پریتونیت عفونت

این درد معمولاً; به طور ناگهانی آغاز شده و به طور پیشرونده تشدید می یابد. درد ممکن است در ابتدا حالت متناوب داشته باشد و سپس حالت ثابت پیدا کند.

گروه بیماریها گوپی 467

● توضیح کلی  
پریتونیت عفونت یا التهاب وخیم قسمتی از صفاق (پرده پوشاننده لوله گوارشی ) یا همه آن .
● علایم شایع
درد سراسر شکم یا قسمتی از آن . این درد معمولاً; به طور ناگهانی آغاز شده و به طور پیشرونده تشدید می یابد. درد ممکن است در ابتدا حالت متناوب داشته باشد و سپس حالت ثابت پیدا کند. بیمار دچار این درد اغلب ترجیح می دهد که به پشت بخوابد و هیچ گونه حرکتی نکند زیرا حرکت یا فشار به شکم باعث افزایش این درد می شود.
▪ درد شانه (گاهی )
▪ لرز و تب (اغلب تب بالا)
▪ منگی و ضعف
▪ تُندی ضربان قلب
▪ فشارخون پایین
▪ تهوع و استفراغ
▪ تشنگی
● علل
التهاب شدید پرده صفاق که هنگام ورود مواد خارجی به حفره شکم رخ می دهد. این مواد خارجی شامل باکتری ها یا محتویات لوله گوارش ، نظیر ترشحات هضم کننده غذا، خون ، غذای ناقص هضم شده یا مدفوع می باشد. این مواد در پی اتفاقات زیر وارد حفره شکم می شوند:
▪ پارگی یا سوراخ شدگی هر عضو داخل شکمی ، نظیر آپاندیسیت ملتهب ، زخم گوارشی ، یا دیورتیکول یا کیسه صفراوی عفونی شده
▪ آسیب به دیواره شکم مثلاً; در اثر چاقو یا گلوله
▪ بیماری التهابی لگن
▪ پارگی حاملگی نابجا
● عوامل افزایش دهنده خطر
▪ تأ;خیر در درمان علل ذکر شده در بالا
▪ جراحی اخیر شکم
▪ مصرف کورتیکواسترویید
▪ بیماری پیشرفته کبدی
● پیشگیری
▪ درمان فوری اختلالات زمینه ای
● عواقب مورد انتظار
با تشخیص و درمان زودرس معمولاً; قابل علاج است . تأ;خیر در درمان این بیماری و بروز عوارض آن می تواند کُشنده باشد. عاقبت این بیماری به سن بیمار، طول مدت بیماری ، علت آن و وجود هرگونه بیماری قبلی بستگی دارد.
● عوارض احتمالی
▪ شوک
▪ مسمومیت خون (سپتی سمی )
▪ انسداد روده ناشی از چسبندگی های بعدی (نوارهای بافت جوشگاهی تشکیل شده پس از التهاب )
نارسایی کبد یا کلیه
● درمان
بررسی های تشخیصی ممکن است شمارش گویچه های سفید خون برای شناسایی التهاب و شمارش گویچه های قرمز خون برای یافتن خونریزی ؛; اندازه گیری میزان مایع و الکترولیت ها؛; روش های جراحی تشخیصی نظیر واردکردن یک سوزن باریک به داخل شکم برای به دست آوردن مایع یا سایر موارد و سی تی اسکن و رادیوگرافی شکم باشد.
برای درمان این عارضه و هرگونه مشکل زمینه ای معمولاً; بستری بیمار در بیمارستان ضروری است . درمان در جهت جبران کم آبی ، حمایت تنفسی و تزریق خون ممکن است لازم باشد.
جراحی برای ترمیم آسیب یا جراحت عضو که راه ورود مواد خارجی به داخل حفره شکم می باشد.
● داروها
▪ آنتی بیوتیک ها برای مقابله با عفونت
▪ تجویز مسکن ها گاهی پس از تشخیص یا جراحی لازم می شود.
● فعالیت
پس از درمان ، تا برطرف شدن علایم در بستر استراحت نمایید. اگر جراحی ضرورت یابد، پس از آن به تدریج فعالیت های طبیعی خود را از سر بگیرید.
● رژیم غذایی
تا فروکش التهاب حاد از خوردن هرگونه غذا یا آشامیدنی خودداری کنید تا لوله گوارشی بتواند استراحت کند. مایعات و موادمغذی از طریق وریدی برای شما تجویز می شود. هنگامی که دستگاه گوارشی تحمل خوراکی را پیدا کرد می توانید تغذیه دهانی را از سر بگیرید.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان دارای علایم پریتونیت باشید. این وضعیت اورژانس است . تشخیص و درمان زودرس اختلال زمینه ای ، نظیر آپاندیسیت ، زخم گوارشی یا حاملگی نابجا بسیار مهم است . در صورت بروز درد شکم ، زمان ارزشمند را با درمان های خانگی ، به خصوص مصرف میلین ها، تلف نکنید. مصرف ملین ها ممکن است باعث پارگی اعضای شکمی ملتهب گردد.
● بروز موارد زیر در طی زمان :
▪ یبوست
▪ علایم عفونت جدید از قبیل تب ، لرز، درد عضلانی ، منگی ، سردرد و درد شکمی افزایش یابنده .
▪ اگر دچار علایم جدید و غیر قابل توجیه شده اید. داروهای تجویزی ممکن است با عوارض جانبی همراه باشند.

بیتا اندی
مقالات ارسالی به آفتاب