حامل جدید برای ترکیبات دارویی

حامل جدید برای ترکیبات دارویی

هنگامی که یک داروی ترکیبی روی پوست قرار داده می شود، باید بتواند در محیط پوست فعل و انفعال مناسب داشته باشد، بتواند ماده ی موثر موجود در خود را به خوبی روی پوست آزاد کند و همچنین نفوذ دارو را نیز به داخل پوست تسهیل نماید....
گروه دارو و درمان گوپی
1399/2/12
0 نظر

داروهای فراوانی برای درمان آکنه وجود دارد و پزشک برای هر بیمار متناسب با نیاز او درمان مقتضی را تجویز می کند. از آنجا که در درمان آکنه بیشتر از داروهای موضعی استفاده می شود، موضوع فرمولاسیون آن داروی موضعی اهمیت ویژه ای پیدا می کند. یک فرمولاسیون موثر باید یک محیط شیمیایی مناسب و پایدار باشد که چنین ماده ی شیمیایی با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مختلف و گاهی متضاد در آن جای گرفته باشد و تغییری در این خصوصیات بوجود نیامده باشد.

 

هنگامی که یک داروی ترکیبی روی پوست قرار داده می شود، باید بتواند در محیط پوست فعل و انفعال مناسب داشته باشد، بتواند ماده ی موثر موجود در خود را به خوبی روی پوست آزاد کند و همچنین نفوذ دارو را نیز به داخل پوست تسهیل نماید. این مواد حامل خودشان نیز روی پوست اثراتی مانند خشک کردن، مرطوب کردن، پوشانندگی و امثالهم دارند. تحقیقات و فن آوریهای جدید درک بهتری از اثرات فیزیکی، شیمیایی، فارماکودینامیک و فارماکوکینتیک این مواد فراهم آورده است.

● نکاتی که در تهیه ی داروهای ترکیبی باید در نظر داشت:

1) انتخاب ظرف مناسب و پایداری ترکیب

برحسب ماهیت موادی که قرار است با هم ترکیب شوند، باید ظرف نگهدارنده ی مناسبی انتخاب کرد که بتواند محیط پایداری را برای داروهای ترکیبی فراهم آورد. فرمولاسیون ممکن است مایع، جامد، تک فاز یا چند فاز باشد که به خصوصیات مواد موثر و وضعیت پوستی که باید درمان شود بستگی دارد.

2) نفوذ به پوست

پس از قرار گیری دارو روی پوست بین فرمولاسیون، ماده ی موثر موجود در آن و خود پوست فعل و انفعالات شیمیایی صورت می گیرد. نفوذ ماده موثر به داخل پوست تابع قانون اول انتشار Fick است. (طبق قانون اول انتشار Fick سرعت انتقال به داخل پوست نتیجه ی عملکرد غلظت مواد مختلف، سایز سطح مورد درمان و قدرت نفوذپذیری پوست است) نفوذپذیری پوست را می توان به وسیله ی عوامل دیگری مانند رطوبت، خشکی و ... ماده ی حامل موجود در داروی ترکیبی تحت تاثیر قرار داد. در مورد آکنه محل اثر در داخل واحد پیلوسباسه است. بنابراین فرمولاسیون موثر باید بتواند نفوذ مواد موثر به داخل این واحد را تسهیل نماید.

3) قابلیت قبول از نظر زیبایی

در دنیای امروز بیماران دنبال درمان موضعی هستند که نه تنها از نظر اثر بخشی و ایمنی کارآمد باشد، بلکه از نظر زیبایی نیز قابل قبول بوده و راحت بتوان آن را استفاده کرد، خصوصا در مورد آکنه اصولاً دلیل اول افراد برای مراجعه به پزشک بهبود در زیبایی ظاهر است. به علاوه بیشتر بیماران مبتلا به آکنه نوجوانان و بالغان جوان هستند. بنابراین باید محصولات درمان کننده ی آکنه طوری در نظر گرفته شوند که با کار روزمره افراد تداخل نداشته باشد تا ظاهر آنها را به طور بارز نازیبا کند مثلاً ماده ی حاصل برای نواحی بزرگ و موداری مانند سینه و پشت باید طوری در نظر گرفته شود که دارو به راحتی روی این نواحی پخش شود یا در مورد آکنه صورت فرمولاسیون ایده آل طوری است که کمترین باقیمانده را روی پوست دارد و از خود اثر چربی باقی نمی گذارد.

