حقیقت، جعلی جلوه داده شده است

حقیقت، جعلی جلوه داده شده است

رد پای رامسفلد و رسانه ها در بزرگنمایی آنفلوآنزای خوکی
گروه بیماریها گوپی
1399/2/12
0 نظر

داستان تا حدودی عجیب و غریب است. آمریکایی ها می گویند تقصیر مکزیکی ها است که زندگی کثیفی دارند و از طرفی مدارکی دال بر صحت ادعای آنان نیز وجود ندارد، اما هر چه باشد فرقی نمی کند. صورت مساله کماکان پابرجا است و مردم از ترس ابتلا به این بیماری، حتی با یکدیگر دست هم نمی دهند؛; این روزها همه از آنفلوآنزای خوکی در هراسند، اما واقعیت چیز دیگری است.

 

بگذارید برای حل بهتر این مساله استناد کنیم به گزارش عجیب سانفرانسیسکو بیزینیس تایمز؛; جایی که نگارنده آب پاکی را ریخت روی دست همه مخاطبان و کسانی که می خواهند بدانند سر و کله این بیماری فراگیر چطور پیدا شد. حقیقتا رد پای رامسفلد در این ماجرا دیده می شود؟

● گیلعاد و رامسفلد

مایکل چسودوفسکی، تحلیلگر آمریکایی، در گزارشی که در سانفرانسیسکو بیزینیس تایمز منتشر شده است، درباره آنفلوآنزای خوکی نوشت: آنفلوآنزای خوکی باعث شده که ارزش سهام شرکت بیگ فارما افزایش چشمگیری یابد. بعد از انتشار گزارش های اولیه مبنی بر شیوع آنفلوآنزا در مکزیک، تقاضای داروهای ضد آنفلوآنزا سر به فلک کشید.

در این گزارش با اشاره به فضای ترس و وحشت در جهان پس از شیوع آنفلوآنزای خوکی آمده است: اطلاعات نادرستی که از رسانه ها پخش شده، باعث شده که فضای ترس و وحشت تشدید شود. در بسیاری از مناطق آمریکا وضعیت فوق العاده بهداشتی اعلام شده است. در این گزارش با اعلام اینکه داروهایی چون تامی فلو و رلانزا بیشترین تقاضا را در بازار داشته اند، تاکید شده که دولت آمریکا مواد دارویی را از انبار های ملی بیرون آورده تا مطمین شود در صورت شیوع آنفلوآنزا مامورین مراقبت های بهداشتی- پزشکی در آمادگی کامل به سر خواهند برد.

بنابر این گزارش، تامی فلو از طرف شرکت بیوتکنولوژیکی گیلعاد ساینس آمریکا و به وسیله شرکت داروسازی عظیم هافمن لا روچ در سوییس ساخته می شود. این دارو توسط شرکت روچ ساخته می شود، ولی اختراع آن توسط شرکت گیلعاد ساینس انجام گرفته است. این بدین معناست که حقوق دارایی معنوی این دارو متعلق به شرکت گیلعاد ساینس است.

دونالد رامسفلد، وزیر دفاع پیشین آمریکا، یکی از سهامداران عمده شرکت گیلعاد ساینس است. وی در سال 1997 به سمت ریاست شرکت گیلعاد ساینس دست یافت و تا سال 2001 که به منصب وزارت دفاع آمریکا منصوب شد، این پست را حفظ کرد. رامسفلد از زمان تاسیس این شرکت در سال 1987 تاکنون عضو هیات مدیره آن بوده است.

نشریه فورچون در سال 2005 و در اوج بحران آنفلوآنزای مرغی، شرکت گیلعاد را یکی از شرکت هایی نامید که بیشترین ارتباطات سیاسی را در صنعت بیوتکنولوژی دارا است. از زمان استعفای رامسفلد در سال 2006 تاکنون، اطلاعاتی در مورد میزان سهام وی در این شرکت وجود ندارد. بعد از اعلام شیوع آنفلوآنزای خوکی در مکزیک سهام شرکت گیلعاد در بازار بورس نیویورک به شدت افزایش یافت. بعد از تایید گزارش های مربوط به مشاهده چهل مورد ابتلا به آنفلوآنزای خوکی، دولت آمریکا یک چهارم ذخایر دارویی خود را آزادسازی کرد. هفت مورد آنفلوآنزای خوکی در کالیفرنیا، بیست و هشت مورد در نیویورک، دو مورد در تگزاس، دو مورد در کانزاس و دو مورد نیز در اوهایو گزارش شده اند.

