عوامل ریزش مو-مجله مادر وکودک گوپی
بسیاری از مردان و زنان از مواد شیمیایی بر روی موی سرشان استفاده می کنند مانند رنگ ها، سفید کننده ها، مقاوم کننده ها و فرهای دایمی. اگر این وسایل به درستی مورد استفاده قرار نگیرند به ندرت به مو آسیب می رسانند.
▪ استفاده نادرست از لوازم آرایشی مو، مراقبت نادرست از مو :
بسیاری از مردان و زنان از مواد شیمیایی بر روی موی سرشان استفاده می کنند مانند رنگ ها، سفید کننده ها، مقاوم کننده ها و فرهای دایمی. اگر این وسایل به درستی مورد استفاده قرار نگیرند به ندرت به مو آسیب می رسانند.
در هر حال اگراستفاده از این مواد بسیار زیاد و به دفعات باشد می تواند مو را ضعیف و شکننده کند. اگر این مواد به مدت طولانی بر روی موی سر بماند نیز می تواند مو را ضعیف و شکننده کند. اگر دو کار همزمان بر روی مو صورت گیرد یا اگر مویی را که قبلا سفید شده دوباره سفید کنید به مو آسیب می رساند. اگر مو به واسطه استفاده از این گونه مواد شیمیایی شکننده شود بهتر است استفاده از این مواد را متوقف کرده تا موی شما رشد دوباره ای کرده و تقویت شود. در آرایش های مو مانند دم اسبی کردن یا بافتن که مو کشیده می شود نباید خیلی محکم مو را کشید و بست. مدل مو را باید با مدلهای مویی که آرامتر و شل تر مو را نگه می دارند یک در میان عوض کرد تا به مو آسیب نرسد. کشیدن دایمی مو باعث ایجاد کم مویی مخصوصا در اطراف حاشیه پوست سر می شود.
شامپو کردن، شانه زدن یا برس کشیدن می تواند با شکستن مو به آن آسیب برساند. استفاده از کرمها و یا شامپوهای نرم کننده مو پس از شامپو زدن، مو را نرمتر کرده و شانه کردن مو را راحت تر می کند. وقتی که مو خیس است شکننده تر است. از خشک کردن مو با حوله و به شدت، شانه زدن و برس کشیدن به سختی و خشونت باید جدا خودداری کرد. دیگر از قانون 100 بار برس کشیدن پیروی نکنید چرا که به موی شما آسیب می رساند. در عوض از شانه های دانه درشت با فاصله زیاد و برسهایی با سرهای نرم و ملایم استفاده کنید.
▪ وضع حمل (زایمان): هنگامیکه یک خانم باردار است بیشتر موهای او رشد می کند. به هر حال پس از وضع حمل موها وارد دوره استراحت چرخه مو می شوند. بعضی از خانمها در طی 2 تا 3 ماه متوجه ریزش موهایشان میشوند. این ریزش ممکن است از یک تا شش ماه طول بکشد، اما بالاخره برطرف خواهد شد.
▪ تب بالا، عفونت شدید، آنفولانزای شدید: بیماری ها نیز می توانند باعث شوند مو در مرحله استراحت قرارگیرد. شخص ممکن است 4 هفته تا 3 ماه پس از تب بالا،
بیماری سخت یاعفونت با دیدن ریزش شدید مو شوکه شود. این ریزش مو معمولا خود به خو برطرف می شود.
▪ بیماری های تیرویید: هر دو نوع کم کاری و پرکاری غده تیرویید می تواند ایجاد کم مویی نمایند. پزشک شما می تواند با انجام تست های آزمایشگاهی بیماری تیرویید شما را تشخیص دهد. ریزش مو (کم مویی) به همراه بیماری تیرویید می تواند با روش درمانی صحیح برطرف شوند.
▪ کمبود پروتیین در رژیم غذایی:
بعضی از مردمی که به رژیم های شدید و سخت غذایی رو می آورند که میزان پروتیین آن کم است یا دارای عادات غذایی که شدیدا آنرمال هستند می باشند ممکن است دچار سوءتغذیه پروتیین شوند. بدن با رفتن به مرحله استراحت در رشد مو، پروتیین را در بدن ذخیره می کند در نتیجه رشد مو دچار اختلال خواهد شد. ریزش موی بسیار شدید در سر، 2 تا 3 ماه بعد اتفاق خواهد افتاد و موها به آسانی از ریشه کنده می شوند. این وضعیت می تواند با خوردن مقدار کافی از پروتیین برطرف شود.
