جوانه های گل کلمی کوچک

از زگیل چه می دانید؟

گروه بیماریها گوپی 750

● انواع زگیل  
فرم معروف و شایع زگیل که عمدتاً; در دست های بچه ها دیده می شود معمولاً; به شکل دانه ها و جوانه های گل کلمی و به تعداد زیاد است؛; ولی در بالغین بیش از 3،2 تا بیشتر نیست. به دنبال زگیل دست و انگشت، به دهان بردن نیز ایجاد زگیل می کند.
ویروس در سر و پلک ها به شکل یک رشته کوتاه و نرم و آویزان از پوست دیده می شود که در پوست سر به دنبال شانه زدن و خاراندن سر، به نقاط دیگر سرایت می کند و زیاد می شود، به طوری که حتی پس از درمان نیز ممکن است جوانه جدیدی از ویروس در محل دیگری رشد کند. شروع زگیل، یک برجستگی به ضخامت سر سوزن و براق است که ظرف چند هفته یا چند ماه به انداره یک عدس یا نخود به شکل جوانه گل کلم دیده می شود.
زگیل ها در اطراف ناخن ملتهب و دردناک هستند؛; ترک می خورند و بسیار مقاومند و عود کننده هستند.
▪ زگیل مادر
در بعضی مواقع یک زگیل بزرگ مدت مدیدی روی پوست باقی می ماند و به یک باره تعداد زیادی از زگیل ها به علت سرایت ویروس جوانه می زند که در موارد نادر می تواند به طور وسیع پخش شود.
▪ زگیل های دردناک کف دست و پا
این زگیل ها به شکل جوانه های گنبدی شکل، ملتهب و حساس هستند که گاهی زیر صفحه ناخن نیز ریشه می کنند. نوع خاصی از ویروس زگیل می تواند توسط کفش مرطوب نیز منتقل شود.
▪ زگیل صاف و مسطح
این زگیل ها برخلاف زگیل معمولی سطح صاف و براق دارند و به دنبال تراشیدن موهای صورت در آقایان و موهای بدن در خانم ها به راحتی در صورت و گردن، دست ها و ساق پا سرایت می کند و پخش می شود. این دانه ها ممکن است رنگی باشد و با لک های پوستی، کک و مک و خال اشتباه گرفته شود.
▪ زگیل کف پا
این زگیل که عمدتاً; در پوست پنجه پا و با یک هسته مرکزی و نقطه نقطه سیاه شبیه لانه زنبور دیده می شود، به علت فشار و تماس با محل های آلوده مانند حمام و سونا و کفش های آلوده و مرطوب، انتقال می یابد و اغلب مردم آن را با میخچه کف پا اشتباه می گیرند.
● یک تقسم بندی دیگر برای انواع زگیل عبارت است از:
▪ زگیل معمولی
این زگیل به اندازه نخود می رسد. رنگ آن زرد خاکستری و سطح آن قاچ قاچ است و اکثرا در پشت دست ها و انگشت و کنار ناخن و کف پا دیده می شود.
زگیل پهن جوانان
این زگیل به بزرگی ته سنجاق تا عدس است پهن بوده و به رنگ پوست است و در صورت و دست ها به تعداد زیاد ظاهر می شود.
▪ زگیل پیران
این زگیل پهن و به رنگ قهوه ای تا سیاه است و از سن 50 سالگی به بعد تک تک به تعداد زیاد در پشت، بازو و صورت پدید می آید.
▪ زگیل نرم یا مولوسکوم
این زگیل به شکل برآمدگی کوچک و سفید رنگی است که در وسط کمی فرورفتگی دارد و هنگام فشار یک ماده سفید خمیری از آن خارج می شود.
● پیشگیری
زگیل بیماری شایعی است و آمار نشان می دهد که درهر دوره زمانی، 10 درصد جمعیت دچار زگیل هستند و 75 درصد افراد در طول زندگی خود زگیل را تجربه می کنند. بنابراین رعایت برخی نکات بهداشتی برای دوری از این بیماری لازم است. برای پیشگیری از ابتلا به زگیل باید به طور دایم و مرتب بهداشت شخصی را رعایت کرد.
