این بیماری پوستی تقریبا میتواند تمام نوجوانان را با شدت های مختلفی گرفتار سازد.همچنین در بسیاری از افراد آکنه برای اوّ;لین بار در سن 20تا30سالگی رخ میدهد.در تحقیقی که د رسال 2001 میلادی برروی افراد 1تا87 ساله انجام شد مشخص گردید که حدود27درصد این افراد دچار آکنه بوده اند.اما اگر فقط نوجوانان آلمانی در نظر بگیرید بیش از 90درصد آنها به آمنه مبتلا بوده اند. *
● عوامل ایجاد آکنه:
به نظر میرسد که بدن به هورمون های جنسی مردانه بسیار حساس است.خانم ها هم مثل مردان هورمون های جنسی دارند اما به دلیل اینکه مقدار این هورمون ها در آقایان بیشتر از خانم ها است اکثرا آقایان به آکنه دچار میشوند.هورمون های مردانه باعث میگردد که غده تولید کننده ی چربی در بدن بیشتر فعالیت کند و چربی بیشتری تولید کند.
غدد تولید کننده چربی بر روی سطح پوست دارای سوراخ ها منافذ کوچکی هستند در انتهای مجرایی که این غدد تولید کننده چربی وجود دارند یک فولیک ول مو هم قرار دارد فولیک ول مو قادر است که تولید مو نماید.غدد تولید کنده چربی در نیمه راه این مجرا به آن متصل میشود این مجرا از سلول شبیه همان سلول های پوست تشکیل شده است اگر شما گرفتار آکنه شده باشید این سلوی ها در هنگام از بین رفتن و پوست ریزی به یکدیگر چسبیده و باعث میشوند که مجرا باریک شود.
بر اثر باریک شدن مجرا وا فزایش تولید چربی مسدود میگردد که این وضعیت نقطه شروعی دوباره برای ایجاد انواع آکنه میباشد.در این حالت محیط بسیار مناسب برای رشد باکتری های آکنه بو جود می آید.این باکتری ها به صورت طبیعی روی پوست افراد زندگی می کنند بر اثر رشد و تکثیر این باکتری ها عفونت و التهاب ایجاد میگردد.
التهابی که بر اثر رشد و تکثیر این باکتری ها بروز میکنند باعث تحریک سیستم دفاعی بدن میشود و در نتیجه گلبول های سفید بدن برای مبارزه با باکتری ها و ترمیم صدمات دارد به محل التهاب می فرستد.این گلبولهای سفید تولید آن چیزی میکنند که مادر اصطلاح به چرک میگوییم.
چرک مایع زرد یا سبز رنگی است که بدن در پاسخ به التهاب آن را تولید میکند.چرک حاوی مقادیر زیادی از گلبول های سفید است که از طریق جریان خون برای حمله به محل بروز التهاب می آیند امّ;ا اگر مسدود شدن مجرا توسط باکتری ها صورت بگیرد و عفونی نشود این انسداد مجرا به صورت مجرا باقی می ماند .
● انواع آکنه:
▪ کو مدون ها:نقطه شروع تمام انواع آکنه کو مدون ها هستند. آنه ابتدا به صورت انسداد های کوچکی در منافذ پوست ایجاد میشوند .در این مرحله به آنها میکرو کو مدون ها گفته میشود و اندازه آنها بقدری کوچک است که قابل مشاهده نیستند.میکرو کو مدون ها میتوانند بزرگ شوند و به کو مدون هایی بزرگتری تبدیل شوند و یا اینکه پاره و یا منفجر شوند و باعث ایجاد جوشهای التهابی شوند این پاره شدن کو مدون ها به علت افزایش فشار و آسیب های که فرایند التهاب در دیواره مجاری ایجاد میکنند.
▪ جوش های سر سفید:
بعضی افراد فکر میکنند که جوش های سر سفید نوعی جوش چرکی میباشند در حالی که چنین نیست وقتی میکرو کو مدون ها بزرگ میشوند از آنجایی که تورّ;م در قسمت های پشت انسداد افزایش می یابد این کو مدون ها قابل مشاهده میگردند.اگر این انسداد اولیه کاملا در عمق منافذ پوستی قرار داشته باشند دهانه منافذی که به پوست باز میشوند همچنان بسته باقی خواهد ماند.این وضعیت باعث بروز جوشهای سر سفیدی خواهد شد که میتوان آنها را برروی پوست مشاهده کرد.
▪ جوش های سر سیاه:
جوش های سر سیاه را می توان به خوبی مشاهده کرد که باعث ناراحتی میشود.در جوش های سر سیاه انسداد در قسمت بالا تری در مجرا رخ میدهد بنابراین دهانه منافذی که به پوست باز میشود وسیع تر شده محتویات آن قابل مشاهده میگردند آن چیزی که باعث انسداد مجرا میشود مخلوطی از سبوم که به صورت جامد درآمده و از سلول های مرده دیواره مجرا میباشد.از آنجایی که این سلول ها مرده شبیه پوست هستند حاوی رنگدانه ملانین هستند این رنگدانه که در سلول های مرده مجاری موجود میباشد در هنگامی که در معرض هو قرار میگیرد و جوش های سر سیاه را درست میکند.بنابراین جوش های سر سیاه به علت کثیفی یا آلودگی ایجاد نمیشوند.
▪ پاپول ها:
اگر کو مدون ها شروع به نشت سبوم شوند و به بافت های اطراف نشت دهند باعث ایجاد التهاب شده است و در نتیجه جوشهای قرمز رنگی ایجاد شده است.اندازه پاپول ها کمتر از5 میلی متر است و دارای هیچ گونه چرک قابل مشاهده ای اند.این پاپول ها را به عنوان جوش های سر قرمز نیز میشناسند. اگر میکرو کو مدون های بیشماری پاره شوند پاپول ها ایجاد میشوند بدون اینکه مرحله جوش های سر سفید یا سر سیاه را بگذرند.
▪ پوستول ها:
پوستول ها نمونه ای از جوشهای چرکی یا سر زرهی هستند پوستول ها هنگامی تشکیل میشوند که باکتری های موجود بر روی پوست و درون مجرا شروع به رشد و تکثیر نمایند. این باکتری ها را در اصطلاح پروپیونه باکتریم آکنه میگویند.این باکتری ها برای رشد و تکثیر خود جاهای تاریک و و بدون هوا را ترجیح میدهند.بنا برای اینکه منفذ پوستی مسدود شده محل مناسبی برای تکثیر باکتری میباشند و خیلی سریع تعداد آنها زیاد شده و تولید التهاب بیشتری میکنند این التهاب باعث میگردد که سیستم دفاعی بدن فعال شده و گلبول های سفید را به آن منطقه بفرستند و در نتیجه منجر به ایجاد جوش های چرکی متورم و قرمز میشود.
▪ ندول ها:
ندول ها جوش های سفتی هستند اندازه آن ها خیلی بزرگتر از پاپول ها میباشند و تا قسمت های عمیق تری رد پوست نفوذ میکنند.ندول وقتی ایجاد میشوند که یک کو مدون بزرگ پاره میشوند و محتویات التهابی خود را در بافت اطراف آزاد نماید.در چنین مواقعی التهاب و چرک بیشتری ایجاد میگردد و منجر به تورم و درد بیشتری میشود. ندول ها به قسمت های عمیق تر پوست که حاوی ساختمانهای محافظت کننده پوست هستند نفوذ کرده و باعث ایجاد جوشگاه (باقی ماندن جای جوش) و یا در اصطلاح اسکار میگردد.
sciency blogfa com
مقالات ارسالی به آفتاب