دوکسوروبیسین یکی از مهمترین داروهای ضد سرطان مورد استفاده در کلینیک می باشد که به طور وسیعی در درمان انواع سرطان ها نظیر لوسمی، لنفوم، تومورهای اطفال نظیر تومور wilm و بسیاری از تومورهای سخت بالغین مورد استفاده قرار می گیرد.
دوکسوروبیسین در سال های اخیر به عنوان مؤثرترین و رایج ترین دارو بر علیه سرطان متاستاتیک پستان از نوع +ER به کار گرفته شده است. با این وجود عوارض سمی نامطلوب وابسته به دوز این دارو، نظیر اثرات سمی قلبی، تضعیف مغز استخوان، نفروتوکسیسیتی و Extravasations استفاده کلینیکی از این دارو را محدود ساخته است. به نظر می رسد مهم ترین علت آسیب به اندام های مختلف بدن به خصوص آسیب به قلب که حتی می تواند به نارسایی احتقانی قلب منجر شود، تولید رادیکال های آزاد اکسیژن در حین متابولیسم این دارو در جدار میتوکندری ها و کافی نبودن آنزیم های خنثی کننده این رادیکال ها در بافت های آسیب دیده باشد.
در سال های اخیر برای غلبه بر این عوارض و متمرکز ساختن دارو در بافت های هدف تلاش های مختلفی صورت پذیرفته است، از آن جمله متصل ساختن دوکسوروبیسین به هورمون های مناسب به عنوان حامل بوده است که در واقع این هورمون ها به عنوان لیگاندهای اختصاصی رسپتورهای موجود در بافت سرطانی محسوب می شوند.
سنتز پیش دارویی از دوکسوروبیسین به عنوان ترکیبی بالقوه مؤ ثر در درمان سرطان پستان santeze pish darooie pdf 196 KB application pdf
حجت صادقی علی آبادی کیانوش درمیانی عباس جعفریان دهکردی
مجله دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبر 1610 ز