سرماخوردگی و آنفلوآنزا؛; خیال و واقعیت
با وجود این که سرماخوردگی و آنفلوآنزا بیماری های بسیار رایجی هستند اما اغلب به آسانی از هم تشخیص داده نمی شوند.
با وجود این که سرماخوردگی و آنفلوآنزا بیماری های بسیار رایجی هستند اما اغلب به آسانی از هم تشخیص داده نمی شوند. این دو بیماری علایم و نشانه های مشابهی دارند اما در هر دو با رعایت یک رژیم غذایی سالم و نوشیدن مقدار زیادی مایعات می توان به بدن کمک کرد تا هر چه سریع تر بهبود یابد. در این مقاله قصد داریم حقایقی را راجع به سرماخوردگی و آنفلوآنزا بیان کنیم تا بتوانید برای پیش گیری از آن ها قدم های مثبتی برداشته و داستان های قدیمی را کنار بگذارید.
● اگر در معرض گرمای بیش از حد یا سرما قرار بگیرید، سرما می خورید
این عقیده کاملا" خیالی و نادرست است. هیچ گونه مدرک علمی وجود ندارد که نشان دهد، قرار گرفتن در معرض هوای سرد یا گرم، موجب سرماخوردگی می شود. همه می دانیم که روش زندگی سالم به همراه خواب کافی، تغذیه ی خوب و ورزش می تواند تضمین کند که سیستم ایمنی بدن مان در وضعیت خوبی قرار دارد و برای مبارزه با بیماری ها آماده است. از طرفی دیگر تحقیقات بسیاری نشان داده است که فشارهای عصبی روان شناختی و بیماری های آلرژیک می تواند بینی یا گلوی تان را تحت تأ;ثیر قرار داده و موجب شود در مقابل ویروس سرماخوردگی مقاومت کم تری داشته باشید.
● آنفلوآنزا و سرماخوردگی نشانه های یکسانی دارند
این طرز فکر نیز غلط است. برای این که بدانید که سرماخورده اید یا آنفلوآنزا دارید، ابتدا دمای بدن تان را اندازه بگیرید. نشانه های آنفلوآنزا اغلب از علایم سرماخوردگی تقلید می کند و اختناق بینی، سرفه، درد مداوم و کسالت را به همراه دارد. اما در سرماخوردگی معمولی به ندرت تب افراد بالاتر از 38 درجه می رود، اما با علایم آنفلوآنزا حتما" یک تب ابتدایی و احساس درد فراوانی دارید. درد مداوم بدن و عضلات در این بیماری رایج تر است.
در بیماری سرماخوردگی ظرف چند روز اول اختناق بینی، خارش گلو و احساس بیماری و ناراحتی خواهید داشت. نشانه های آنفلوآنزا معمولا" بسیار سریع بروز می کند و شدید هستند اما نشانه های سرماخوردگی معمولا" چند روز طول می کشد تا پیشرفت کند.
● سو پ جوجه ی خانگی، درمانی مؤ;ثر برای اختناق بینی است
این مورد کاملا" حقیقت دارد. سوپ جوجه محرکی قوی برای ترشحات غلیظ بینی است. مخصوصا" در صورتی که پر از فلفل، سیر و ادویه ی کاری تند یا دیگر ادویه های محرک باشد کمک می کند این ترشحات در حنجره و ریه کاهش یابد.
ورزش به ارتقای عمل کرد سیستم ایمنی کمک می کند، اشکالی ندارد اگر با وجود سرماخوردگی ورزش کنید. اما هنگام این کار به بدن تان گوش دهید برخی اوقات داروهای سرماخوردگی مثل دکونژستان ها می توانند ضربان قلب تان را بالا ببرند.
مطالعات نشان داده است که سوپ جوجه ی تند عمل کرد مژک های ریز مو مانند درون بینی که از بدن در مقابل باکتری ها و ویروس ها مراقبت می کنند را بهتر می کند. نوشیدن چای داغ نیز یک نوع درمان خانگی بسیار مؤ;ثر دیگر است. چای داغ به رقیق کردن خلط ها و ترشحات بینی و هیدراسیون بدن کمک می کند. چای های سیاه و سبز سرشار از فلانوییدها است که آنتی اکسیدان های نیرومندی را همراه با فاکتورهای شفابخش دارد.
● معمولا" اشکالی ندارد که هنگام سرماخوردگی ورزش کنید
این عقیده نیز درست است. زیرا ورزش به ارتقای عمل کرد سیستم ایمنی کمک می کند، اشکالی ندارد اگر با وجود سرماخوردگی ورزش کنید. اما هنگام این کار به بدن تان گوش دهید برخی اوقات داروهای سرماخوردگی مثل دکونژستان ها می توانند ضربان قلب تان را بالا ببرند. به علاوه ضربان قلب با ورزش نیز افزایش می یابد. تلفیق ورزش و دکونژستان ها موجب می شود تا قلب تان سریع تر پمپ کند بنابراین ممکن است نفس کم آورده و در نتیجه در تنفس دچار مشکل شوید. در صورتی که از بیماری آسم رنج می برید و سرماخورده اید. قبل از اقدام به ورزش با پزشک تان مشورت کنید. اگر علایم تنگی نفس تان با سرماخوردگی بدتر می شود باید احتیاط کنید. ورزش به همراه سرماخوردگی و نفس تنگی باعث افزایش سرفه و خس خس سینه می شود.
