تزریق رعب و وحشت برای هیچ؟!
ضرورت بررسی معضل تبلیغات منفی آنفلوانزای خوکی
- آقای دکتر! آنفلوآنزای خوکی گرفته ام.
- ظاهرا که حالت خوبه؟!
- خانواده ام خیلی نگرانند و می گویند حتما آنفلوآنزای خوکی گرفته ام!
آبریزش بینی، درد و کوفتگی بدن ضمن اینکه از دیشب سرم درد می کند. برایم آزمایش بنویسید همینطور دستور دهید مرا بستری کنند تا حداقل اعضای دیگر خانواده ام مبتلا نشوند و زنده بمانند!
این وضعیت شرح حال تعداد زیادی از هموطنانی است که با مشاهده حداقل علایم حساسیت یا آنفلوآنزای فصلی نگران و وحشت زده راهی مطب دکتر یا بخش های اورژانس بیمارستان ها شده و اصرار دارند تا بهبود حالشان در بیمارستان بستری شوند.
با گسترش تب داغ ویروس آنفلوآنزای خوکی رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیردار وزارت بهداشت نیز چندی پیش اعلام کرد که ویروس آنفلوانزای خوکی در کشور به گردش درآمده است. وی اولین مورد از ابتلا به این بیماری را بیست و ششم خرداد ماه سال جاری در کشور اعلام کرد که پس از دو ماه این آمار به یکصد و نودو شش بیمار ارتقا یافت.
البته وی همچنین مدعی شد که با توجه به سرعت بالای اشاعه این بیماری در مدت کوتاه و تعداد مبتلایان در جهان پیش بینی می شود در مدت دو سال در حدود دو میلیارد نفر به این بیماری در سراسر جهان مبتلا شوند .
این اخبار که از سوی یک مقام رسمی در وزارت بهداشت از طریق رسانه ها منعکس شد به همراه تصاویری از صف های طویل در کشورهای جهان که برای گرفتن درمان سرپایی یا وسایل پیشگیری از آنفلوآنزا همچنین تخت خواب هایی که ردیف یکدیگر وزن سنگین بیماران مبتلا به آنفلوآنزای خوکی را تحمل می کردند
به ناگاه تبدیل به یک شوک غریبی شد که سرعت انتشار اخبار منفی آن به مراتب بیشتر از سرعت انتقال ویروس آن بود. تا جایی این اخبار و روایات زیاد شد و رعب و وحشت سراسر جهان را گرفت که دیگر هیچ گوشی بدهکار سایر اخبار و روایات صحیح نبود.
● بیماران وحشت زده اند
گفته می شود پزشک علاوه بر درمان شیمیایی موظف به درمان روحی بیمار نیز هست به ویژه زمانی که وی مبتلا به بیماری سختی شده و تنها پزشک معالجی که از وضعیت آن اطلاع کامل دارد می تواند مرهم درد وآلام وی باشد.
آنفلوانزای خوکی هم این روزها در ظاهر به لیست بیماری های سخت و دشوار افزوده شده و پزشکان را مجبور می کند پیش از پرداختن به مداوا، در ابتدا تلاش کنند تا آرامش روحی و روانی بیمار را بازگردانند و به او بقبولانند که آنفلوانزای خوکی آنقدرها هم که در موردش گفته می شود خطرناک نیست.
دکتر محمدرضا حیدری پزشک عمومی در گفت و گو با خبرنگار سرویس گزارش کیهان در همین رابطه می گوید: به اعتقاد من با توجه به اینکه آنفوآنزای خوکی در سطح دنیا شیوع پیدا کرده اما آنقدرها هم که گفته می شود خطرناک نیست. از آنجا که مبدا زمانی و مکانی آن مشخص است بعید به نظر می رسد احتمالات آماری تعداد مبتلایان در آینده به ویژه در ایران به وقوع بپیوندد. دلیل آن هم این است که آنفلوآنزای خوکی از مکزیک و تایلند و کشورهای جنوب شرقی آسیا شروع شده
و 1 H از خانواده A است که با دگرگونی در آنفلوآنزای فصلی ایجاد شده و با این تغییر ژنتیکی کمی مهاجم تر شده است.
