ساپونین ها گلایکوزیدهای با وزن مولکولی بالا هستند که دارای گروه قندی متصل به اگلایکون تری ترپن یا استروییدی می باشند. توصیف کلاسیک ساپونین ها براساس فعالیت سطحی آنها است زیرا بسیاری از ساپونین ها دارای خاصیت پاک کنندگی هستند، در آب کف پایدار تولید می کنند، فعالیت همولیتیک دارند، تلخ هستند و برای ماهی ها، سمی می باشند. ساپونین ها برای کاهش کشش سطحی در موارد متعددی از جمله به عنوان امولسیون کننده و فرونشاننده آتش به کار می روند. این مواد دارای طعم گس می باشند و به شکل پودر، تولید عطسه می نمایند.
ساپونین ها در حالت خالص، بی رنگ و یا سفید و از نظر نوری فعال بوده و درالکل خالص و یا الکل رقیق حل می شوند ساپونین ها در بسیاری از داروهای سنتی و گیاهان دارویی به خصوص در مشرق زمین یافت می شوند و در نتیجه تلاش های زیادی جهت تعیین ویژگی ها و تحقیق در زمینه خواص فارماکولوژیک و بیولوژیک آنها صورت گرفته است. این ترکیبات را معمولاً ازگیاهان عالی استخراج می کنند ولی امروزه استفاده از جانوران پست دریایی برای تهیه ساپونین ها نیز مورد توجه قرار گرفته است. ساپونین تجارتی از گیاه یوکا و یا کیلایا تهیه می گردد.
استخراج ساپونین های تام ریشه شیرین بیان و مقایسه فعالیت کاهش دهنده کشش سطحی آن با ساپونین های کیلایا در حضور کلسترول estekhraje saponin pdf 146 KB application pdf
اسکندر مقیمی پور ساره خلیلی
مجله دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبر 1610 ز