● سرماخوردگی شکم و آنفلوآنزا هر دو یک بیماری هستند
اشتباه می کنید. گاهی اوقات افراد علایم سرماخوردگی شکم یا ورم معده و روده ها را با بیماری ویروسی آنفلوآنزا اشتباه می گیرند. سرماخوردگی شکمی همان ورم روده ها است که ممکن است توسط ویروس، باکتری، انگل در غذاهای فاسد یا آب آلوده ایجاد شود. حساسیت به لاکتوز هم می تواند نشانه های مشابهی داشته باشد.
آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی تنفسی است که علایم مشابهی با سرماخوردگی دارد اما علایم آن بسیار شدیدتر از سرماخوردگی است و با خستگی، تب و اختناق تنفسی همراه است.
● می توانید بینی گرفته تان را با ظرف مخصوصی و محلول آب و نمک تخلیه کنید
محققان مطالعات علمی و شستشوی بینی با آب نمک را توصیه می کنند. این روش طبی سنتی به رقیق کردن ترشحات بینی، آب ریزش پشت حلقی و سینوس ها و مرطوب کردن غشاهای خلطی خشک کمک می کند. به علاوه این کار ذرات ویروسی و باکتری های درون بینی را از بین می برد. ظرف شستشوی بینی، یک ظرف سرامیکی شبیه به چراغ جادوست و در تمام داروخانه ها موجود است. آن را با محلول آب و نمک پر کنید سپس روی سینک دست شویی تکیه داده و سرتان را به یک طرف کج کنید، محلول را مستقیما" درون سوراخ بینی بریزید. مایع به درون بینی تان خواهد رفت و از آن یکی سوراخ و پشت حلق تان بیرون خواهد ریخت. آبی که در دهان تان جمع می شود را بیرون ریخته و بینی تان را تخلیه کنید. محلول را از یک چهارم قاشق چای خوری نمک بدون ید، یک چهارم قاشق چای خوری جوش شیرین و 18 اونس آب گرم تهیه کنید.
مطالعات نشان داده است که سوپ جوجه ی تند عمل کرد مژک های ریز مو مانند درون بینی که از بدن در مقابل باکتری ها و ویروس ها مراقبت می کنند را بهتر می کند. نوشیدن چای داغ نیز یک نوع درمان خانگی بسیار مؤ;ثر دیگر است.
● دانشمندان به ساخت واکسن سرماخوردگی نزدیک شده اند
این تصور کاملا" غلط است زیرا سرماخوردگی می تواند از دویست ویروس مختلف به وجود بیاید و برای متخصصان و دانشمندان دشوار است تا واکسنی تهیه کنند که افراد را در مقابل تمام ویروس های سرماخوردگی حفاظت کند. ضمن این که نیاز بسیار کمی به واکسن سرماخوردگی وجود دارد. زیرا سرماخوردگی، بیماری جزیی گلو، بینی و سینوس هاست و عمدتا" بدون هرگونه مشکل جدی از بین می رود و فقط به مدت چند روز تا یک هفته کمی احساس درد و خستگی خواهید داشت. اما آنفلوآنزا می تواند بسیار جدی باشد. این بیماری هر سال جان حدود 36 هزار نفر از مردم آمریکا را می گیرد.
● آنتی بیوتیک ها برای درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا مفید هستند
این طرز فکر غلط است زیرا آنتی بیوتیک برای درمان این دو بیماری استفاده نمی شود. این دارو برای درمان بیماری های ناشی از باکتری است در حالی که سرماخوردگی و آنفلوانزا ویروسی هستند.
شاید عجیب به نظر برسد اما این دو بیماری نیز می توانند به بیماری های باکتریایی تبدیل شوند که در آن صورت به مراقبت های پزشکی و آنتی بیوتیک نیاز خواهند داشت. در صورتی که سینوس ها گرفته باشند و نتوان آن ها را به راحتی تخلیه کرد، موجب بروز بیماری عفونی با منشأ; باکتری خواهند شد. در طول دوران سرماخوردگی یا آنفلوآنزا احتمال بروز عفونت سینوس و گوش نیز وجود دارد این نوع عفونت ها به صورت خود به خود بهتر خواهند شد اما برخی اوقات برای پاک سازی بیماری باکتریایی از بدن به آنتی بیوتیک نیاز است.
در بعضی موارد آنفلوآنزا تبدیل به ذات الریه می شود - عفونت شدید ریه - و نیاز به درمان و مراقبت های بالینی دارد که یکی از انواع درمان ها، مصرف آنتی بیوتیک است.
● نمی توان از سرماخوردگی یا آنفلوآنزا جلوگیری کرد
این عقیده اشتباه است. یکی از اصلی ترین روش های پیش گیری برای هر دو بیماری، شستشوی مرتب دست هاست؛; یعنی شستن دست ها با آب داغ و صابون به مدت حداقل 20 ثانیه. این کار آلودگی موجود روی دست ها را از بین می برد و از بروز بیماری جلوگیری می کند. روش بعدی واکسن آنفلوانزا است. این بیماری معمولا" در ماه های دی، و بهمن به اوج می رسد بنابراین بهتر است در ماه های آبان یا آذر، واکسن خود را تزریق کنید. ظرف دو هفته بعد از تزریق آن، آنتی بادی ها در بدن تولید خواهد شد و شما را در برابر بیماری حفظ خواهد کرد.
در صورت مشاهده ی نشانه های آنفلوآنزا حتما" به پزشک مراجعه کنید. در صورت مصرف داروهای ضد ویروسی، ظرف 48 ساعت اول، روند بهبودتان سریع تر خواهد بود و حتی ممکن است از بروز این بیماری در افرادی که با فرد دارای آنفلوانزا در تماس هستند نیز جلوگیری کند.
ارسال امیرحسین ستوده بیدختی گردآورنده ب عزیزی کارشناس رشته علوم تربیتی منبع وب گاه Oprah com
علوی www alavigroup com