واکسن آنفلوآنزا، فایده و ضرر

واکسن آنفلوآنزا، فایده و ضرر

این مطلب توسط انجمن پزشکان عفونی آمریکا نوشته شده است و در مورد فواید و مضرات واکسن آنفلوآنزا است.مساله مهم این است که واکسن های آنفلوآنزا براساس انواع ویروس های شایع در جهان غرب ساخته می شوند و برای همین تاثیر آنها در کشورهای شرقی -مثلاً; ایران- بسیار کمتر است اما نکات کلی در مورد فواید و مضرات آن به هر حال مهم است.
گروه دارو و درمان گوپی
1399/2/12
0 نظر

این مطلب توسط انجمن پزشکان عفونی آمریکا نوشته شده است و در مورد فواید و مضرات واکسن آنفلوآنزا است.مساله مهم این است که واکسن های آنفلوآنزا براساس انواع ویروس های شایع در جهان غرب ساخته می شوند و برای همین تاثیر آنها در کشورهای شرقی -مثلاً ایران- بسیار کمتر است اما نکات کلی در مورد فواید و مضرات آن به هر حال مهم است. بهترین راه جلوگیری از ابتلا به آنفلوآنزا تزریق واکسن آنفلوآنزاست. براساس آمار انجمن عفونی آمریکا، هر ساله بین 5 تا 20 درصد مردم این کشور حداقل یک بار به بیماری آنفلوآنزا دچار می شوند که از این تعداد حدود 200 هزار نفر به دلیل این بیماری در بیمارستان بستری می شوند و حدود 35 هزار نفر هم سالانه به علت ابتلا به این بیماری فوت می کنند. این آمار نشان دهنده اهمیت واکسن آنفلوآنزاست. در زیر سوال های شایع مرتبط با این واکسن پاسخ داده شده است.

 

1) بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا چه زمانی است؟

از آنجا که ابتلا به بیماری آنفلوآنزا در فاصله ماه های اکتبر تا ماه مه (اواخر مهرماه تا اواخر فروردین ماه) در اوج است بهترین زمان تزریق واکسن در همان ماه اکتبر است. اگرچه می توان در تمام ماه های سرد سال واکسن را تزریق کرد اما به نظر می رسد تزریق واکسن در آغاز فصل سرما بهترین حالت است.

2) چندگونه واکسن آنفلوآنزا در دسترس است؟

در حال حاضر دو گونه واکسن آنفلوآنزا در دسترس است؛ نوع اول واکسن آنفلوآنزای کلاسیک است. این واکسن شامل ویروس های کشته شده است و در نتیجه بیماری مشابه آنفلوآنزا را رقم نمی زد. این نوع یک نوع تزریقی است. نوع دیگر واکسن آنفلوآنزا از راه بینی است که این نوع را فلومیست می نامند. این نوع شامل ویروس های تضعیف شده آنفلوآنزاست که اغلب باعث بروز بیماری نمی شوند اما در برخی موارد منجر به یک آنفلوآنزا نسبتاً ضعیف می شوند. این نوع از واکسن صرفاً برای افراد بین دو تا 49 سال کاملاً سالم و غیرباردار تجویز می شود.

3) این واکسن ها چطور مانع بروز آنفلوآنزا می شوند؟

هر دو نوع واکسن ها باعث ترشح آنتی بادی ها (ماده ترشح شده دفاعی بدن که توسط سلول های سیستم دفاعی و ایمنی بدن ترشح می شود) می شود. این آنتی بادی ها باعث جلوگیری از فعالیت ویروس های آنفلوآنزا در بدن می شوند. تزریق واکسن و ترشح آنتی بادی ها در برخی افراد موجب خستگی، ضعف عضلانی و درد در عضلات و اسکلت و حتی تب ضعیف می شود که گاهی با آنفلوآنزا اشتباه گرفته می شود.

