ضرورت ارزیابی روان پزشکی سربازان در بدو خدمت

ضرورت ارزیابی روان پزشکی سربازان در بدو خدمت

حادثه زندان قزلحصار زنگ خطر را درباره لزوم توجه بیشتر به بهداشت روان سربازان وظیفه به صدا درآورد
گروه روانشناسی گوپی
1399/2/12
0 نظر

2 کشته، 5 زخمی، یک اسلحه کلاشینکف، انگیزه ای نامعلوم و پرونده ای قضایی تمام آن چیزی است که از حادثه ظهر پنجشنبه ندامتگاه قزلحصار کرج به جا مانده است. حادثه ای که طی آن سربازی با انگیزه ای نامعلوم دست به اسلحه کلاشینکف خود برده و از بالای برج نگهبانی به روی 6 زندانی در حال هواخوری آتش گشوده است.

 

هرچند خودکشی این سرباز پس از حادثه موجب پنهان ماندن انگیزه این اقدام شده، اما این تنها نکته مبهم ماجرا نیست. سوال اساسی تر این است که چرا باید اسلحه ای پر در اختیار چنین فردی باشد؛ سربازی که سهراب سلیمانی، مدیرکل زندان های استان تهران درباره اش چنین گفته است: به نظر می رسد عامل حادثه دچار بیماری روحی و روانی بوده است.

● زنگ های خطر را نمی شنویم

در بسیاری از کشور ها افراد حتی پیش از انتخاب یک رشته تحصیلی و یا انتخاب یک شغل، علاوه بر شرکت در آزمون ها و ارزیابی های لازم برای سنجش توانمندی علمی و تخصصی، از نظر شخصیتی نیز مورد سنجش قرار می گیرند تا صلاحیتشان برای آن رشته یا شغل احراز شود. حساسیت در مورد پیشینه شخصیتی افراد برای مشاغل خاص و مثلا مشاغلی که افراد به اسلحه دسترسی دارند چندبرابر است. این درحالی است که کارشناسان ایرانی نسبت به بی توجهی به وضعیت روحی و روانی سربازان پیش از اعزام به خدمت ابراز نگرانی می کنند.

این کمال بی توجهی است که بدون توجه به پیشینه شخصیتی یک فرد اسلحه ای با فشنگ واقعی در اختیارش قرار گیرد تا در یک لحظه چنین فاجعه ای را خلق کند. دکتر بهروز بیرشک عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتگو با خبر آنلاین با بیان این مطلب، به اهمیت تست های روانشناسی و غربالگری افراد پیش از اعزام به خدمت اشاره می کند: البته شاید با انجام تست های روانشناسی هم از بروز چنین مشکلاتی به صورت 100 درصد جلوگیری نشود، اما به هرحال انجام تست های شخصیتی نوعی غربالگری است و احتمال وقوع چنین فجایعی را به حداقل می رساند.

با این وجود چرا تا به حال چنین برنامه ای در دستور کار نهاد های ذی ربط قرار نگرفته است؟ این روانشناس به این سوال اینگونه پاسخ می دهد: ما سازمان ها و نهاد هایی مانند سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران را داریم که آمادگی همکاری و ارایه خدمات به ارگان های متقاضی را دارد و درصورتیکه مسولان به این نتیجه برسند که انجام تست های روانشناسی پیش از خدمت برای سربازان لازم است می توانند از توانایی این سازمان بهره مند شوند.

دکتر محمد رضا صادقی روانپزشک دیگری است که بر لزوم انجام آزمایش های روانشناسی پیش از اعزام سربازان تاکید می کند: در تمام مشاغل و موقعیت هایی که شخص با اسلحه و به تبع آن با جان افراد سروکار دارد، انجام معاینات روانشناسی در بدو ورود و همچنین انجام معاینات تناوبی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، انجام غربالگری با استفاده از آزمون های خاصی که احتمال وجود مشکل شخصیتی و یا بروز یک بیماری روانی در آینده را مشخص می کند راهکاری مناسب ارزیابی می کند: با استفاده از این آزمون ها و انجام معاینه دقیق تر بر روی مواردی که نتیجه آزمون اولیه شان مشکوک به وجود مشکل بوده است می توانیم به تشخیصی مناسب در مورد افراد دارای مشکل شخصیتی برسیم.