وی با اشاره به تفاوت های بارز این دو آنفلوآنزا می گوید: فقط علایم آنفلوآنزای خوکی اضافه شده که حالت تهوع و استفراغ و اسهال دارد. یعنی اینها علاوه بر علایم قبلی که شامل درد بدن و احساس کوفتگی و خستگی و آبریزش شدید بینی و تب بالا و سرفه های خشک دردناک و حال عمومی نامناسب بود آنفلوآنزای خوکی دستگاه گوارش را هم درگیر می کند.
دکتر حیدری با اشاره به اینکه بیشتر وقت پزشکان این روزها صرف آرام کردن بیماران می شود تا وحشت ایجاد شده دور شود، می گوید: از هر 10 بیمار 2 یا 3 نفر با وحشت و ترس می آیند و می گویند آنفلوآنزای خوکی گرفته ایم بدون اینکه علایم کامل آنفلوآنزای معمولی را داشته باشند.این فقط به دلیل تبلیغاتی است که صورت گرفته و باعث می شود افراد وحشت کنند بنابراین قبل از اینکه درمان کامل را شروع کنیم ابتدا آنها را آرام می کنیم که این بیماری نیست و فقط حساسیت بوده یا آنفلوآنزای فصلی ساده است که ظرف یک هفته خوب می شوید.
● آنفلوآنزای خوکی؛; بودن یا نبودن؟!
احتمال مرگ صد و پنج تا دویست و چهل و پنج هزار نفر در کشور بر اثر آنفلوانزای خوکی و نبود واکسن اثربخش باعث شد در هر محفلی قبل از سلام و احوالپرسی همه به دنبال این موضوع باشند که آیا شخص مقابل اخبار جدیدتری از همه گیری آنفلوآنزا دارد یا نه؟
تا جایی که دیگر هیچ کس نشنید که بر اساس بررسی ها و شواهد موجود نزدیک به 98درصد موارد ابتلا به این ویروس خفیف و تنها دو درصد نیاز به بستری در بیمارستان داشته اند که از این تعداد بین 10تا 30 درصد نیاز به مراقبت در بخشهای ویژه دارند .
در بحث وجود آنفلوانزای خوکی در کشور جای هیچ شک و شبهه ای نیست اما اینکه این ویروس تا چه اندازه خطرناک و قرار است جان چه تعداد را بگیرد موضوع مناقشه میان بسیاری از پزشکان و کارشناسان است.
مسلمان بودن ایرانیان و نبود خوک در ایران یکی از دلایل عمده ای است که پزشکان آن را عامل اصلی ناچیز بودن خطر آنفلوانزای خوکی عنوان می کنند.
دکتر حیدری که سال ها در حرفه پزشکی مشغول به فعالیت است و 19 سال با بیماران مختلفی مواجه شده است، در این خصوص تاکید می کند: با توجه به اینکه مبدا آنفلوانزای خوکی مشخص است و ایران هم فاقد خوک می باشد بنابراین امنیت در ایران در مواجهه با این ویروس برقرار است همچنین تمام کشورهای همسایه مسلمان هستند. تنها روسیه باقی می ماند که به خاطر سرمای زیاد بیماری های عفونی در آن مهار
می شود علاوه براینکه این ویروس به محیط گرم نیاز دارد تا پخته و گرم شود. پس حاشیه امن از کشورهای همسایه که فاقد خوک هستند دلیل محکمی است.
مگر اینکه آمار مسافران به کشورهای آنفلوآنزا خیز آنقدر زیاد باشد که غیرقابل مهار شود،که مسلما تا این شدت نیست.
با توجه به نظر پزشکان طبق آماری که توسط وزارت بهداشت در این خصوص مخابره می شد باید با آغاز ماه مهر با شیوع بسیار بالایی از آنفلوانزای خوکی مواجه می شدیم به طوری که تا کنون حداقل مرز آن به یک میلیون نفر می رسید اما چنین آماری دیده نمی شود. بنابراین به نظر می رسد آنفلوآنزای خوکی چیزی نیست که مثل طوفان بیاید و طبق برخی شنیده ها از 70 میلیون نفر 10 تا 24 میلیون نفر را مبتلا کند.
دکتر حیدری به گزارشگر کیهان می گوید: شدت نوع خوکی از شدت آنفلوآنزای فصلی بالاتر نیست و اگر کسی دچار شود کافی است که سه روز استراحت کند البته این مساله فقط منحصر به آنفلوآنزای خوکی نیست و در مورد دیگر آنفلوآنزاها هم باید افراد دیابتی و آنهایی که ناراحتی قلبی و حاد دارند در بیمارستان بستری شوند بنابراین تا حالا نکته جدید و تفاوت چندانی با آنفلوآنزای معمولی محسوس و مشهود نبوده است.