▪ درمان های دارویی:
بعضی تجویز داروها ممکن است ریزش موی موقتی را سبب شوند. مثلا داروهایی که برای بیماری های زیر مورد استفاده قرار می گیرند: نقرس، آرتروز، افسردگی، فشار خون بالا، رقیق کننده خون، مصرف مقادیر زیاد ویتامین A هم می توانند باعث ریزش مو شوند.
▪ درمان های سرطان:
بعضی از روشهای درمان سرطان بر روند تقسیم سلولها در سلولهای مو تاثیر گذاشته و آن را متوقف می نماید. مو ها نازک می شوند و به محض خروج از پوست سر می شکنند. بیماران حتی ممکن است 90 درصد از موی سر خود را از دست بدهند. البته مو ها پس از اتمام دوره درمان دوباره رشد خواهند کرد.
▪ قرصهای ضد بارداری:
خانم هایی که در دوران استفاده از قرصهای جلوگیری از بارداری ، ریزش مو دارند معمولا تمایلات زمینه ارثی برای نازک شدن مو را دارند. در صورت نازک شدن مو بیمار می تواند با یک متخصص زنان برای تعویض قرص ضد بارداری اش مشورت نماید.
▪ صدمات خارج:
کشـیدن شدید مو توسط برس، کشیدگی مو بوسیله هد بـنـد، باندهای کشی و سنجاق سر، حرارت زیاد و سرمای شدید.
▪ کم خونی و کمبود آهن و سوء تغذیه، کمبود ویتامینهای A-b و کمبود روی.
▪ مصرف برخی داروها مانند: تیوراسیل.
▪ قارچ کچلی سر.
▪ استفاده زیاد از کلاه.
▪ گردش نامناسب خون در پوست سر.
▪ آندروژنیک "androgenic Alopecia": علت 95 درصد ریـزش مو در زنان و مردان را تشکیل میدهد. علت آن افزایش هورمون دی هیدروتستوسترون "dht" میباشد. این ماده نوع بسیار فعال تستوسترون است. سـبب کاهش فعالیت فولیکول شده و مرحله آناژن را کوتاه میکند.
● روشهای درمان ریزش مو
1) استفاده از داروهایی مانند مینوکسیدیل (xandrox/retin-a/(minoxidil کـه رشد مو را تسریع و تحریک می کنند.
2) کاشت مو ساده: موهای پشت و کنار سر را برداشته و به جلوی سر منتقل میکنند.
3) کاشت موی تکه ای(flap): دراین روش پوست حاوی موی پشت سر و یا کنار سر را برداشته و به جلوی سر پیوند میزنند.
4) کاهش سطح پوست سر: در ایـن روش پـوست میان فـرق سر را شکـافته و از از طرفین پوست را به سمت همدیگر می کشند.
● نکاتی مراقبتی
1) در شانه و برس مو با گذشت زمان گرد وغبار و آلودگی انباشته می گـردد کـه بـهتر است برس و شانه خود را توسط اندکی شامپو و یا محلول نشاسته شستشو داده و موهای گیر کرده میان آنها را بیرون آورده و تمیز کنید.
2) موهای خیس را به هیچ وجه شانه و برس نکشید. مـوی سـر را نـیـز به سمت عقب شانه نکشید با این عمل به فولیکولهای مو فشار وارد می آورید.
3) از سشوار با درجه خیلی گرم استفاده نکنید.
4) برای رشد مو تغذیه مناسب داشته باشید: رژیـم غـذایی شـمـا بـایـد حاوی ویتامین بیوتین، B6، اسید فولیک، سولفور، روی، سیلیس، بتاکـاروتـن که در بـــدن مــــبــــدل به ویتامین آ میگردد و در سبزیجات و میوه های سبز رنگ و زرد رنگ موجود می بـــاشــــد، پروتیین: سویا، تخم مرغ، ماست و حبوبات.
5) سیگار نکشید و از نوشیدنیهای حاوی کافیین استفاده نکنید.
6) کمتر از غذاهای چرب و شیرین استفاده کنید.
7) آب خیلی داغ به سرتان نزنید، خواب کافی داشته باشید و موهایتان را هر چند وقت یکبار کوتاه کنید.
8) پوست سر خود را ماساژ دهید تا گردش خون در آن به خوبی جریان یابد.
گیگاپارس