اما هنگامی که برخی از جوانان به انواع و اقسام رژیم های نامعقول متوسل می شوند تا با تبدیل شدن به نی قلیان، به دلیل کمبود وزن از خدمت معاف شوند، بیم آن نمی رود که با الزامی شدن انجام تست های روانشناسی بازار تمارض ابتلا به بیماری های روانی داغ شود؟ پاسخ دکتر صادقی به این سوال مثبت است: مسلما چنین تمارض هایی وجود خواهد داشت، اما نباید از این ماجرا نگران باشیم چون مسلما یک روانشناس یا روانپزشک با تجربه توانایی تشخیص مریض واقعی از آنکه تمارض می کند را دارد.

وی مسایلی چون روانپریشی، اختلال شخصیت، افسردگی و سوء مصرف مواد را از دلایل احتمالی حادثه ندامتگاه قزل حصار می داند: این ماجرا نمی تواند بی مقدمه اتفاق افتاده باشد. دکتر صادقی با تاکید بر لزوم بررسی سوابق فرد برای اعلام دقیق علت این رفتار می گوید: از شخص سالم بعید است که ناگهانی و مثلا به علت یک جنون آنی چنین رفتاری داشته باشد.

به گفته این متخصص، دیگرکشی می تواند علل مختلفی داشته باشد و ممکن است فرد قاتل زمینه بیماری روانی نداشته باشد، اما در 95 درصد افرادی که اقدام به خودکشی می کنند بیماری های روانی وجود دارد. استناد به چنین فرضیاتی است که در فاصله ای کوتاه از جنایت پنجشنبه مسولان را به این نتیجه می رساند که به نظر می رسد عامل حادثه دچار بیماری روحی و روانی بوده است.

● سربازان مشکل دار از کار با اسلحه معاف شوند

یک سرباز وظیفه در پایگاه ... با شلیک گلوله خودکشی کرد. ، در پاسگاه مرزی ... سرباز وظیفه ... بنا به دلایلی نامعلوم با یک قبضه اسلحه کلاش به سمت سه نفر از پرسنل کادر شلیک کرد و هر سه نفر آنها را به قتل رساند و سپس با سلاح مزبور اقدام به خودکشی کرد. اگر مشتری صفحات حوادث روزنامه ها باشید، حتما تاکنون چنین اخباری به چشمتان خورده است. خبر هایی که هرچند حجم زیادی از حوادث ایرانی را به خود اختصاص نمی دهند، اما حتما تعدادشان آنقدر هست که دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور اعلام کند: در برخی موارد سربازانی که دسترسی به سلاح داشته اند برای خودکشی از این وسیله استفاده کرده اند.

در برابر اظهارنظر کارشناسانی که وجود آزمون های روانشناسی پیش از سربازی را عامل بازدارنده این قبیل حوادث به شمار می آورند، دکتر امیرهوشنگ مهریار از جمله کارشناسانی است که با این نظر مخالفند: هیچ آزمونی وجود ندارد که به طور دقیق پیش بینی کند فردی در آینده اقدام به خودکشی می کند یا نه.

در مقابل این اظهارات، دکتر صادقی به امکان طبقه بندی سربازان با توجه به آزمون های روانشناسی اشاره می کند: حداقل فایده این تست ها این است که افرادی را که نشانه ها وعلایمی از مشکلاتی چون افسردگی نشان می دهند،در پست هایی گمارده می شوند که با اسلحه سروکار نداشته باشند. مساله ای که اگر رعایت می شد حادثه قزلحصار به وقوع نمی پیوست. به خصوص که به گفته مسولان، عامل این حادثه، سربازی بوده که حدود 2 سال قبل از خدمت وظیفه فرار کرده و 10 روز پیش با توجه به فراخوان اداره نظام وظیفه و عفو سربازان فراری، جهت انجام ادامه خدمت خود مراجعه کرده است و حسب تقسیم بندی های صورت گرفته به ندامتگاه کرج اعزام شده است.

در چنین شرایطی حتی اگر عقیده داشته باشیم غربالگری روانشناسی تمام سربازان پیش از اعزام کاری عبث است، کمی توجه کافی بود تا اسلحه به دست سربازی داده نشود که با فرار از خدمت ثابت کرده بود با یک سرباز عادی فرق دارد.


خبر آنلاین www khabaronline ir

نظرات کاربران پیرامون این مطلب

انصراف از پاسخ به کاربر