شایعات دامان آنفلوانزای خوکی را هم گرفت!
گاهی اوقات به گونه ای حدس و گمان ها استمرار می یابد که برای عده ای تبدیل به باور شد و بسیاری ازافرادی که به این سطحی نگری ها دل می دهند تا اینکه ناخودآگاه به ایجاد رعب و وحشت در میان مردم دامن می زنند .
س. رمضانی از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد علوم ارتباطات اجتماعی در بحث پیوستن آنفلوانزای خوکی به شایعاتی که هر از گاهی دامان جامعه را
فرامی گیرد معتقد است: شایعه یک مقوله اجتماعی و روانی با ابعاد گسترده ای است که شاخه های مختلف آن به ویژه در زمانهای بحرانی حالت حادتری به خود می گیرد. یعنی بیشتر در وضعیتهای ناهنجاری در جامعه به وقوع می پیوندد.
وی اضافه می کند : این یک رفتار بسیار طبیعی است که هر گاه آدمها مشتاق خبرگیری درباره قضیه ای باشند به هر نوع اطلاعاتی در این باره متوسل می شوند و سپس آن اطلاعات را در میان خودشان پراکنده
می کنند . البته در کنار اینان افراد سودجویی هم هستند که آگاهانه در پی وحشت و ایجاد هرج و مرج همچنین ترویج تصور وجود ناامنی در میان مردم بوده و در این راستا سعی دارند شرایط را ناامن و علت این احساس ناامنی را هم به نوعی به عملکرد نظام بهداشت و یا دولت ارتباط دهند.
با اغماض از احتمالات بسیار از فراگیری این ویروس در سطح جهان و ایران که خوشبختانه تاکنون محقق نشده و یا بهتر بگوییم احتمال تحقق آن بسیار ضعیف است، با وجود هشدارهای جهانی در خصوص احتمال همه گیری این ویروس هنوز گزارشی از تلفات فراوان و یا اخلال در روند هیچ محیط آموزشی، اداری و غیره در هیچ کشوری نبوده ایم.
از آنجا که هر عملی در اجتماع مدافع و مخالف دارد هشدار و اطلاع رسانی به مردم در این زمینه مخالفان و مدافعانی هم دارد.
هشدار در خصوص آنفلوآنزای خوکی و تلفات جانی آن در دیگر کشورها همچنین تبلیغات در این خصوص از دید بسیاری از کارشناسان مثبت تلقی می شود اما با این شرط که هشدارها به وحشت و رعب در میان مردم تبدیل نشود. چرا که در بخشی از تعاریف تعهد اجتماعی همان احساس مسیولیت نسبت به داشته های اجتماعی و افرادی است که با آنها در جامعه زندگی می کنیم. بنابراین با ایجاد رعب و وحشت در میان مردم آن هم با اخبار کذب، این احساس مسیولیت زیر سوال رفته و
نشان دهنده آن است که این افراد هیچ تعهدی نسبت به همشهریان خود نداشته بلکه بی توجه به امنیت روانی در جامعه با زیر سوال بردن تلاش دولت هستند و با آگاهی قصد دارند اوضاع را ناامن جلوه دهند.
● آنفلوآنزای خوکی بعد از حادثه 11سپتامبر و سیاه زخم
نرخ کنونی ابتلا به آنفلوآنزای نوع خوکی در حال حاضر بسیار کمتر از آن چیزی است که منابع دولتی سازمان بهداشت آمریکا مدعی است.
همچنان وزیر بهداشت و خدمات انسانی و وزیر امنیت داخلی آمریکا اعلام می کنند که آمریکا در معرض تهدید شیوع آنفلوآنزای خوکی قرار گرفته است.
روزنامه ها و رسانه های جمعی این کشور هم چنان مشتاقانه به موضوع شیوع آنفلوآنزای خوکی پرداخته اند که دیگر مسایل جهانی در حاشیه قرار گرفته است.
