شاداب سازی مدارس دخترانه؛; از رویا تا واقعیت
اول اسمش را طرح استتار گذاشتند، اما وقتی به نتیجه رسیدند که این اسم هیچ ارتباطی با هدف طرح ندارد، نامش را طرح بهینه سازی فضاهای آموزشی کردند یا طرح محرم سازی یا مدرسه با نشاط یا اتاق مراجعین و...
اول اسمش را طرح استتار گذاشتند، اما وقتی به نتیجه رسیدند که این اسم هیچ ارتباطی با هدف طرح ندارد، نامش را طرح بهینه سازی فضاهای آموزشی کردند یا طرح محرم سازی یا مدرسه با نشاط یا اتاق مراجعین و...، اما همچنان مشخص نبود که هدف ارایه دهندگان طرح ایجاد محیطی با نشاط و آزاد برای دختران دانش آموز و حذف مقنعه و مانتو در محیط مدرسه به خصوص در زنگ ورزش است پس بالاخره نامش را گذاشتند طرح شاداب سازی مدارس و همان وقت بود که خیلی ها معتقد شدند بلندتر کردن دیوارهای مدارس و مات کردن شیشه ها اگر شادابی بیشتری برای دخترکان دانش آموز به ارمغان بیاورد، می ارزد اما اکنون با گذشت حدود 10 سال از وعده دادن درباره اش، فقط 10 درصد مدارس دخترانه شاداب سازی شده اند.
داستان دنباله دار طرح شاداب سازی مدارس در مناطق نوزده گانه تهران از حوالی سال 1378 آغاز شد و در آن زمان معصومه طاقی، مشاور رییس سازمان آموزش و پرورش شهر تهران میزان اعتبار اختصاص یافته به آن را 2 میلیارد ریال اعلام کرد.
او اعلام کرده بود از آغازاجرای طرح استتار مدارس دخترانه در سال 78 تاکنون بیش از250 مدرسه در شهر تهران استتار شده اند.
طاقی، هدف از اجرای این طرح را ایجاد فضاهای امن برای دختران در محیط های آموزشی ذکر و اظهار کرده بود: با اجرای این طرح، دانش آموزان دختر می توانندبا تحرک و آرامش روانی و بهداشتی مطلوب تری، به تحصیل علم بپردازند.
● می خواهیم شاداب شان کنیم
چند سال پس از این اظهار نظر بود که افسانه فروزان، کارشناس امور بانوان سازمان آموزش و پرورش شهر تهران به شکلی واضح تر در گفتگو با خبرگزاری ها درباره اهداف این طرح اظهار کرد: هدف از این طرح تحکیم بنیادهای اعتقادی دختران، التزام منطقی آنها به حجاب و ارتقای سطح جسمانی و روانی دانش آموزان به منظور افزایش کیفیت آموزشی مدارس است.
به گفته او، ارتقای سطح جسمی و روانی دانش آموزان نیز از دیگر اهداف این طرح بودبه طوری که نظارت بر بهداشت موی دانش آموزان دختر نیز در این طرح مطرح شده بود.
کارشناس امور بانوان سازمان آموزش و پرورش شهر تهران اظهار کرد: دختران دانش آموز دایما مقنعه به سر دارند و می توانند بدون رعایت بهداشت موهای خود را بپوشانند. از سویی دیگر دختران دوست دارند در محیط دیده شوند پس باید به این نیاز آنها توجه کرد.
● وعده ها به کجا رسید؟
10 سال از نخستین وعده ها درباره طرح شاداب سازی مدارس گذشت تا سرانجاممدیر کل امور بانوان آموزش و پرورش از کسری اعتبار آموزش و پرورش به عنوان سدی برای اجرایی کردن طرح شاداب سازی مدارس برای 7 میلیون دانش آموز دختر در 42 هزار مدرسه در کشور خبر دهد.
به گفته مهری سویزی، مدیرکل امور بانوان وزارت آموزش و پرورش کسری اعتبارات سبب شده تنها 10 درصد مدارس دخترانه تحت پوشش این طرح قرار گیرد.
سویزی با اشاره به این که طرح شاداب سازی مدارس دخترانه با اولویت مدارس دخترانه راهنمایی و متوسطه در حال اجراست به ایسنا می گوید: در نظر گرفته شده است که این طرح در سال تحصیلی جاری با جدیت بیشتری دنبال شود طوری که برای اجرای قطعی این طرح قصد داریم نقشه مدارس جدیدالاحداث دخترانه را متناسب با معیارهای این طرح طراحی کنیم.
او با اشاره به این که اجرای کامل این طرح نیازمند تامین اعتبارات سنگین است، تصریح می کند: میانگین هزینه اجرای طرح شاداب سازی برای هر مدرسه دخترانه حدود 10 تا 15 میلیون تومان است.
● شادابی این طرف دیوار است یا آن طرفش؟
گفته های سویزی نشان می دهد طرح شاداب سازی مدارس دخترانه که مسوولان هر سال با آغاز فصل تابستان از آن حرف می زنند، احتمالا در سال های آینده نیز در حد طرحی با اجرای محدود باقی می ماند و کسری اعتبار آن حل نخواهد شد، چون مشکلات مالی وزارت آموزش و پرورش آن قدر زیاد است که جایی برای اختصاص دادن اعتباری برای شاداب سازی مدارس باقی نمی گذارد و همیشه اولویت های دیگری برای صرف اعتبارات وجود دارد که از آن جمله می توان به مقوله حذف صددرصدی مدارس کپری، جمع آوری کامل بخاری های چکه ای، نوسازی مدارس فرسوده، ایمن سازی مدارس، رفع کمبود تغذیه دانش آموزان، غربالگری دانش آموزان برای تشخیص بیماری ها، تجهیز همه مدارس به وسایل کمک آموزشی، رفع مشکل مدارس استیجاری و... اشاره کرد.
از سویی دیگر حتی اگر به فرض، اعتباری برای اجرایی کردن طرح شاداب سازی مدارس به آموزش و پرورش اختصاص یابد، باید دید این اعتبار صرفا به دیوارکشی و مات کردن شیشه های مدرسه ها می رسد یا اضافه کردن امکانات ورزشی و شاد کردن محیط مدارس نیز در آن لحاظ خواهد شد.
جام جم آنلاین
آموزش نیوز www edunews ir