فرمانروای بدنتان به روغن سوزی نیفتد

با سکته های مغزی

گروه بیماریها گوپی 609

سردرد، ضعف بدن، بی حالی، تهوع، تاری دید، هرکدام می تواند به تنهایی زنگ خطری برای شروع عارضه مهلکی به نام سکته مغزی باشد که در صورت پشت گوش انداختن و بی توجه بودن به این عوارض، صدمات جبران ناپذیری برای سلامت فرد به همراه خواهد داشت.  
دکتر محمد روحانی، متخصص بیماری های مغز و اعصاب و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتگو با جام جم در این باره اظهار می کند: سکته مغزی عبارت است از یک نقص نورولوژیک موضعی که به علت اختلال در خون رسانی قسمتی از مغز، ایجاد می شود، این اختلال می تواند به علت انسداد یک رگ (سکته ایسکمیک) و یا به علت پاره شدن یک رگ و بروز خونریزی (سکته هموراژیک) باشد.
گفته می شود سکته های مغزی، سومین علت بروز مرگ و میر در دنیا را تشکیل می دهند که شایع ترین علل ناتوانی و معلولیت های دایمی، بر اثر بروز این عارضه رخ می دهد که بار مالی فراوانی را به دوش جامعه و خانواده تحمیل می کند.
این متخصص مغز و اعصاب بروز علایم سکته مغزی را مبنی بر محلی که مغز در آن ناحیه دچار درگیری شده است، می داند که بنابر مقتضای محل، علایم و نشانه های آن متغیر است.
وی در ادامه، ضعف نیمه ای از بدن، اختلال حسی و کرختی، تاری دید چشم، سرگیجه، دوبینی و عدم تعادل را از شایع ترین علل سکته های مغزی ذکر کرده و می افزاید: گاهی سکته های مغزی با پیش درآمد همراه است که اگر در این مرحله تشخیص داده شوند، می تواند از وقوع فاجعه ای غیر قابل جبران، جلوگیری به عمل آورد، برای مثال: علامات گذرای سکته مغزی همچون بروز 5 الی 10 دقیقه تاری چشم و یا ضعف نیمه ای از بدن به مدت نیم ساعت.
● فاکتورهای خطر در سکته مغزی
فاکتورهای خطر در سکته مغزی به دو گروه دسته ای که می توان در آنها تغییرات ایجاد کرد و دسته ای که نمی توان در آنها تغییری صورت داد، تقسیم می شوند.
دکتر روحانی، مهم ترین و قوی ترین فاکتور خطرناکی را که می تواند دستخوش تغییرات شود را فشار خون بالا دانسته و اظهار می کند؛; با عدم کنترل فشار خون، سکته های خونریزی دهنده و انسداد رگ قوت می گیرد.
وی همچنین از دیگر فاکتورهای خطرناک را که می توانند با تغییرات، اثر بروز عارضه را خنثی کنند، دیابت، مصرف دخانیات، چربی خون بالا، بیماری های دریچه ای قلب و بیماری های ریتم قلب ذکرمی کند و در ادامه یادآور می شود؛; برخی از ویژگی ها نیز غیرقابل تغییر و در بروز و ظهور سکته های مغزی بی تاثیرند، همانند؛; برخی از نژادها (سیاه پوستان) ، (نژاد جنوب شرق آسیا) که در آنها، سکته های خونریزی دهنده مشهود است که با رعایت رژیم غذایی، کنترل قند خون، چربی خون و عدم چاقی، می توان از خطرات آن جلوگیری کرد.
● درمان
گفته می شود درمان این عارضه در دو مرحله مزمن و حاد صورت می پذیرد. دکتر روحانی با اشاره به این مطلب می افزاید؛; امروزه در بسیاری از مناطق جهان، به نام (واحدهای سکته مغزی) به طور خاص و با وسواس و دقت خاصی از بیماران نگهداری می کنند و بیمار در مرحله حاد، تا پایان 72 ساعت اول، مرتبا فشار خونش، کنترل می شود. وی همچنین ابراز می کند؛; اگر بیمار در فاز حاد، قبل از گذشت 6 ساعت از وقوع عارضه به بیمارستان مراجعه کند درمان ترومبولیتیک بر روی وی اعمال شده و توسط دارو، لخته خون وی قابل حل شدن است.
در این نوع درمان، فشار خون، فشار مغز، تغذیه کنترل شده و از لختگی در وریدهای پا و ترشحات معده به ریه، جلوگیری به عمل می آید.
ولی در درمان های مزمن، آنچه به بیمار کمک می کند، درمان های بازتوانی، فیزیوتراپی و کاردرمانی است.
به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه امروزه شاهد بروز سکته های مغزی در میان زنان جوان هستیم که یکی از علل مهم آن را می توان به استفاده مقطعی و گذرا از قرص های ضد بارداری، اشاره کرد که در اغلب موارد در ما ههای رمضان و ایام حج رخ می دهد و شخص به دلیل انعقاد پذیری خونش، مستعد بروز لخته های مغزی می شود که از علایم آن می توان به سردرد، تهوع، تشنج، نقص های موضعی بدن، افت هشیاری، کما و حتی مرگ، اشاه کرد.
اکثر افرادی که دچار بیماری فشار خون هستند، در همان 72 ساعت ابتدای بروز عارضه، با خوددرمانی های خود، سعی در کاهش فشار خون خود دارند که این امر می تواند بسیار خطرناک و حتی از عوامل تشدید کننده عارضه باشد. دکتر روحانی ضمن اشاره به این مطلب، خاطر نشان می کند؛; پس از بروز عارضه، اولین اقدامی که باید انجام داد، مراجعه به پزشک است چرا که در برخی از اوقات، پزشک تشخیص می دهد که جهت جلوگیری از آسیب بیشتر به مغز، فشار خون بیمار، بالا نگه داشته شود.
● توصیه های مفید
در اکثر مواقع علایم سکته های مغزی گذرا و بسیار نامحسوس است و به صورت آنی رخ می دهد ولی آنچه مهم است توجه به این مساله است که با هوشیاری می توان، جلوی عوارض دیگر را گرفت، این متخصص مغز و اعصاب با بیان این مطلب متذکر می شود؛; افراد می توانند با رعایت رژیم غذایی مناسب و کاهش فشار خون، چربی خون و قند خون، کم استفاده کردن از نمک و انجام ورزش های مناسب از بروز حوادثی این چنینی جلوگیری کنند و به هنگام وقوع آن با پزشک متخصص مشورت کنند.

روزنامه جام جم www jamejamonline ir