هر ساله شایع ترین انواع ویروس آنفلوآنزا شناسایی و براساس توصیه پزشکان واکسن علیه آنها ساخته می شود. اگر تشخیص پزشکان کاملاً درست باشد واکسن های آنفلوآنزای ساخته شده می توانند در افراد زیر 65 سال از بروز 70 درصد تا 90 درصد آنفلوآنزاهای سالانه جلوگیری کنند.

4) چه کسانی باید این واکسن ها را دریافت کنند؟

برای هر کس که دوست دارد احتمال ابتلایش به آنفلوآنزا کاهش یابد این واکسن مفید خواهد بود اما این واکسن برای افرادی که عوارض آنفلوآنزا در آنها خطرناک است بسیار مفید است و به این گروه ها توصیه شده است که سالانه این واکسن ها را تزریق کنند:

- افراد بالای پنجاه سال

- افرادی که در مراکز نگهداری افراد سالخورده یا آسایشگاه ها نگهداری می شوند.

- افرادی که دچار بیماری های مزمن قلبی یا ریوی هستند (نظیر افراد مبتلا به آسم).

- افرادی که دچار بیماری های نقص ایمنی هستند یا داروهای تضعیف سیستم ایمنی مصرف می کنند.

- زنانی که طی فصول اوج ابتلای به آنفلوآنزا دوران بارداری خود را می گذرانند.

- تمام کودکان بین شش تا 24 ماه سن.

5) چه کسانی نباید واکسن آنفلوآنزا دریافت کنند؟

براساس اعلام انجمن عفونی آمریکا و سیستم نظارت بر بهداشت این کشور، افراد زیر نباید از واکسن های آنفلوآنزا استفاده کنند:

- اشخاصی که سابقه واکنش به نشان دادن واکسن آنفلوآنزا در گذشته دارند.

- کسانی که سابقه واکنش آلرژیک به تخم مرغ دارند.

- کسانی که سابقه ابتلا به علایم بیماری گلن باره، تا شش هفته بعد از تزریق واکسن آنفلوآنزا دارند (بیماری گلن باره بیماری ای است که در آن بدن علیه برخی سلول های سیستم عصبی وارد عمل می شود و مشکلاتی مثل فلج، عدم کنترل حرکات اعضا و... رخ می دهد).

6) عوارض واکسن های تزریقی آنفلوآنزا چیست؟

ممکن است افرادی که این واکسن را دریافت می کنند دچار درد در ناحیه تزریق یا تورم آن ناحیه شوند.برخی از افرادی هم که واکسن را دریافت می کنند علایمی شبیه بیماری سرماخوردگی نظیر آبریزش بینی، سردرد، گلودرد، خشکی دهان، سرفه و درد بدن را یک تا دو روز بعد از تزریق از خود نشان می دهند. در افراد معدودی هم ممکن است این علایم با یک تب خفیف همراه شود.مهم ترین نکته این است که فواید واکسن آنفلوآنزا بسیار بیشتر از عوارض است.

7) چه کسانی می توانند واکسن آنفلوآنزا از نوع مصرف در داخل بینی را دریافت کنند؟

تنها کسانی که بین دو تا 49 سال دارند و کاملاً سالم هستند می توانند از این نوع واکسن استفاده کنند چرا که این نوع واکسن حاوی ویروس های ضعیف شده اما زنده است و استفاده از آن در نوزادان، افراد مسن، زنان باردار و تمام افرادی که دچار یک بیماری یا ناراحتی جدی هستند توصیه نمی شود.

8) عوارض جانبی واکسن های استنشاقی آنفلوآنزا چیست؟

عوارض جانبی واکسن های فلومیست که به صورت استنشاقی از راه بینی تجویز می شود عبارت است از:

- آبریزش بینی

- تب و درد عضلانی و گاهی سردرد

- تهوع.


ترجمه دکتر امیرصدری
روزنامه سرمایه www sarmayeh net

نظرات کاربران پیرامون این مطلب

انصراف از پاسخ به کاربر