مکزیک اعلام کرد که تعداد مرگ و میر بر اثر آنفلوآنزای خوکی به 149 نفر رسید - بیماری آنفلوآنزای خوکی در بیست مورد از این افراد تایید شد. مدارس این کشور تا 6 مه تعطیل شدند و حدود 2000 نفر به علت ابتلای شدید به آنفلوآنزا در بیمارستان های این کشور بستری شدند.

بر اساس گزارش مراکز کنترل بیماری، برای مقابله با انواع آنفلوآنزای از جمله آنفلوآنزای خوکی، باید داروهای ضدویروس تجویز شوند. ظاهرا ویروس موجود در مکزیک و آمریکا در برابر دو داروی ضدویروس - آمانتادین و ریمانتادین - مقاوم است. اما آزمایش های آزمایشگاهی نشان دادند که این ویروس در مقابل تامی فلو و رلنزا آسیب پذیر است. داروی خوراکی تامی فلو از بروز آنفلوآنزای نوع A و B در افراد بالای یک سال جلوگیری می کند. شرکت هافمن لاروچ که این دارو را تولید می کند بخشی از فروش خود را به شرکت گیلعاد می دهد. شرکت روچ اعلام کرده است که هم اکنون 3میلیون بسته از این دارو را در اختیار دارد - بخشی از 5میلیون بسته ای که در سال 2006 به اداره بهداشت آمریکا اختصاص یافت- و می تواند در عرض بیست و چهار ساعت این دارو را در تمام نقاط جهان تحویل دهد.

● حقیقت پزشکی چیست؟

اما حقیقت این بیماری چیست و آیا اصولا ماهیتی خارجی دارد یا بیشتر زاییده جنگ روانی رسانه های آمریکایی است. مرکز کنترل بیماری های آمریکا (CDC) چنین توضیح می دهد که ویروس های مهاجم آنفلوآنزای خوکی می تواند در سراسر سال موجب آلودگی این حیوانات شود، اما بیشترین شیوع در فصل زمستان و بهار اتفاق می افتند و می تواند در طول سال ادامه داشته باشد. ویروس آنفلوآنزای خوکی کلاسیک برای اولین بار در سال 1930 میلادی از یک خوک جدا شد.ویروس های آنفلوآنزای خوکی میزبان اصلی شان خوک است، اما می توانند مرغ ها و حتی انسان ها را آلوده کنند. مواردی از انتقال این نوع ویروس به انسان گزارش شده است و در مواردی هم انتقال از انسان به انسان گزارش شده است. ویروس های آنفلوآنزای خوکی دایما تغییر شکل می دهند. البته خوک ها به وسیله آنفلوآنزای مرغی هم می توانند آلوده شوند، گرچه به اندازه نوع خوکی در این حیوانات مهاجم نیست. ویروس های آنفلوآنزا وقتی از خوک آلوده، خوک دیگری را آلوده می کند می تواند تغییر شکل داده و نوع رفتارش نیز تغییر می کند. ویروس ها می توانند دوباره جور شوند (یعنی ژن ها را با هم عوض می کنند) و توانایی ویروس ها و همچنین میزبانی خوک برای هر سه نوع آنفلوآنزای خوکی مرغی و انسانی این خطر را ایجاد می کند که ویروس های جدید که مخلوط انواع خوک، انسان و نوع ویروس های آنفلوآنزای مرغی هستند پدیدار بشوند. با تغییرات طی سال ها انواع متفاوت ویروس های آنفلوآنزای خوک پدیدار شده اند. حالا، چهار نوع آنفلوآنزا نوع های فرعی نوعی ویروس اصلی هستند که در خوک ها بیماری ایجاد می کنند.

معمولا ویروس های آنفلوآنزای خوک انسان ها را آلوده نمی کنند. با این وجود، آلودگی انسان ها به شکل پراکنده با آنفلوآنزای خوک اتفاق افتاده است. این آلودگی بیشتر در اشخاصی گزارش شده که در تماس مستقیم با خوک ها قرار داشته اند. (برای مثال پرورش دهندگان خوک و بچه هایی که با خوک ها بازی می کنند یا کارمندان محیط نمایشگاه حیوانات یا کارگران در صنعت وابسته به خوک). به علاوه، مساله دیگر استعداد ذاتی اشخاص یا مستعد بودن در ابتلا به بیماری و پراکنندگی آن نقش دارد. برای مثال، یک نمونه بروز آلودگی آنفلوآنزای خوک در خوک ها در ویسکانسین در 1988 میلادی مشاهده شد که منجر به چندین آلودگی انسان ها شد؛; اگرچه این حالت منتج به اپیدمی آنفلوآنزای خوکی نشد.

