هموروییدها

هموروییدها یا توده ها، یکی از معمولترین و آزار دهنده ترین اختلالات انسانی هستند. هموروییدها خودشان به ندرت شدید هستند اما می توانند بی نهایت دردسرساز باشند. در برخی موارد، هموروییدها ممکن است یک اختلال شدیدتر از قبیل سرطان کولون یا رکتال را بپوشانند...

گروه بیماریها گوپی 403

هموروییدها یا توده ها، یکی از معمولترین و آزار دهنده ترین اختلالات انسانی هستند. هموروییدها خودشان به ندرت شدید هستند اما می توانند بی نهایت دردسرساز باشند. در برخی موارد، هموروییدها ممکن است یک اختلال شدیدتر از قبیل سرطان کولون یا رکتال را بپوشانند. بنابراین، هموروییدها به تشخیص مناسب و درمان توسط یک پزشک نیاز دارند.  
هموروییدها وریدهای گشاد شده (بزرگ شده) هستند که در اطراف مقعد و رکتوم رخ می دهند. آنها ممکن است خارجی (خارج از مقعد) یا داخلی باشند و به سمت خارج حرکت کنند. در هر دو این موارد، هموروییدها می توانند به صورت توده ها یا برآمدگی ها حس و دیده شوند. هموروییدها همچنین ممکن است درون رکتوم بمانند و بنابراین نمی توانند حس یا دیده شوند. این نوع هموروییدها، هموروییدهای داخلی نامیده می شوند.
● چه چیزی هموروییدها را ایجاد می کنند؟
یک علت معمول هموروییدها صرفاً; وضعیت ایستادن است که در آن تمام خون بالای رکتوم فشار را بر روی نواحی رکتال و مقعد می آورد. بیماریهای دیگری که به هموروییدها کمک می کنند شامل عادات روده ای ضعیف، یبوست، اسهال، حاملگی، چاقی و بخصوص فشار آوردن مکرر هنگام اجابت فراج هستند. هرچند، برخی بیماران هیچیک از این بیماریها را نخواهند داشت و با این حال به هموروییدها مبتلا می شوند.
● عوارض چه هستند؟
هموروییدها می توانند ناراحتی متعدد اما مشکلات غیر جدی ایجاد کنند.
▪ ترومبوز و درد:
یک لخته خون در همورویید ممکن است درد شدید ایجاد کند و معمولاً; به توجه فوری پزشکی نیاز دارد.
▪ خونریزی:
هموروییدها چه در خارج و چه در داخل قرار گرفته باشند می توانند خون قرمز تازه را تراوش کنند. هموروییدهای خارجی اغلب چکیدن خون از مقعد را هنگام نشستن در دستشویی ایجاد می کنند. خون همچنین ممکن است به شکل لکه دار کردن لباس زیر دیده شود. هموروییدهای داخلی که خونریزی می کنند ممکن است خون تازه در مدفوع ایجاد کنند.
▪ خارش و تحریک:
هموروییدهای خارجی می توانند خارش دار باشند، بخصوص اگر ناحیه مرطوب و تحریک شده باشد.
● آیا هموروییدها می توانند سرطان ایجاد کنند؟
هموروییدها سبب توسعه سرطان نمی شوند. هرچند، هم هموروییدها و هم سرطان می توانند خونریزی مقعدی ایجاد کنند. در واقع بسیاری از اختلالات می توانند علت خونریزی مقعدی باشند. هنگامیکه خونریزی مقعدی در فرد بالای 30 سال، و بخصوص در افراد بالای 50 سال، رخ می دهد باید به عنوان یک مشکل جدی در نظر گرفته شود تا زمانیکه یک تشخیص دقیق داده شود. پزشکی که مستقیماً; ناحیه مقعد را آزمایش می کند اغلب می تواند تشخیص اختصاصی را بدهد.
● درمان
درمان انواع هموروییدها به اینکه آنها کجا هستند، چه هستند، چه مشکلاتی ایجاد می کنند، و چقدر شدید هستند، بستگی دارد. اغلب، زمان و پروسه طبیعی بهبودی، هموروییدها را با درمان کوچک یا غیر خاص برطرف می کند هنگامیکه هموروییدها به درمان نیاز دارند، معیارهای عمومی زیر توصیه می شوند:
1) درمان سنتی
▪ ناحیه مقعد را تمیز نگه دارید، یک صابون ملایم و مالش ملایم پس از اجابت مزاج را بکار برید. از ماساژ دادن شدید ناحیه اجتناب کنید.
▪ مقعد و هموروییدها را تا آنجاییکه امکان دارد خشک نگه دارید، یک پودر تالک و یک پد از دستمال نرم جهت جذب رطوبت بکار برید.
▪ یک رژیم غذایی غنی از فیبر (برن) و سبوس دار بخورید. فیبر و برن آب را در مدفوع نگه می دارند، مدفوع نرم و حجیم ایجاد می کنند که عبور آنرا آسانتر می کند و تمایل به توسعه هموروییدها را کاهش می دهند. عوامل حجم دهنده در داروخانه ها در دسترس هستند.
▪ از فشار آوردن به خود هنگام اجابت مزاج اجتناب کنید.
▪ هنگام بروز ترومبوز، درد، و حساسیت ، حمام کردن دروان داغ 10 تا 20 دقیقه، دو تا سه بار در روز گرما را به ناحیه می آورد و رفع درد را فراهم می کند و سبب بهبودی می گردد. این کار وان کوچک داغ نامیده می شود.
2) بستن و بند آوردن رگ
یک روش معمول درمان هموروییدهای داخلی کاربرد یک باند پلاستیکی کوچک جهت بندآوردن ورید متورم اصلی است. گردش خون متوقف می شود و همورویید کوچکتر می شود. تکرار درمانها گاهی اوقات ضروری است.
3) انعقاد نوری مادون قرمز
یک منبع نور مادون قرمز می تواند جهت انعقاد وریدی های هموروییدی داخلی بکار رود. اغلب بیش از یک درمان ضروری است.
4) لیزر
لیزر یک اشعه نوری با شدت بالا را به بافت هدف گیری می کند و بنابراین گرما تولید می کند، بنابراین همورویید را منعقد می کند یا می سوزاند. این تکنیک هنوز در فاز تحقیقاتی است اما ممکن است در آینده کاربرد داشته باشد.
5) جراحی
گاهی اوقات در درمان هموروییدها توصیه می شود. جراحی معمولاً; برای موارد زیر نگه داشته می شود:
▪ لخته(ترومبوز) حاد و دردناک هموروییدها
▪ هموروییدهای خونریزی کننده فراوان یا مداوم
▪ هموروییدهای طولانی مدت، برگشت ناپذیر یا بزرگ
▪ هنگامیکه درمانهای دیگر ناموفق هستند
پزشک مورد هر بیمار را جهت تشخیص درمان مناسب ارزیابی می کند.
● جهت جلوگیری از هموروییدها
▪ فیبر، برن، یا سبوس فراوان بخورید یا یک عامل حجیم کننده جهت ابقاء حرکات منظم و آسان روده ای بکار برید.
▪ هنگام ضرورت مدفوع، حرکت روده را به تاخیر نیندازید یا از آن جلوگیری نکنید.
▪ ورزش بخصوص ایروبیک ممکن است به حرکات روده ای منظم تر کمک کند.
▪ مایعات فراوانی بنوشید و وعده های غذایی برنامه ریزی شده منظمی بخورید.
▪ ناحیه اطراف مقعد را تمیز و خشک نگه دارید.
● خلاصه
هموروییدها اختلالات معمول خاصی هستند و اغلب به خودی خود یا با حداقل درمان بهبود می یابند. درمان معمولاً; ساده و موثر است، اگر چه جراحی گاهی اوقات ضروری است. هموروییدها می توانند یک اختلال جدی تر را بپوشانند و بنابراین باید به شکلی مناسب توسط یک پزشک ارزیابی و تشخیص داده شوند. افراد مبتلا به هموروییدها که با پزشک خود رابطه نزدیکی دارند معمولاً; از یک نتیجه خوب و رفع این اختلال معمول مطمین هستند.

مترجم دکتر نگار اصغر بیک
محیا نیوز