مریم یوسفی استاد دانشگاه و یکی از کارشناسان علوم ارتباطات و تبلیغات، شایعات در این خصوص را محصول طرح جدید غرب می داند و به گزارشگر کیهان می گوید: شایعه پردازان معمولا به نشانه گیری افراد یا گروه های مسیول می پردازند و به دلایل مختلف شایعات را طراحی و منتشر می کنند. این گروه همیشه سعی دارند با دامن زدن به برخی از شایعات روح و روان جامعه را ناامن کنند. به همین دلیل تلاش می کنند از هر حربه ای به نفع موضع و منافع خود بهره ببرند.
برخی از نظریه پردازان هم عقیده دارند آنفلوآنزای خوکی اخبار مربوط به بحران اقتصادی و رسوایی های مربوط به شکنجه زندانیان را از صفحات اول بیرون رانده است. آمریکایی ها دیگر به دنبال یافتن علت مشکلات اقتصادی و فقر و بیکاری نیستند.
آنها در حال حاضر آنقدر سرگرم اخبار و گزارش های این ویروس شده اند که دیگر دولت را عامل کشته شدن فرزندان خود در جنگ عراق، صرف بودجه کلان در حملات نظامی، شکست های پیاپی از جنبش های اسلامی و غیره نمی دانند.
گفته می شود ویروس آنفلوآنزای خوکی معجونی بین قاره ای از ویروس انسانی، مرغی و خوکی است اما هنوز هیچ موردی از عفونت خوک های پرورشی گزارش نشده است.
در حالی که به نقل از وین مدسن، کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکاویروس( H 1 N 1) برخی حامل ها را با خود دارد که نشان می دهد به لحاظ ژنتیکی به عنوان سلاح جنگ نظامی میکروبی ساخته شده و حاصل وارد کردن یک عامل بیماری زای انسانی ساخته شده دست بشر است که می تواند پیامدهای فاجعه باری برای مردم جهان و بار مالی یا سیاسی برای مسببان این نوع فاجعه دربر داشته باشد.به طوری که یکی از تاجران عمده بین المللی که همکاری گسترده ای با وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا دارد، در مصاحبه ای با هفته نامه آمریکایی مدعی شد که وحشت و ترسی که از واشنگتن و سازمان بهداشت جهانی درباره آنفلوآنزای خوکی ساطع می شود تلاشی در جهت ترغیب مردم برای پذیرفتن کنترل جهانی سیستم های بهداشتی است.
آنفلوآنزای خوکی به آسانی ذهن تمامی مردم جهان را به خود درگیر کرده است. رعب و وحشت حاصل از این ویروس آنچنان به یکباره افکار عمومی را مشغول کرده که فرصتی برای تحلیل ریشه ای آن و حتی چگونگی برخورد با این بیماری نوظهور قرن اخیر باقی نگذاشته است.
در این میان نکته قابل تامل این است که بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران مسایل پزشکی معتقدند آنفلوآنزای خوکی آن چیزی نیست که در تبلیغات بزرگنمایی و نسبت به خطر آن هشدار داده می شود و در واقع یک موضوع انحرافی است که توسط دستگاه های رسانه ای سخن پراکنی غرب در جهان مطرح شده و هدف نهایی آن ایجاد وحشت در بین مردم جهان سوم می باشد.
از طرفی هم آمریکا با طرح این موضع به دنبال انحراف افکار عمومی کشورهای جهان درباره فجایع اقتصادی و مسایل داخلی آمریکاست تا شاید بتواند از این رهگذر سرپوشی بر بحران های داخلی خود بگذارد.
● بحران آنفلوآنزای خوکی یا بحران اجتماعی آمریکا؟
کارشناسان اجتماعی و اقتصاددانان جهانی اعلام کردند بحران اقتصادی موجود در آمریکا در حال تبدیل شدن به یک بحران اجتماعی است.
ژوزف استیگلیتز برنده نوبل اقتصاد سال 2001 یکی از این افراد است که تاکید می کند بحران اقتصادی آمریکا در حال تبدیل شدن به یک بحران اجتماعی است و در همین راستا احتمال سرایت آن به دیگر کشورها نیز وجود دارد.
علاوه بر این، واشنگتن پست نیز در گزارشات خود اعلام کرده که تعداد خانواده های فقیر در آمریکا طی سالهای اخیر سیر صعودی داشته و حدود 30درصد افزایش داشته است.
با توجه به این مساله که آمریکا در وضعیت اقتصادی بسیار بحرانی به سر می برد، انتظار می رود در ماه های آینده بر تعداد فقیران این کشور افزوده شود. آمارها نشان می دهد که طی سالهای اخیر به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی در میان شهروندان آمریکایی متوسط تعداد فارغ التحصیلان دبیرستانی از 70درصد به 50درصد تقلیل یافته است.