به هیچ وجه نباید از وسایل شخصی دیگران؛; مانند حوله، کفش، جوراب، وسایل ریش تراشی و غیره استفاده کنید.
تا حد ممکن کف دست ها و پاها را خشک نگه دارید.از جویدن ناخن هایتان خودداری کنید.
در استخرها و سونا حتماً; از دمپایی شخصی استفاده کنید. در صورت بروز ضایعات زگیل مانند از دستکاری آنها خودداری کنید وهر چه سریع تر برای درمان اقدام کنید.
کسانی که زگیل دارند، باید حتماً; پی گیری های مداوم داشته باشند .
● درمان زگیل
به طور کلی 2 گروه اصلی درمان برای زگیل وجود دارد: درمان های فیزیکی و درمان های شیمیایی. هر دوی این درمان ها تخریبی هستند، یعنی ضایعه را تخریب می کنند ولی عفونت ویروسی را درمان نمی کنند، چرا که به طور کلی از بین بردن ویروس ها کار آسانی نیست و دانش پزشکی به همین دلیل، هنوز از درمان ریشه ای عفونت های ویروسی از قبیل ایدز، هپاتیت و حتی سرماخوردگی ناتوان است.
اغلب درمان های عمومی و تجاری به منظور رفع زگیل، فرآورده های مختلف اسید سالیسیلیک هستند.
قبل از استفاده کردن از این داروها باید به 3 نکته دقت کنید: اول اینکه یقین حاصل کنید موردی که در حال درمان آن هستید، زگیل است نه چیز دیگر. دوم اینکه به طور صحیحی از دارو استفاده کنید. سوم اینکه اگر زگیل با وجود مصرف دارو در طی مدت 1 الی 2 هفته هیچ روند بهبودی نشان نداد، بهتر است برای تغییر درمان، به پزشک مراجعه کنید.
در حال حاضر معروف ترین روش دارویی که برای درمان زگیل به کار می رود، محلولی ترکیبی است که حاوی اسیدسالیسیلیک، اسید لاکتیک و کلودیون است. برای به کار بردن آن ابتدا ضایعه را 5 دقیقه در آب ولرم قرار دهید تا پوست ضخیم روی ضایعه نرم شده و راه برای نفوذ دارو، هموار شود. سپس موضع را خشک کرده و بافت های مرده و آثار دارویی قبل را با سنگ پا پاک کنید سپس با محلول ترکیبی فوق، سطح ضایعه را بپوشانید.
دقت کنید که محلول با بافت های اطراف ضایعه تماس پیدا نکند. چرا که سبب تحریک و زخم در پوست سالم اطراف ضایعه می شود. برای جلوگیری از این مساله، اطراف زگیل را با لاک ناخن، وازلین و یا پماد اکسیددوزنگ بپوشانید و سپس محلول را روی ضایعه قرار دهید. چنانچه برای زگیل پا اقدام می کنید بهتر است این عمل را در هنگام خواب انجام دهید که مجبور نیستید راه بروید و در نتیجه دارو پاک نمی شود. صبح ها دوباره محل مورد نظر را در آب ولرم قرار دهید و با سنگ پا تکه های نرم را بزدایید و محلول مورد نظر را دوباره به کار ببرید. برای زگیل های دست یک بار استفاده از محلول، آن هم در هنگام شب کافی است. درمان را تا برطرف شدن ضایعه ادامه دهید، این کار ممکن است حتی تا چند ماه نیز طول بکشد. عجله نکنید و حوصله به خرج دهید.
به طور کلی در نظر داشته باشید که برای درمان زگیل، اگر یک روش بعد از 3 دوره درمان باعث بهبودی نشد، آن وقت باید روش را عوض کرد.
