیل استرادیول + 15/0 میلی گرم لوونورژسترل
▪ Jolessa (ژولسا): 30 میکروگرم اتینیل استرادیول + 15/0 میلی گرم لوونورژسترل
▪ Quasense (کواسنس): 30 میکروگرم اتینیل استرادیول + 15/0 میلی گرم لوونورژسترل
▪ Seasonique (سیاسونیک): 84 قرص حاوی 30 میکروگرم اتینیل استرادیول + 15/0 میلی گرم لوونورژسترل و سپس 7 قرص حاوی 10 میکروگرم استرادیول
● رژیم های 4/24
▪ Yaz (یاز): 20 میکروگرم اتینیل استرادیول + 3 میلی گرم دروزپیرنون
▪ Loestrin (لواسترین): 24 قرص حاوی 20 میکروگرم اتینیل استرادیول + 1 میلی گرم نوراتیندرون استات و سپس 4 قرص حاوی 75 میلی گرم فروس فومارات
● رژیم 5/2/21
▪ Mircette (میرست): 21 قرص حاوی 20 میکروگرم اتینیل استرادیول + 15/0 میلی گرم دزوژسترل و سپس 2 قرص دارونما و سپس 5 قرص حاوی 10میکروگرم اتینیل استرادیول
▪ Kariva (کاریوا): 21 قرص حاوی 20 میکروگرم اتینیل استرادیول + 15/0 میلی گرم دزوژسترل و سپس 2 قرص دارونما و سپس 5 قرص حاوی 10میکروگرم اتینیل استرادیول
● رژیم پیوسته
▪ Lybrel (لیبرل): 365 قرص حاوی 20 میکروگرم اتینیل استرادیول + 09/0 میلی گرم لوونورژسترل
دکتر شیرین میرزازاده
هفته نامه سپید