مسایلی نظیر عدم توفیق در مالکیت خانه و نگرانی ها از سقوط سهام در بازار بورس اوضاع روحی و روانی آمریکایی ها را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار داده است و حتی به عقیده برخی روانشناسان این اوضاع نابسامان روحی که در چهره تک تک مردم آمریکا قابل مشاهده است به مراتب وخیم تر از حالت آمریکایی ها پس از وقوع حادثه یازدهم سپتامبر است.
سی ان ان نیز در همین زمینه زبان به اعتراف گشود و اعلام کرد ظرف سال های 1972تا 1991 که اقتصاد آمریکا شاهد دوران رکود بود، آمار خودکشی تنها به میزان 2درصد رشد یافته بود ولی اکنون این آمارها به طرز بسیار وحشتناکی افزایش یافته است.
روزنامه لس آنجلس تایمز نیز نوشت: روانشناسان هشدار دادند، وخامت اوضاع اقتصادی آمریکا و آثار زیانبار آن بر زندگی شهروندان آمریکایی آمار خودکشی و افسردگی را در میان مردم این کشور به مرز خطرناک رسانده است.
بنابر گزارش هرالد تریبیون بررسی های صورت گرفته از سوی موسسه تحقیقات روانشناسی آمریکا نشان می دهد که از هر 10نفر مردم این کشور تعداد 9 نفر وضع رو به افول اقتصاد کشورشان را مهم ترین عامل نگرانی در زندگی خود می دانند.
بحران های موجود و نگرانی مردم آمریکا از شرایط بغرنج اقتصادی و اجتماعی به دلمشغولی دولتمردان آمریکایی مبدل شده و آنها را در جستجوی راهی برای فرار از این بحران ترغیب می کند.
به ادعای برخی کارشناسان، بزرگنمایی آنفلوآنزای خوکی مانند همان روندی که حادثه یازدهم سپتامبر و یا ویروس سارس در جهان تعقیب کرد، نوعی ترفند برای انحراف افکار عمومی مردم آمریکا همچنین افکار جهانی از بحران های رایج در این کشور قلمداد می شود.
● دانش ترجمه ای در علوم پزشکی را دریابید
دانش ترجمه ای پزشکان علاوه بر منابع ترجمه ای علوم انسانی از دیگر مشکلات جامعه علمی کشور است که در برخی موارد می تواند مشکلات زیادی به بار آورد.
طبق آمارهای ارایه شده گفته شده آنفلوآنزای خوکی از 70 میلیون نفر 25 میلیون نفر را مبتلا
می کند و نزدیک 25 هزار نفر فوت خواهند کرد. ولی به نظر می رسد شدت خیلی پایین تر از این ها است.
دکتر محمد رضا حیدری پزشک عمومی با اشاره به این مطلب در گفت و گو با خبرنگار سرویس گزارش روز کیهان می گوید: خطر آنفلوآنزای خوکی در حد خطر یک آنفلوآنزای ساده است و به آن شدتی نیست که در تبلیغات رسانه ها گفته می شود.چرا که آثار تبلیغات این بیماری در رسانه ها بسیار زیاد و منفی است.
وی ضمن اشاره به اینکه موارد مشکوکی وجود داشته که آنها را به آزمایشگاه فرستاده ایم و اغلب آنها منفی بوده اند، می گوید: این بزرگنمایی به دانش ترجمه ای برمی گردد که علوم پزشکی را درگیر خود کرده است. ترجمه خوب است و انسان را با علم روز آشنا می کند اما حتما باید در کنار آن با واقعیت و تجربه هم کنار آمد چون هر چقدر واقعیت و تجربه کم باشد شاید انسان مسایلی را خوب یاد بگیرد اما نمود بارز آن را در جامعه نبیند در نتیجه با استنادبه آن گمراه شده و فکر می کند واقعیت همین است. پزشک باید به علم خود در مورد بیماران نگاه کند، به طور مثال در مورد آنفلوآنزای خوکی علایم اغراق آمیزی وجود ندارد چون علایم مشهود همان نشانه های آنفلوآنزای فصلی است که مثلا آمار حجاج را کاهش داده و موارد مشکوک آن محدود بوده است.