در گذشته، (CDC) گزارش هایی از احتمال آلودگی انسان به ویروس آنفلوآنزا خوک را طی دو سال دریافت کرد اما از دسامبر 2005 تا فوریه 2009، 12 مورد آلودگی انسان به نوع مهاجم به انسان آنفلوآنزا آنفلوآنزای خوکی گزارش شد. نشانه های قابل انتظار آنفلوآنزای خوک در انسان ها مانند نشانه های آنفلوآنزای فصلی انسان است. تب، بی حالی، بی اشتهایی و سرفه کردن. همچنین تعدادی از افراد آلوده با آنفلوآنزای خوکی دچار آبریزش از بینی می شوند. در مواردی نیز گلودرد، تهوع و استفراغ و اسهال نیز گزارش شده است.

● آمار چه می گوید؟

مرکز کنترل بیماری های مسری آمریکا ابتدا اعلام کرد با افزایش 278 مورد ابتلا به آنفلوآنزای خوکی در آمریکا، شمار مبتلایان به این بیماری در این کشور به دوهزار و 532 نفر رسید. گزارش ان.اچ.کی حاکی است؛; همچنین هشت نفر در انگلیس و چهار نفر دیگر در کانادا به این بیماری مبتلا شده اند. این گزارش با اشاره به این که روند شیوع بیماری آنفلوآنزای نوع جدید در سراسر جهان ادامه دارد، می افزاید: مجموع افرادی که در 29 کشور و منطقه به بیماری آنفلوآنزای نوع جدید (خوکی) مبتلا شده اند به چهارهزار و 684 نفر رسیده است. گزارش ها همچنین حاکی از آن هستند که با فوت سه بیمار دیگر در مکزیک، آمریکا و کاستاریکا، آمار افرادی که بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند به 48 نفر رسیده است. بیش از نیمی از افراد مبتلا به آنفلوآنزای نوع جدید در آمریکا گزارش شده است و پس از آن مکزیک با یک هزار و 626 مورد، کانادا 284 مورد، اسپانیا 95 مورد، انگلیس 55 مورد، فرانسه 13 مورد و آلمان با 11 مورد در رده های بعدی قرار دارند. ایتالیا، کاستاریکا، نیوزلند، برزیل، ژاپن، هلند، گواتمالا، السالوادور، پرتغال، سوییس، اتریش، ایرلند، سوید، دانمارک، کلمبیا، لهستان و آرژانتین از جمله کشورهایی هستند که بیماری آنفلوآنزای نوع جدید در آنها مشاهده شده است. به دنبال واکنش های اعتراض آمیز از سوی مردم در نقاط مختلف جهان، برخی کشورهای جهان از جمله کشورهای غربی از لفظ آنفلوآنزای نوع جدید به جای آنفلوآانزای خوکی استفاده می کنند. در ژاپن روز گذشته چهارمین مورد بیمار مبتلا به آنفلوآنزای نوع جدید مشاهده شد.

به دنبال گسترش آنفلوآنزای خوکی در مکزیک، کانادا، آمریکا و برخی دیگر از کشورهای جهان، وزارت بهداشت، رفاه و کار ژاپن تدابیر بهداشتی برای مقابله با شیوع این بیماری را در سراسر این کشور به کار گرفته است و مسافران ورودی به این کشورها را نیز کنترل می کنند. وزارت بهداشت ژاپن از جمله در مبادی این کشور از جمله در فرودگاه های بین المللی ناریتا، هانه دا و کانسای دستگاه های سنجش حرارت بدن مسافران ورودی به ژاپن، توزیع پرسشنامه هایی که وضعیت جسمی مسافران در آن مشخص می شود و همچنین استقرار نیروهای قرنطینه در مبادی ورودی به این کشور را به کار گرفته است.

