چه عواملی زمینه ساز بروز زگیل می شوند

از نظر سنی بچه ها و نوجوانان مستعدترین افراد برای ابتلا به زگیل هستند. اما زگیل های کف پا بیش تر در بالغین دیده می شود. خصوصاً; در کسانی که بیش تر از استخر و سونا استفاده می کنند، چون مرطوب شدن پوست کف پا ورود ویروس را آسان تر می کند.

گروه بیماریها گوپی 514

▪ چه عواملی زمینه ساز بروز زگیل می شوند و چه افرادی در معرض ابتلا قرار دارند؟  
ـ از نظر سنی بچه ها و نوجوانان مستعدترین افراد برای ابتلا به زگیل هستند. اما زگیل های کف پا بیش تر در بالغین دیده می شود. خصوصاً; در کسانی که بیش تر از استخر و سونا استفاده می کنند، چون مرطوب شدن پوست کف پا ورود ویروس را آسان تر می کند.
از نظر شغلی کسانی که دارای حرفه هایی هستند که مرطوب یا زخمی شدن پوست در آن ها شایع تر است، بیش تر در معرض این بیماری هستند؛; مانند کارکنان استخرها، حمام ها، قصاب ها و مکانیک ها.
هم چنین کسانی که به دلایلی، وضعیت ایمنی خوبی ندارند مثل بیماران مبتلا به ایدز و یا کسانی که داروهای ضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند، شانس بیش تری جهت ابتلا دارند.
▪ روش درمان زگیل به چه صورت است؟
ـ با توجه به این که زگیل انواع مختلف دارد و نقاط مختلف پوست و مخاط را گرفتار می کند و هم چنین بسته به تعداد ضایعات در نقاط مختلف بدن، درمان های متفاوتی برای زگیل وجود دارد. البته لازم به تأ;کید است که هیچ کدام از روش های درمانی، پاسخ 100درصد نمی دهند و احتمال عود زگیل حتی با کلیه روش های درمانی وجود دارد. برای درمان زگیل معمولی که بیش تر پشت دست ها و پاها دیده می شوند و یا زگیل های کف پا می توان از روش های زیر استفاده کرد:
1) استفاده از محلول ها یا پُمادها و چسب های ضد زگیل
2) کرایوتراپی یا فریز کردن ضایعات
3) سوزاندن ضایعات
4) لیزر کردن ضایعات
5) استفاده از مواد سوزاننده
6) تزریق آمپول بلیومایسین برای فرم های مقاوم بزرگ کف پا
▪ آیا امکان عود زگیل بعد از درمان آن وجود دارد و آیا یک بار ابتلا به آن مصونیت می دهد؟
ـ زگیل به صورت کامل مصونیت نمی دهد، چون همان طور که ذکر شد بیش از 70 نوع ویروس می توانند در ایجاد زگیل دخیل باشند و علاوه بر آن به دنبال هر نوع درمان احتمال عود مجدد نیز وجود دارد.
علاوه بر درمان زگیل، خشک نگه داشتن پوست و رعایت بهداشت شخصی، عدم استفاده از وسایل دیگران و هم چنین ندادن وسایل شخصی خود به دیگران هم از اهمیت به سزایی برخوردار هستند.
▪ توصیه شما برای پیش گیری از ابتلا به زگیل چیست؟
ـ 1) به طور دایم و مرتب باید بهداشت شخصی را رعایت کرد.
2) به هیچ وجه از وسایل شخصی دیگران نباید استفاده کرد؛; مانند حوله، کفش، جوراب، وسایل ریش تراشی و غیره.
3) تا حد ممکن کف دست ها و پاها را باید خشک نگه داشت.
4) در استخرها و سونا حتماً; از دمپایی شخصی استفاده کرد.
5) از بی بند و باری های جنسی پرهیز کرد.
6) هر چه سریع تر نسبت به درمان ضایعات اقدام کرد.
7) کسانی که زگیل دارند، باید حتماً; پی گیری های مداوم داشته باشند؛; مخصوصاً; در مورد خانم هایی که مبتلا به زگیل تناسلی هستند توصیه می شود که پس از درمان زگیل هر 6 ماه یک بار به پزشک متخصص زنان خود مراجعه نمایند و تست پاپ اسمیر انجام دهند، چون احتمال دارد خانم هایی که زگیل تناسلی پیدا کرده اند پس از 20- 5 سال دچار سرطان دهانه رحم شوند.
▪ برای جلوگیری از افزایش تعداد زگیل چه توصیه ای دارید؟
ـ برای جلوگیری از افزایش زگیل درمان به موقع بسیار کمک کننده است. هم چنین رعایت موارد ذکر شده در پیش گیری از ایجاد زگیل، می تواند تا حد زیادی از افزایش زگیل جلوگیری نماید.
▪ توصیه ی شما به این بیمار عزیز چیست؟
ـ زگیل یک بیماری ویروسی واگیردار است و هنگامی که شخصی مبتلا به زگیل شود باید حتما هر چه زودتر درمان شود، زیرا به سبب واگیردار بودن زگیل، نه تنها ممکن است تعداد ضایعات روی بدن شخص زیاد شود بلکه برای اطرافیان هم ممکن است واگیردار باشد. علاوه بر درمان زگیل، خشک نگه داشتن پوست و رعایت بهداشت شخصی، عدم استفاده از وسایل دیگران و هم چنین ندادن وسایل شخصی خود به دیگران هم از اهمیت به سزایی برخوردار هستند. چنان که این افراد نکات ذکر شده را رعایت کنند تا حد بسیار زیادی مانع از گسترش و واگیری زگیل می شوند.
بنابراین لازم است به طور کلی بهداشت را رعایت کرده و از وسایل شخصی دیگران استفاده نکنند. تا حد امکان پوست خود را خشک نگه دارند. از جویدن ناخن های خود خودداری کنند. از دست کاری زگیل خودداری کنند و از محیط های نمناک دوری کنند. به یاد داشته باشید که درمان به موقع زگیل باعث پیش گیری از بیماری و یا جلوگیری از انتشار آن می شود.

دکتر مریم اخیانی متخصص بیماری های پوست و مو
پاراسات