کدام بهتر است؟ مادر شاغل یا خانه دار

اشتغال گاهی اجتناب ناپذیر است. اما گاهی مواقع دیده می شود که درآمد خانم ها تنها صرف خرید زیورآلات و سایر تجملات می شود و نه تنها اثری بر سطح کیفیت افتصادی، فرهنگی و تغذیه ای خانواده ندارد، بلکه خانواده به دلیل دور بودن از این منبع عاطفه هزاران سختی را به خود تحمیل کرده اند، که در این صورت بهتر است این خانم ها در منزل مانده و حداقل در جهت بهبود سطح تغذیه اعضای خانواده شان خصوصاً; فرزندان تلاش کنند.

گروه زنان گوپی 2438

چندی پیش اعلام شد كودكان مادران شاغل، تغذیه بهتری دارند. این خبر نتیجه تحقیقی بود كه بر روی 3هزار كودك ، 11 ساله به انجام رسید . بعد از بررسی وضعیت تغذیه این كودكان دیده شد كه مادران كودكانی كه تغذیه بهتری دارند ، بیشترشاغل اند و ساعات زیادی از روز را در بیرون از خانه می گذرانند . محققان بعد از انجام این مطالعه ، عوامل بروز چنین واقعیتی را نظم بیشتر مادران شاغل در زندگی شخصی شان ، وضعیت اقتصادی بالاتر و به تبع آن زندگی در محله های بهتر، آگاهی و فرهنگ بیشتر و نهایتا ناراحتی وجدان، مادران از اینكه ساعات زیادی از روز را دور از فرزند خود هستند و سعی می كنند با توجه و دقت بیشتر به وی غذا بدهند، دانستند.  
از آنجایی كه این خبر می تواند سوء تفاهم های بسیاری را در میان مادران خصوصا مادران جوان ایجاد كند، به سراغ یكی از اساتید و متخصصان علم تغذیه، دكتر سیدضیاءالدین مظهری می رویم و نظر ایشان را در این مورد جویا می شویم.
دكتر مظهری می گوید: به اعتقاد من اگر دریافت غذا را از سبدبه سفره و از سفره به سلول در نظر بگیریم، عوامل اقتصادی در كیفیت این روند نقش بسزایی را بازی می كنند.
زمانی كه خانواده ای وضعیت اقتصادی بهتری (بخصوص در جامعه ما) داشته باشد، می تواند مواد غذایی مغذی تری تهیه كند مثل مرغ، ماهی، گوشت قرمز، شیر، لبنیات و انواع میوه ها.
البته تنها وضعیت اقتصادی موجب بهبود وضعیت تغذیه یك خانواده نمی شود بلكه فرهنگ و آگاهی یك خانواده یعنی آنكه چه غذایی تهیه كند تا بیشترین فایده را داشته باشد نیز در كنار اقتصاد بسیار ارزشمند است.
هنگامی كه خانمی برای خرید روزانه به مغازه ای می رود، اگر این تفكر را داشته باشد كه به جای انواع تنقلات كم ارزش، انواع میوه های تازه و حتی انواع مغزه ها را خریداری نماید، موجب بهبود سطح سلامت خانواده خواهد شد. مادران شاغل معمولا فرهنگ تغذیه بالا تری دارند.
دكتر مظهری در پاسخ به این سوال كه به نظر شما وقتی مادری، ساعات بسیاری را دور از خانه سپری می كند، هیچ زیانی به فرزندش نمی رسد؟
می گوید:مسلماً، اما می توان آنها را به حداقل رساند. اغلب كودكانی كه ساعات زیادی را دور از مادر می گذرانند، دچار كمبود عاطفه هستند، تعدادی از آنها افسرده و مضطرب و همین موجب بروز اختلال در سایر ارگان های بدن می شود، مثلاً ترشحات كبد دچار اختلال می شود، سیستم هورمونی به هم می ریزد، سیستم ایمنی كم توان شده و از همه مهمتر اشتها به شدت كاهش و یا افزایش می یابد.
امكان دارد، كودك هر روز مجبور باشد كه به تنهایی و یا حداقل با برادر یا خواهر بزرگترش غذا بخورد كه همین موجب كاهش حجم غذای خورده شده و یا خوردن مواد غذایی كم ارزش در وعده غذایی اصلی شود. اغلب مادران شاغل، بسیار خسته به خانه بازگشته و چندان توجهی به اینكه هر ساعت كودك باید غذایی بخورد را ندارند.
عدم وجود زمانی كافی برای رسیدگی آنها به امور تغذیه كودك، بر كیفیت آن و به تبع آن عدم سلامت كافی و وزن گیری طبیعی می شود.
بالاخره مادر شاغل باشد یا خانه دار؟ دكتر مظهری به این سوال این گونه پاسخ می دهد: اشتغال گاهی اجتناب ناپذیر است. اما گاهی مواقع دیده می شود كه درآمد خانم ها تنها صرف خرید زیورآلات و سایر تجملات می شود و نه تنها اثری بر سطح كیفیت افتصادی، فرهنگی و تغذیه ای خانواده ندارد، بلكه خانواده به دلیل دور بودن از این منبع عاطفه هزاران سختی را به خود تحمیل كرده اند، كه در این صورت بهتر است این خانم ها در منزل مانده و حداقل در جهت بهبود سطح تغذیه اعضای خانواده شان خصوصاً فرزندان تلاش كنند. به هر حال با مدیریت و تسلط یك زن آگاه و وظیفه شناس می توان همواره افراد سالمی (روحی و جسمی) به جامعه تحویل داد.

پایگاه اطلاع رسانی پزشکی ایران سلامت