همانطور که جواد درویش عضو بسیج دانشگاه صنعتی شریف نیز در گفت و گو با خبرنگار سرویس گزارش کیهان آثار و عواقب دل سپردن به ترجمه در علوم را مانع از پیشرفت همچنین تسلیم شدن به دروغ و فریب های غرب در موارد مشابه می داند.
وی معتقد است: اگر ما نیاز جامعه خودمان را نشناسیم و از آن مهم تر اگر از عوامل رشد و تعالی معنوی فرد و جامعه بی اطلاع باشیم، مجبوریم اولا برای خالی نبودن عریضه و سفید نبودن جزوه استاد و تعطیل نشدن کلاسها؛; از دسترنج دیگران علی الخصوص بیگانگان استفاده کنیم. و ثانیا ناخواسته به نوعی استعمار علمی و فرهنگی تن دهیم که به مراتب بدتر از استعمار سیاسی و نظامی است. از همه اینها بدتر، این دستاوردهای دیگران را به تدریج به بدنه جامعه خود تزریق کرده و با دست خود موجبات تغییر الگوی زندگی و تضعیف و انحطاط اصول دینی و اخلاقی را فراهم می کنیم . نوع بیماری علوم هم بگونه ای نیست که با یک قرص و کپسول و کمی استراحت بهبود بیابد، بلکه نیاز به یک شک عمیق دارد.یعنی معتقدم باید یک جراحی گسترده انجام شود و تحولی اساسی در این زمینه رخ دهد.
مهدی عباسی مهر دبیر تشکیلات دفتر تحکیم وحدت نیز در همین راستا نظری مشابه دارد.
وی در گفت و گو با گزارشگر کیهان مدعی است: باید توجه کنیم چه مؤ;لفه هایی را به عنوان خوراک ذهنی دانشجو و دانشگاه تعیین می کنیم. علوم ما باید پاسخگوی نیازها بر مبنای مقتضیات زمان باشد تا بتواند آن را جبران کند .
عباسی مهر با تاکید بر توجه به این ظرایف اضافه می کند: اگر توجهی به این مسایل نداشته باشیم و ذهنمان را به تیوری های محدود به یکسری کتب و مسایل سطحی کنیم نتیجه اش همان چیزی می شود که امروز در دانشگاه ها شاهدیم. البته در این راه اساتید نیز می توانند از تجربه نرم افزاری یا اندیشه محور استفاده کنند.
● دیو آنفلوآنزای خوکی و تبلیغات رسانه ای
تبلیغ وسایل بهداشتی و ضد عفونی که عمدتا کالاهای تبلیغاتی هستند در جهت پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزای خوکی، نمایش تخت های بیمارستانی در سراسر جهان با القای مرگ و میر زیاد ناشی از آنفلوآنزای نوع A و انتشار اخبار و اطلاعاتی که بیانگر سرعت انتشار این ویروس در سطح کشور است از جمله نمونه های تبلیغات صدا و سیما است که به رعب و وحشت مردم در مواجهه با آنفلوآنزای خوکی دامن می زند.
حمید رضا مقدم فر مدیرعامل خبرگزاری فارس در همین رابطه به خبرنگار سرویس گزارش روز کیهان می گوید: باید هشدارها از سوی رسانه ها طوری باشد که بزرگنمایی و باعث هراس بین مردم نشود. اما اینکه اندازه و شدت آن چقدر است و در چه مواقعی رسانه ها باید متوقف و کجا باید به انتشار این اخبار بپردازند حرفه ای بودن رسانه را مشخص می کند.
چون برقراری تعادل یکی از حساسیت ها و ظرافت های کار رسانه ای است.
وی در توضیح بیشترتین موضوع می گوید: در مورد آنفلوآنزای نوع A با نبود تعادل در رسانه مواجه شده ایم و آنقدر موضوع را بزرگ کرده اند که گویا همه مردم در خطر مرگ هستند! در حالی که میزان مرگ و میر ناشی از آن در مقایسه با دیگر بیماری ها و حتی آنفلوآنزای فصلی به مراتب کمتر است، بنابراین رسانه باید بپذیرد که نقطه تعادل بهترین نقطه است که هم می تواند هشدار بدهد و هم برای پیشگیری از این بیماری می تواند آموزش بدهد.
انحراف افکار عمومی جهان از مشکلات و مسایل اقتصادی و اجتماعی در آمریکا و همچنین غرب از دیگر موضوعاتی است که مقدم فر علاوه بر سود اقتصادی، آن را دیگر دلیل و ریشه وجودی آنفلوآنزای خوکی قلمداد می کند.