آمار جدید هم وجود دارد؟

تلویزیون سراسری ژاپن(ان.اچ.کی) اما آمار جدید را اعلام کرد تا بر ابعاد نگرانی ها بابت افزایش این بیماری بیفزاید: آمار افراد مبتلا به بیماری نوع جدید آنفلوآنزا (آنفلوآنزای خوکی) در سراسر جهان به یک هزار و 432نفر رسید. آمار مبتلایان به آنفلوآنزای نوع جدید پس از آن که مکزیک و آمریکا گزارش دادند که بیش از 130نفر دیگر در این دو کشور به این بیماری مبتلا شده اند، از مرز یک هزار و 400نفر گذشت. به گزارش ان.اچ.کی، دولت مکزیک هم در همان روزها اعلام کرد که 75نفر دیگر به این بیماری مبتلا شده اند و آمار این افراد فقط در مکزیک به 802 نفر رسیده است. این شبکه تلویزیونی ژاپن همچنین افزود در آمریکا نیز با تایید بیماری 60شهروند آمریکایی دیگر در شهرهای کالیفرنیا و ماساچوست، مجموع افرادی که به این بیماری دچار شده اند به 367نفر رسیده است. گزارش ان.اچ.کی حاکی از آن است که تاکنون بیماران مبتلا به آنفلوآنزای نوع جدید در 20کشور و یک منطقه در جهان مشاهده شده اند و روند شیوع این بیماری در حال گسترش است. این گزارش می افزاید: تاکنون 27نفر بر اثر آنفلوآنزای جدید جان خود را از دست داده اند (26نفر در مکزیک و یک نفر در آمریکا). پس از مکزیک و آمریکا، بیشترین افراد مبتلا به بیماری آنفلوآنزای نوع جدید در کانادا با 140نفر، اسپانیا 57نفر و انگلیس 27نفر گزارش شده است.

● چه تعداد از خوک های آمریکا آلوده به آنفلوآنزای خوکی هستند؟

H1N1 و ویروس های H3N2 آنفلوآنزای خوکی بیماری همه گیر بومی میان خوک ها در ایالات متحده است که موجب آسیب به صنعت پرورش دام می شود. بروز این بیماری میان خوک ها معمولا در ماه هایی با آب و هوای سردتر اتفاق می افتد و بعضی وقت ها با اضافه شدن خوک های جدید در رمه های مستعد بیماری بروز می کند. بررسی ها نشان داده اند که ویروس H1N1 آنفلوآنزای خوکی، بیماری مشترک و متداول خوک های سرتاسر جهان است. در آمریکا بررسی ها نشان داده اند که 30درصد از جمعیت خوک های این کشور مدرکی از وجود پادتن در بدن خود دارند و در نتیجه در طول زندگی به این بیماری (1N1H ) آلودگی داشته اند. به ویژه در بیش از 51درصد از خوک ها در آمریکای شمال و مرکزی آنتی بادی آلودگی با 1N1H خوکی نشان داده شده است. آلودگی انسان با ویروس های آنفلوآنزای خوک H1N1 کمیاب است. ویروس های H1N1 خوکی از سال 1930 میلادی در میان خوک ها مشاهده شد، ویروس های H3N2 آنفلوآنزا تا 1998 در میان جمعیت خوک ها یافت نشده بود و از این سال در خوک ها مشاهده شد. ویروس های H3N2 خوکی در ابتدا از انسان به جمعیت خوک ها وارد شد و ویروس های H3N2 آنفلوآنزای خوکی اخیر با ویروس های H3N2 انسانی کاملا ارتباط دارد.

ویروس های آنفلوآنزا خوکی می تواند به طور مستقیم از خوک ها به انسان ها سرایت کند. آلودگی انسان با ویروس های آنفلوآنزای خوک ها در هنگامی که انسان ها در کنار خوک ها قرار می گیرند اتفاق می افتد از قبیل کار در انبارهای خوک ها و در کشتارگاه دام ها یا مراکز نگهداری و پرورش خوک ها. همچنین انتقال انسان به انسان آنفلوآنزای خوک می تواند اتفاق بیفتد. این به همان طریق آنفلوآنزای فصلی انسان ها اتفاق می افتد و انتقال انسان به انسان اساسا رو در رو و به وسیله سرفه کردن یا عطسه انسان های آلوده با ویروس آنفلوآنزا اتفاق می افتد. مردم با دست زدن به چیزهایی که با ویروس های آنفلوآنزا خوکی آلوده است و سپس دست زدن به دهانشان ممکن است آلوده بشوند. در پایان باز هم بر این نکته باید تاکید کرد که این بیماری تا چه حد کشنده است و تا چه حد زاییده رسانه های هوچیگر آمریکا!


روزنامه دنیای اقتصاد www donya e eqtesad com

نظرات کاربران پیرامون این مطلب

انصراف از پاسخ به کاربر