از تب کریمه کنگو چه میدانید ؟/علائم و راهکار های پیشگیری
رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت با بیان اینکه ۲۰۶ نفر تا به امروز به علت ابتلا به "تب کریمه کنگو" در کشور فوت کردهاند؛ روشهای ابتلا به این بیماری، علائم و راهکارهای پیشگیری از تب کریمه کنگو را تشریح کرد
دکتر
بهزاد امیری، متخصص بیماریهای عفونی و رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل
انتقال بین انسان و حیوانات مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در
گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم
درباره تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF)اظهار کرد: بیماری تب
خونریزیدهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی است؛ مخزن و ناقل ویروس CCHF در
طبیعت، کنههای سخت و عمدتاً گونهای به نام «هیالوما» است که این کنهها
حدود 800 روز عمر میکنند و میتوانند ویروس را از طریق تخم به نسل
بعدیشان انتقال دهند.وی افزود: زمانیکه این کنهها، حیوانی را
مورد گزش قرار میدهند، ویروس را به بدن دام منتقل میکنند؛ دام در طی مدت
دو هفته ناقل ویروس خواهد بود و ممکن است علامتی بروز ندهد؛ چنانچه در
این مدت، دام توسط انسان بدون استفاده از وسائل حفاظت فردی و بدون رعایت
نکات بهداشتی ذبح شود، انسان در معرض خون و ترشحات دام آلوده قرار میگیرد و
به این طریق احتمال انتقال بیماری به انسان وجود دارد.
راه های آلوده شدن به تب کریمه کنگو چیست؟
وی
درباره روشهای انتقال ویروس CCHF تصریح کرد: انسان به چند روش به ویروس
CCHF آلوده میشود؛ اول آنکه کنه آلوده به طور مستقیم انسان را مورد گزش
قرار دهد؛ دوم آنکه تماس با ترشحات، خون و بافت بدن حیوان آلوده وجود
داشته باشد؛ سومین روش آلوده شدن، له کردن کنه آلوده با دست و چهارمین روش،
تماس با خون و ترشحات بدن انسان مبتلا به بیماری است.
ابتلای 36 نفر به تب کریمه کنگو در سال جاری
وی
افزود: بیماری تب کریمه کنگو (CCHF) نخستین بار در سال 1378 به طور رسمی و
قطعی در کشور ما تایید و شناسایی شد؛ از ابتدای شناسایی نخستین مورد ابتلا
به بیماری تب خونریزیدهنده کریمه کنگو در سال 1378 تاکنون (21 سال) 1579
مورد بیمار مبتلا در کشور شناسایی و ثبت شده است و از آن زمان تاکنون 206
نفر (13درصد) به علت ابتلا به این بیماری در کشور فوت کردهاند.
وی
ادامه داد: در سال گذشته تعداد 119 بیمار شناسایی شدند و 11 نفر به علت
ابتلا به این بیماری فوت کردند؛ از ابتدای سال جاری تاکنون 36 نفر بیمار
مبتلا شناسایی شده و متاسفانه 5 نفر به علت ابتلا به بیماری CCHF و عوارض
ناشی از آن در کشور فوت کردهاند.
سیستان و بلوچستان رکورد دار ابتلا به تب کریمه کنگو
این
متخصص بیماریهای عفونی متذکر شد: در طی 21 سال گذشته همواره استان
سیستان و بلوچستان بیشترین آمار ابتلا و مرگ ناشی از CCHF در کشور را داشته
است.
علائم تب کریمه کنگو چیست؟
امیری
درباره علائم بیماری تب کریمه کنگو تصریح کرد: تعداد زیادی از افراد
علائمی از خود بروز نمیدهند اما افرادی که دچار علائم میشوند در فاز
اولیه دچار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر،
گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط میشوند؛ در فاز حاد بیماری، فرد
دچار خونریزی زیرپوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط،
خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن همچون سیستم
گوارشی، ادراری و تنفسی میشود که در این صورت ممکن است منجر به مرگ بیمار
شود.
وی خاطرنشان کرد: در فاز حاد بیماری، بین 10 تا 40 درصد احتمال
دارد که بیمار فوت کند؛ بیشترین گروه سنی مبتلا به CCHF گروه سنی جوان و
میانسال و از میان جمعیت مولد کشور است.
رئیس گروه مدیریت بیماریهای
قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت با بیان اینکه نوع شغل
افراد ارتباط زیادی با انتقال ویروس CCHF دارد، متذکر شد: افرادی که مشاغلی
در حیطه دام، دامداری، قصابی و کشتارگاه دارند، بیشترین جمعیت در معرض خطر
هستند.
امیری با اشاره به اینکه فعالیت کنهها با شروع گرمای هوا
آغاز میشود، گفت: به همین علت بیشترین موارد ابتلا به تب کریمه کنگو (
CCHF) در انتهای فصل بهار و در طول فصل تابستان بروز میکند.
رئیس
گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوانات مرکز مدیریت
بیماریهای واگیر وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: امکانات تشخیص و درمان بیماری
تب کریمه کنگو در کشور مهیا شده است و در هر نقطهای از کشور امکان انتقال
نمونه و تشخیص نهایی بیماری وجود دارد؛ بیماران باید در صورت مشاهده
نخستین علامت، به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.
راهکارهای کنترل و پیشگیری بیماری تب کریمه کنگو
این
متخصص عفونی در پاسخ به سؤالی درباره راهکارهای کنترل و پیشگیری بیماری تب
کریمه کنگو گفت: در مناطقی که میزان بروز بیماری بیشتر است، افراد باید
حتیالامکان از گزش خود توسط کنهها جلوگیری کنند؛ در مناطقی که میزان
کنهها بیشتر است، باید نسبت به سمپاشی دامها، آغلها و مناطق نگهداری
دام اقدام شود؛ افراد باید دقت کنند که نباید کنهها را با دست له کنند و
در مناطقی که کنهها فراوانی بیشتری دارند، لباس بلند بپوشند یا اینکه از
قلم یا اسپری دورکننده حشرات استفاده شود همچنین افراد به لاشه دام و
حیواناتی که در اثر بیماری از بین رفتهاند، نزدیک نشوند و دست نزنند.
وی
ادامه داد: مردم از خرید گوشتهایی که خارج از نظارت شبکه سازمان دامپزشکی
ذبخ و عرضه میشوند، خصوصاً در کنار جادهها و معابر خودداری کنند همچنین
مردم، دام را از میادین عرضه مجاز دام خرید کنند چراکه این مراکز تحتنظر
سازمان دامپزشکی است.
رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین
انسان و حیوانات وزارت بهداشت با بیان اینکه ذبح دام باید در کشتارگاهها
انجام شود، خاطرنشان کرد: در تمامی کشتارگاههای مجاز دام، دامپزشکان حضور
دارند و دام را قبل و بعد از ذبح بررسی و معاینه میکنند؛ برخی از انواع
بیماری در دامها علائم ظاهری مشخصی ندارند، و فقط دامپزشکان و کارشناسان
بهداشتی قادر به تشخیص آن هستند.
به نقل از خبرگزاری تسنیم .