● سیستم های حامل جدید برای درمان های موضعی

▪ کف های آیروسل (Aerosol Foams)

کف های آیروسل به سرعت جای خود را در درمان آکنه باز کرده است. ماده ی پایه ی این حامل می تواند قوام مایع یا نیمه جامد داشته باشد و همان خصوصیات فیزیکی و شیمیایی ماده ی حامل اصلی (مانند کرم، لوسیون، ژل) را دارا باشد، اما خصوصیات مطلوبی مانند مرطوب بودن و زود خشک شدن را در خود دارد به علاوه Bioavailability بالاتری نیز دارد. ماده آیروسل در داخل یک محفظه تحت فشار هوا قرار دارد و هنگام خروج به شکل کف خارج می شود. خصوصیات محصول (یعنی ساختار، سایز حباب در کف، غلظت، ویسکوزیته، دانسیته، پایداری و قابلیت پخش شدن کف) توسط نوع فرمولاسیون و ظرف نگهدارنده تعیین می شود.در مورد آکنه ترجیح داده می شود از این کف ها برای قرار دادن دارو روی نواحی بزرگ و مودارمانند پشت و سینه و در صورت به عنوان پاک کننده استفاده شود زیرا استفاده از آنها آسان است.

▪ لیپوزوم ها

لیپوزوم ها را در بسیاری از داروهای موضعی و ترکیب زیبایی مورد استفاده قرار می دهند، زیرا این قابلیت را دارند که دارو را نسبتاً کنترل شده و متعادل به لایه های پوست برسانند. لیپوزوم ها حباب های کروی شکلی هستند که مامبران آنها حاوی لیپیدهای آمفیفیلیک است که هسته ی مرکزی مایع را در بر گرفته اند(لیپیدهای آمفیفیلیک یعنی لیپیدهایی که در یک سمت هیدروفیلیک و در سطح دیگر لیپوفیلیک هستند). این ساختمان مشابه مامبران های دولایه ی سلول های زنده است. از آنجا که لیپوزوم ها می توانند تامین کننده ی یک محیط آمفیفیلیک باشند، می توانند در بخش هسته ی مرکزی مایع خود مواد هیدروفیلیک و در دو لایه ی لیپیدی خود مواد لیپوفیلیک را جای دهند.این توانایی حمل و آزادسازی دوگانه این امکان را به لیپوزوم می دهد تا از آن به طور همزمان برای تحویل هر دو نوع ماده به پوست استفاده کرد.

▪ نانوامولسیون ها

نانوامولسیون ها دسته ای از امولسیون ها هستند که از ذراتی با سایز بسیار کوچک تشکیل شده اند. نانوامولسیون ها به طور خودبه خود درست نمی شوند بلکه آنها را طی فرآیند های خاص ترمودینامیک و پروسه های اختصاصی نانو درست می کنند. همچنین باید سورفاکتانت های خاصی موجود باشد تا بتوانند قطرات نانو را پایدار نگهدارند. نانوامولسیون ها برای حمل ترکیبات لیپوفیلیک به داخل پوست مناسب می باشند، لذا می توانند حامل ایده آلی برای استفاده در درمان آکنه باشند زیرا می توانند مواد موثر موجود در ترکیبات را به همراه خود به داخل محیط لیپوفیلیک واحد پیلوسباسه برسانند. به علاوه ذرات نانوامولسیون ، دهانه منافذ پوستی را مسدود نمی کنند، به این ترتیب می توانند اثرات درمانی بیشتری مانند افزایش هیدراسیون و ویسکوالاستیسیته ی پوست به همراه داشته باشند.