سرما درمانی (کرایوتراپی)، جراحی و درمان با لیزر نیز 3 روش موِ;ثر و رایج دیگر هستند. کرایو برای بیماران دارای زگیل های با تعداد کم تا متوسط توصیه می شود. مهم ترین عارضه جانبی آن هم درد یا تاول البته موقتی در محل است و به دنبال آن، 20 تا 40 درصد هم خطر عود وجود دارد.
درمان جراحی از آنجا که مستلزم برداشت عمقی ضایعه است، به مهارت جراح بستگی دارد. خطر عود با استفاده از این روش، حدود 20 درصد است. درمان با لیزر بهترین روش درمانی زگیل های وسیع داخل پیشابراه است. نکته جالب این است که دود حاصل از این نوع درمان می تواند حاوی ویروس پاپیلومای انسانی باشد و به همین دلیل پزشکانی که این عمل را انجام می دهند حتما باید از ماسک استفاده کنند. برای درمان با لیزر بین 5 تا 50 درصد احتمال عود در نظر گرفته می شود. مزیت روش های فیزیکی نسبت به روش های شیمیایی، علیرغم هزینه بالاتر و عوارض جانبی مانند زخم در محل درمان و ... این است که بیمار سریع تر از آنها نتیجه می گیرد و نیاز به مراجعات مکرر ندارد. به عبارت دیگر این نوع درمان ها برای بیماران عجول مناسب تر است.
● درمان سنتی
یک سری درمان های سنتی برای زگیل وجود دارند که هرگز تحت بررسی دقیق علمی قرار نگرفته اند اما در عین حال برای بسیاری افراد موِ;ثر بوده اند. شما هم می توانید آنها را امتحان کنید.
از کپسول هایی که حاوی ویتامین A و یا روغن کبد ماهی هستند استفاده کنید. به این ترتیب که کپسول را شکسته و محتویات مایع آن را روی زگیل بمالید. روزی یک بار انجام این عمل کافی است.
واکنش زگیل های مختلف نسبت به این نوع درمان متفاوت است اما به نظر می رسد که زگیل های جوان با این روش در عرض یک ماه از بین می روند.
مصرف ویتامین C در درمان زگیل های کف پای برخی افراد تاثیر داشته است.
چند قرص ویتامین C را خرد کرده و با آب به صورت خمیر در آورید. سپس خمیر را روی زگیل بگذارید و آن را با یک بانداژ بپوشانید، طوری که خمیر به خارج از محل مورد نظر تراوش نکند.
شواهدی وجود دارد مبنی بر آنکه اسید اسکوربیک (موجود در ویتامینC) می تواند ویروس مولد تبخال را هم از بین ببرد. به خاطر داشته باشید که ویتامین C ممکن است پوست را تحریک کند، بنابراین فقط خود زگیل را با خمیر بپوشانید.
راه دیگر، استفاده از روغن کرچک به صورت موضعی است. به این صورت که روزی 2 بار و هر بار یک قطره روغن کرچک را روی زگیل بگذارید و در صورت امکان روی آن را بپوشانید.
همچنین می توانید از خمیر غلیظ روغن کرچک با جوش شیرین استفاده کنید. خمیر را روزی 2 بار بکار ببرید. برای ممانعت از تغییر وضعیت خمیر می توانید از بانداژ و دستکش و یا جوراب استفاده کنید.
زگیل در جای مرطوب به خوبی رشد می کند، بنابراین بهتر است موضع را خشک نگه دارید. برای این منظور می توانید از پودر بچه و یا پودر تالک استفاده کنید. اگر زگیل روی پاهای شما قرار دارد، حتی تا روزی 10 بار می توانید از پودر تالک استفاده کرده و مرتبا جوراب هایتان را عوض کنید. اگر هیچ کدام از این اقدامات موِ;ثر واقع نشد، چاره ای ندارید جز اینکه به سراغ پزشک بروید.

سارا هاشمی نیک
روزنامه تهران امروز