وقتی آکنه رفت، جای آکنه می ماند؟

پرسشی از دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو

گروه بیماریها گوپی 548

حتما شما هم صورت بعضی ها را دیده اید که به علت جای جوش های قدیمی، تورفته به نظر می رسد. بسیاری از این افراد از جای این جوش های قدیمی که صورت شان را آبله رو کرده است شاکی اند و به دنبال چاره ای می گردند که برای همیشه جای این جوش ها را از صورت شان پاک کنند. با دکتر مریم ملکی، متخصص پوست و مو درباره روش های درمان این مشکل به گفتگو نشسته ایم...  
▪ چرا جای جوش های قدیمی روی صورت بعضی ها به صورت چاله چاله باقی می ماند؟
ـ اسکار آکنه یا همان چاله هایی که ناشی از جوش های عمیق است، در بعضی موارد سطحی و در بعضی موارد عمقی است. هر چه اسکارها سطحی تر باشد، پر کردن و صاف کردن آن آسان تر و سریع تر و هر چه اسکارها عمیق تر باشد، صاف تر کردن آنها دشوارتر است و نیاز به زمان بیشتری دارد.
▪ اولین قدم برای خلاصی از شر این چاله ها چیست؟
ـ جهت درمان اسکارآکنه باید اول جوش فعال را متوقف نماییم و مطمین شویم که بیمار، حداقل جوش عمیقی نزده و بعد اقدامات لازم جهت صاف تر کردن فرورفتگی ها را شروع نماییم که این امر معمولا توسط داروی خوراکی و یا موضعی و یا ترکیب آنها با هم امکان پذیر است.
▪ پزشک متخصص پوست هم می تواند با راه های درمانی ویژه ای به بیماران کمک کند تا زودتر از شر این جای جوش ها خلاص شوند و پوستی صاف و شفاف را در صورت شان تجربه کنند؟
ـ در حال حاضر روش های درمانی موثر برای اسکار آکنه وجود دارد که می توان یک یا ترکیبی از چند روش را به کار برد تا پوست سالم را دوباره به وجود آورد.
▪ مثلا چه روش هایی؟
ـ میکرودرم ابریژن، که هر چه اسکارها عمیق تر باشند تکرار بیشتری نیاز دارد ولی جهت اسکارهای بسیار عمیق توصیه نمی شود. در این روش جوش فعال، تیرگی محل جوش ها نیز بهبود می یابد و هم زمان اسکارها سطحی تر می شوند. این روش یک کار فیزیکی بوده و تقریبا هیچ عارضه ای ندارد و فرد می تواند بلافاصله به محل کار خود برگردد.
▪ لیزر JPL چه طور؟
ـ در این روش کلاژن سازی پوست تحریک می شود و اسکارها سطحی تر می شوند و با تکرار آن پوست صاف می شود. ضمن اینکه، کمک به بستن منافذ، کاهش قرمزی و کاهش جوش فعال نیز می شود. این روش نیز عارضه خاصی ایجاد نمی کند وفرد بلافاصله می تواند به سر کار برگردد (بدون نیاز به پانسمان).
▪ CO2 لیزر چه طور؟
ـ در این روش جوش فعال باید قبلا درمان شده باشد و فرد تقریبا هیچ جوش فعالی روی صورت نداشته باشد. در این روش احتیاج به بی حسی موضعی می باشد. این روش به مهارت و تجربه زیاد پزشک نیاز دارد. بیمار پانسمان می شود که تا 10 روز ادامه دارد و پس از آن پوست صاف تر و صورتی رنگی ایجاد می شود که این قرمزی پوست می تواند از 1 تا چند ماه (2 تا 3 ) ادامه یابد و پس از آن کاملا از بین می رود و پوست یکدست و هم رنگ می شود که حتما باید در این روش پس از بهبودی زخم ها از ضد آفتاب استفاده شود تا محل لیزر شده تیره نشود.
▪ می توان از لیزر پوست انتظار داشت که جای جوش ها را به صورت صد در صد بهبود بخشد؟
ـ نکته مهم در لیزر پوست این است که بهبود اسکارها بستگی به عمق آنها دارد. اسکارهای سطحی تقریبا کاملا صاف می شوند ولی اسکارهای عمیق تر فقط 60 درصد بهبودی دارند ولی فرد می تواند پس از 6 ماه لیزر را مجدد انجام دهد. یا اینکه از روش های میکرودرم ابرژن وjpl جهت بهبودی بیشتر استفاده نماید.
▪ این لیزرها عوارضی هم دارند؟
ـ از عوارض لیزرco2 به جزقرمزی می تواند pip باشد که آن تیره شدن محل لیزر است که بیشتر در افراد خیلی تیره و یا کسانی که زیاد در معرض آفتاب قرار می گیرند، رخ می دهد که درصورت بروزاین مشکل می توان با میکرودرم ابرژن و دارو آن را از بین برد.
▪ جدیدترین لیزری که امروزه در دنیا برای درمان ضایعات پوستی به وجود آمده است، چه لیزری است؟
ـ جدیداً; دستگاه لیزر فرکشنال آمده که می تواند اسکار آکنه را طی 3 تا 5 جلسه بدون هیچ گونه عوارضی از بین ببرد. در چند سال اخیر تکنولوژی جدیدی به نام لیزر فرکشنال به وجود آمده است که به طور قابل ملاحظه ای زمان التیام بخشی پوست و همچنین عوارض دیگر لیزر را کاهش می دهد. در این روش نور لیزر به تعداد زیادی شعاع های کوچک تر تقسیم می شود. وقتی این شعاع های کوچک تر به پوست برخورد می کنند، نقاط کوچکی از پوست که بین این شعاع های لیزری قرار گرفته است و با لیزر برخورد نمی کند، سالم می ماند.

روزنامه سلامت www salamat ir