▪ پلی مرها

پلی مرها مولکول های درشت حاوی واحدهای ساختمانی تکرار شونده یا مونومرهای متصل یا پیوندهای کووالان هستند. این ترکیبات به عنوان ساختمان های بلوک کننده ی طبیعی (مانند کاغذ)، بیولوژیک (مانند پروتیین و اسیدنوکلییک) یا صناعی (مانند پلاستیک ها یا پلی اتیلن) عمل می کنند. امروزه در صنایع متعددی از پلی مرهای صناعی استفاده می شود. در درماتولوژی نیز پلی مرهای آکریلیک اسید جدیدی هستند که در حضور آب و با گیر انداختن آب در داخل میکروسل ها به ژل تبدیل می شوند. در داخل این میکروسل ها ترکیبات هیدروفیل در شکل محلول باقی می مانند و ترکیبات غیر هیدروفیل نیز به شکل امولسیون در می آیند. نتیجه ی این فرمولاسیون ژل مانند یک ترکیب پایدار است که پس از قرار گرفتن روی پوست به خوبی مواد موثر موجود در ترکیب را آزاد می کنند.

به این ترتیب به راحتی می توان از آنها روی پوست استفاده کرد. به علاوه این ژل های پلیمری را می توان با ترکیبات دیگری مانند مرطوب کننده ها یا نرم کننده ها مخلوط کرد و سود بالینی بیشتری به دست آورد. در درمان آکنه اخیرا با استفاده از همین تکنولوژی نوین، ژل پلیمری کلیندامایسین 1% را با بنزوییل پراکساید 5% مخلوط کرده اند که هم دارو اثربخشی بهتری دارد و هم بهتر تحمل می شود.

▪ Microsponges

Microsponges ذرات غیر فعال از نظر شیمیایی هستند که از پلیمرهای صناعی تشکیل شده اند و می توانند حجمی از ماده ی موثر را برابر وزن خود در خودشان ذخیره کنند.به علاوه این ذرات قادرند از این مواد موثر ذخیره شده در برابر تغییرات فیزیکی و محیطی محافظت نمایند. این تکنولوژی را می توان در فرمولاسیون های متنوعی به کار برد اما فعلاً غالباً به شکل ژل است. هنگامی که روی پوست قرار داده می شوند Microsponges به آرامی مواد موثر ذخیره شده در خود را آزاد می کنند.

▪ فرمولاسیون های بدون ماده امولسیون کننده (Emulsifier-free-Formulations)

فرمولاسیون های بدون امولسیون ساز یک حیطه ی در حال رشد در محصولات درماتولوژیک و زیبایی است. غالب ترکیبات پوست به شکل امولسیون هستند، یعنی دو یا چند ماده که غیر قابل حل هستند با هم مخلوط شده اند و براساس قانون دوم ترمودینامیک این مخلوط پایدار نخواهد بود. در نتیجه برای ایجاد ثبات لازم است به آنها سورفاکتانت یا همان (امولسیون ساز) اضافه کرد. هنگامی که این ماده ی سورفاکتانت روی پوست قرار داده می شود، اینها چربی های طبیعی پوست را برمی دارند. با نظر به این مشکل، صنایع داروسازی به سمت استفاده از ثابت کننده هایی مانند امولسیون سازهای پلیمریک و ذرات جامد رفته اند تا بتوانند از این مواد به عنوان جانشین فرمولاسیون های سنتی استفاده کند.

▪ Fullerenes

Fullerenes مولکولهایی هستند که تماماً از کربن ساخته شده اند و شبیه یک کره ی توخالی عمل می کنند. نشان داده شده هنگامی که این Fullerenes در تماس با پوست قرار می گیرند، به داخل پوست، بین سلول ها مهاجرت می کنند اما داخل سلول ها نمی توانند بروند. بنابراین می توان در داخل این ساختمان های کروی مواد موثر را ذخیره کرد و این ترکیبات پس از قرار گیری روی پوست مواد موثر را از اپیدرم عبور می دهند. به علاوه به نظر می رسد Fullerenes خودشان بالقوه می توانند آنتی اکسیدان های قوی باشند.

● نتیجه:

بررسی روی این مواد نکات امیدوار کننده ای را در درمان های درماتولوژیک نوید می دهد. به هر حال بررسی های بالینی کنترل شده نیاز است تا فواید بالینی این فرمولاسیون های جدید، اثربخشی، قابلیت تحمل، کمپلیانس و مقبولیت از نظر زیبایی این مواد اثبات شود.


دکتر معصومه شایسته منش
هفته نامه پزشکی امروز www pezeshkyemrooz ir

نظرات کاربران پیرامون این مطلب

انصراف از پاسخ به کاربر