بازگشت زگیل ها- مجله مادر گوپی

گفتگو با دکتر زهرا افتخار درباره زگیل تناسلی به بهانه افزایش بروز این بیماری در کشور

گروه بیماریها گوپی 803

در خبرها آمده بود که میزان ابتلا به زگیل تناسلی در شهر تهران افزایش یافته است. تا به حال درباره این عارضه چیزی شنیده اید؟ از آنجا که این بیماری به شدت مسری است و از طریق روابط زناشویی به آسانی منتقل می شود و در صورت مخفی ماندن و درمان نشدن احتمال ابتلای زنان به سرطان دهانه رحم بالا می رود، با دکتر طاهره افتخار، متخصص زنان و زایمان و عضو هیات علمی دانشگاه شاهد گفتگویی کرده ایم تا درباره این بیماری اطلاعات بیشتری به دست آوریم...  
▪ زگیل تناسلی چیست؟
ـ زگیل مقاربتی یا تناسلی عبارت است از زگیل های ناحیه تناسلی (مجرای ادرار، آلت تناسلی و مقعد). این زگیل ها از سایر زگیل ها مسری ترند. برخی از انواع ویروس ها که باعث ایجاد زگیل های مقاربتی می شوند، با بدخیمی های تناسلی نیز همراه هستند. آنها نوجوانان و بزرگسالان فعال از نظر جنسی را از هر دو جنس مبتلا می کنند.
▪ و چه علامتی دارند؟
ـ معمولا زگیل های مقاربتی دارای این مشخصات هستند: آنها در سطوح مرطوب به ویژه آلت تناسلی ، دهانه مهبل و دهانه مقعد ظاهر می شوند. برآمدگی نازک ، قابل انعطاف و توپری دارند که به صورت ساقه ای یا خوشه ای رشد می کند. هر زگیل یک تا دو میلی متر قطر دارد ولی خوشه ها ممکن است کاملاً; بزرگ باشند. زگیل ها باعث آزار یا خارش نمی شوند.
اکثر زگیل های تناسلی هیچ علامت و نشانه ای ندارند بنابراین فرد می تواند آلوده شده باشد و بیماری را به فرد دیگری منتقل کند بدون اینکه خودش بداند. زگیل ها معمولا سوزش یا خارش ندارند. پزشکان می توانند توسط معاینه دقیق پوست (گاهی اوقات با ذره بین) و استفاده از محلول های خاص، زگیل ها را تشخیص دهند. و سایر تست ها می توانند به تشخیص زگیل های تناسلی کمک نمایند.
متخصصین معتقدند که وقتی یک زگیل وجود دارد، ویروس فعال است و احتمال بیشتری دارد که آلوده کننده باشد. وقتی زگیل ناپدید می شود و ویروس هنوز وجود دارد، احتمال کمتری برای انتشار آن وجود دارد. در فردی که با زگیل های تناسلی مواجهه پیدا کرده است، در هر زمانی از حدود چند هفته تا چند ماه پس از مواجهه، زگیل ها ممکن است تظاهر پیدا کنند. گاهی زگیل ها می توانند حتی دیرتر ظاهر شوند یعنی ویروس می تواند در بدن برای مدت خیلی طولانی و بدون ایجاد هیچ گونه علایمی زنده بماند.
▪ عاملش ویروس است؟
ـ بله، زگیل های مقاربتی توسط زیرگروهی از همان ویروسی ایجاد می شود که سایر زگیل ها را ایجاد می کند یعنی پاپیلوما ویروس انسانی ولی مسری تر هستند. به راحتی روی پوست فرد دچار عفونت گسترش پیدا می کند و به آسانی به سایر افراد منتقل می شود. معمولاً; از طریق فعالیت زناشویی انتقال می یابند که غالباً; نتیجه بهداشت نامناسب است . دوره نهفته بیماری یعنی از زمان ورود ویروس تا ایجاد بیماری واضح، یک تا شش ماه است .
▪ می توان از بروز آن پیشگیری کرد؟
ـ اساس کنترل این بیماری بر رعایت بهداشت و پیشگیری است. برای جلوگیری از گسترش زگیل به سایر بخش های بدن یا به افراد دیگر، زگیل ها را نباید خراشید. تا بهبودی کامل زگیل ها از فعالیت زناشویی پرهیز شده و در حین فعالیت زناشویی باید از کاندوم های لاستیکی استفاده شود.
▪ چه عواقب و عوارضی دارد؟
ـ این زگیل های کوچک معمولاً; علامتی ایجاد نمی کنند. البته از آنجا که ممکن است ویروس با بدخیمی تناسلی همراه باشد، باید در پی درمان طبی بود. عود شایع است . عوارض احتمالی شامل اختلالات گردن رحم زنان از جمله سرطان و انسداد ادراری در مردان است.
▪ و چه درمانی دارد؟
ـ معمولاً; درمان زگیل;های تناسلی از همه موارد مشکل;تر است. ابتدا باید جای تمامی زگیل;ها مشخص شود. این امر مستلزم معاینه مناطق در معرض خطر که پیش از این اشاره شد در هر دو جنس است. ممکن است درمان مرتب و مکرر در مطب و با استفاده از برخی اسیدها یا منجمد کردن لازم باشد. زگیل;های تناسلی خیلی مقاوم یا خیلی بزرگ را باید با یکی از روش;های جراحی درمان کرد. همسر بیمار نیز باید از نظر وجود زگیل;های تناسلی معاینه شود. درمان زگیل;های تناسلی گاهی بسیار مشکل است و حتی درمان;های متعدد و مکرر هم موفقیت آن را تضمین نمی;کند. زگیل های تناسلی می توانند از فردی به فرد دیگر از طریق تماس جنسی منتقل شوند. در بعضی موارد نادر زگیل های تناسلی در حین وضع حمل از مادر به کودکش منتقل می شوند ولی افراد از طریق حوله، دستگیره یا توالت فرنگی به زگیل های تناسلی مبتلا نمی شوند. زگیل تناسلی در نوجوانان و بالغین جوان شایع تر است.
درمانی وجود ندارد که بتوان به طور کامل از شر ویروس زگیل های تناسلی خلاص شد ولی درمان ها می توانند تعداد زگیل ها را کاهش دهند یا به سریع تر از بین رفتن آنها کمک کنند. وقتی زگیل ها ناپدید می شوند ویروس زگیل های تناسلی هنوز وجود دارد و فقط نمی تواند به راحتی منتشر شود. اگر یکی از زوجین به زگیل تناسلی مبتلا شده یا احتمال آن را می دهد، در این صورت هم مرد و هم زن به مراجعه به پزشک نیاز دارند. اگر زگیل ها به خوبی قابل مشاهده نیستند، پزشکان می توانند وجود زگیل های تناسلی را در زنان از طریق کولپسکوپی یا مشاهده مستقیم رحم تشخیص دهند. پزشکان می توانند با آزمایش، زگیل مردان را نیز تشخیص دهند. اگر نیاز باشد پزشک با انجام یک معاینه و تشخیص زگیل به درمان آن می پردازد. به یاد داشته باشیم که هر برآمدگی روی ناحیه تناسلی فرد زگیل نیست. بعضی ممکن است جوش باشد. بعضی ممکن است انواع دیگری از عفونت یا رشد غیر عادی بافت باشند. معاینه دقیق پزشک می تواند در تعیین ماهیت برآمدگی کمک کننده باشد.

شایسته جعفریان
روزنامه سلامت www salamat ir