مقدم فر همچنین اظهار می کند: در رخدادهای گذشته دیده ایم که یکی از شیوه های کمپانی ها و کارتل های بزرگ اقتصادی غربی که وابسته به سران حکومتی آمریکا هستند این است که خودشان ویروس ها را منتشر می کنند تا پادزهر و واکسن آن را که جزء تولیدات موسساتشان است در جهان به فروش برسانند، یعنی جهت گیری بسیار کاسبانه است اما با روح و روان مردم بازی می کنند و توجهی به کرامت انسانی مخاطب ندارند. علاوه بر این، انحراف افکار عمومی آمریکایی ها از مشکلات درونی هم وجود دارد بنابراین باید مراقب باشیم که همراه این موج نشویم ووظیفه رسانه های داخلی این است که با دقت و ملاحظه بیشتر به این مسایل بپردازند.
● نرخ مرگ و میر آنفلوآنزای خوکی
همه ما در طول عمرمان به خصوص در آغاز فصل زمستان بارها دچار گلودرد، زکام، گریب، سرماخوردگی و بیماری های دیگری می شویم که این نشانه ها را داشته است. بنابر همین مساله می توان گفت که هر کسی که اولین سرفه و عطسه ناشی از آن بیماری ها را داشته باشد نگران خواهد شد که مبادا گرفتار آنفلوآنزای خوکی شده باشد. اما این موضوع و آن همه جنجال بر سر آنفلوآنزای خوکی تنها 816 مورد مرگ در سراسر جهان و در 160 کشور به این بیماری نسبت داده شده است.
این در حالی است که آنفلوآنزای معمولی هم سالانه 35 هزار نفر را فقط در آمریکا می کشد. همین تعداد هم پس از ابتلا به آنفلوآنزا به دلیل ذات الریه می میرند.
اما این آمار در حالی است که براساس آمار سرانگشتی تا به حال 25 میلیون نفر در اثر ایدز جان خود را از دست داده اند و فقط در سال 2005 یک میلیون و ششصد هزار نفر در اثر سل جان خود را از دست داده اند.
حسین خلیلی یکی از دبیران مقطع دبیرستان که از هشدارهای فراوان نسبت به آنفلوآنزای خوکی در مدارس دل خوشی ندارد، می گوید: به نظر می رسد آنفلوآنزای خوکی آن چیزی نیست که نسبت به آن هشدار داده می شود البته دست کم گرفتن آن هم خود مشکل ساز است، چرا که این ویروس توانسته چندین نفر را در سراسر جهان مبتلا کند پس هشدار و آموزش در سطح مدارس و ادارات تا حدی که به رعب و وحشت مردم دامن نزند می تواند مفید و موثر باشد در حالی که حوادث دیگری در کشور رخ می دهد و حتی تلفات بیشتری داشته که مغفول مانده اند.
وی تلفات ناشی از تصادفات جاده ای را بیش از تلفات احتمالی آنفلوآنزای خوکی می داند که آموزشی در سطح مدارس به دانش آموزان داده نمی شود.
مقایسه آمارها و گزارشات همچنین اظهارات مسیولان پلیس راه و اورژانس کشور نشان می دهد فقط تا پایان دوازدهمین روز تعطیلات نوروزی امسال دست کم 420 نفر در تصادفات جاده ای کشور فوت شده اند که این رقم در طول سال چندین برابر بیشتر گزارش شده است. در حالی که آنفلوآنزای خوکی حتی طبق احتمالات زیاد آمار مرگ و میر تا این اندازه تلفات نخواهد داشت.
آمارهای پلیس راه نشان می دهد وقوع 31 درصد تصادفات نوروزی تا سوم فروردین بر اثر سرعت غیر مجاز، 29 درصد عدم توجه به جلو و رعایت فاصله طولی و 20 درصد انحراف به چپ بوده است.از سوی دیگر نتایج بررسی ها نشان می دهد 30 درصد
مرگ و میر در تصادفات جاده ای کشور به دلیل نبستن کمربند ایمنی صندلی عقب و عدم وجود این وسیله ایمنی بوده است
تصادفات جاده ای کشور بیش از 400 کشته داشته است.
نویسنده آریا سروری پریسا جلالی
روزنامه کیهان www kayhannews ir