دیابت و روزه داری

دیابت و روزه داری

صورتی که شما به بیماری مزمن دیگری مبتلا نیستید و در حال حاضر قند خونتان در حد قابل قبولی ( در حالت ناشتا زیر 160 ) است و اخیراً; دچار افت قند خون نشده اید ، به احتمال زیاد می توانید روزه بگیرید .
گروه بیماریها گوپی
1399/2/12
0 نظر

1) من بیماری قند دارم و در حال حاضر برای پایین آوردن قند خونم از قرص قند استفاده می کنم ، آیا می توانم امسال بگیرم ؟

 

در صورتی که شما به بیماری مزمن دیگری مبتلا نیستید و در حال حاضر قند خونتان در حد قابل قبولی ( در حالت ناشتا زیر 160 ) است و اخیراً; دچار افت قند خون نشده اید ، به احتمال زیاد می توانید روزه بگیرید .

2) آیا دخترم که دیابتی است و انسولین تزریق می کند هم می تواند روزه بگیرد ؟

بعید به نظر می رسد که ایشان بتوانند روزه داری را تحمل کنند . البته اگر اصرار بر روزه داشتن دارد ، در صورتی که انسولین زیادی مصرف نمی کند و طی روز دچار افت قند خون نمی شود با احتیاط کامل و رعایت نکاتی که بیان خواهد شد ممکن است بتواند دوره روزه داری را بدون خطر پشت سر بگذارد .

3) آیا اگر من روزه بگیرم ممکن است دچار عوارض بشوم ؟

خطرناک ترین عارضه روزه داری ، کاهش بیش از حد قند خون است . شما طی روزه داری بیش از هر چیز باید مراقب باشید که قند خونتان زیاد افت نکند .

4) چگونه می توانم بفهم که قند خونم پایین آمده است ؟

افت قند خون با علایمی مانند : ضعف و بیحالی شدید ، عرق فراوان سرد ، طپش قلب ، سرگیجه و تاری دید ، گرسنگی شدید و لرزش بدن و در نهایت بیهوش شدن مشخص می گردد .

5) اگر وسط روز دچار چنین مشکلی شدم چه کنم ؟

در صورتی که شما گلوکومتر ( دستگاه اندازه گیری کننده قند خون ) در اختیار دارید فوراً; قند خونتان را اندازه بگیرید ، در صورتی که قند خونتان کمتر از 50 باشد حتماً; باید روزه خود را افطار کنید . اما اگر گلوکومتر ندارید با بروز چنین علایمی ، سریعاً; روزه خود را افطار نموده و با مصرف شربت یا شیرینی مختصر از عوارض بعدی پیشگیری کنید .

6) آیا روزه گرفتن رژیم محسوب می شود یا اینکه طی ماه رمضان هم باید رژیم خاصی را رعایت کنم ؟

رعایت رژیم دیابتی برای شما الزامی است . شما طی ماه رمضان بین افطار تا اذان صبح مواد غذایی مصرف می کنید لذا باید نکاتی را رعایت نمایید که قند خون شما در این فاصله بیش از حد بالا نرود .

7) آیا میزان کل مواد غذایی مصرفی در ماه رمضان باید مانند رژیم قبلی ام باشد ؟

بله ، حتماً; شما نباید کالری دریافتی خود را در ماه رمضان نسبت به قبل افزایش دهید . خصوصاً; مصرف مواد قندی و شیرین از جمله زولبیا و بامیه را حتماً; محدود کنید . در صورت تمایل شدید به مواد شیرین می توانید از مربا یا نوشابه های رژیمی استفاده کنید و یا هنگام افطار دو عدد خرما همراه با نوشیدنی مانند چای مصرف کنید .

8) وعده های غذایم باید به چه صورت باشد ؟

بهتر این است که با یک افطار ساده ( مثلاً; مشابه صبحانه ) آغاز کنید و شام را با فاصله 2-1 ساعت بعد مصرف نمایید . قبل از خوابیدن هم می توانید غذای مختصری ( مشابه عصرانه ) بخورید . سحری را هم حتماً; میل کنید .

9) اگر برای خوردن سحری نتوانستم بیدار شوم چه کنم ؟

بهتر است از روزه گرفتن در آن روز منصرف شوید ؛; چرا که احتمال پایین افتادن قند خونتان وعوارض دیگر زیاد است .

10) نوشیدن آب و مایعات غیرقندی تا چه اندازه مجاز است ؟

بهتر این است که آب کافی بنوشید تا طی روز دچار کمبود آب نشوید ، توصیه می کنم بعد ازخوردن سحری قبل از شروع روزه ، حداقل 2-1 لیوان آب بنوشید .

11) آیا رفتن مرا به مهمانی های افطار صلاح می دانید ؟

مسلماً; شرکت در جمع خانواده و دوستان از نظر روحی بسیار برایتان مناسب است اما چه در ماه رمضان و چه غیرآن هیچ گاه در مهمانی ها فراموش نکنید که دیابتی هستید تا سال ها با سلامت کامل به زندگی ادامه دهید .

12) اگر بعد از افطار احساس کردم قند خونم بالاست چه کنم ؟

در صورت امکان قند خونتان را اندازه گیری کنید . اگر بالای 250 بود باید شب بعد 20 درصد از کالری دریافتی خود کم کنید تا دچار مشکل نشوید . به هر حال متوجه باشید اگر قند خونتان هنگام شب بالا باشد ، نتایج مثبت روزه داری عاید شما نخواهد شد .

13) اگر هنگام سحر احساس کردم قند خونم بالاست چه کنم ؟

در این صورت هم اگر قند خونتان بالای 200 باشد باید از مواد غذایی سحری خود 20 درصد کم کنید ، اما اگر قند خونتان بالای 350 بود توصیه می کنم اصلاً; روزه نگیرید .

14) اگر طی روز استراحت کنم بهتر است یا می توانم فعالیت داشته باشم ؟

فعالیت فیزیکی شما باید در حد معمول بوده و استراحت زیاد ، به نفع شما نیست . اموری که نیاز به فعالیت جسمانی شدید دارد را بهتر است بعد از ظهرها انجام ندهید تا از افت شدید قند خون پیشگیری شود .

15) ورزش چطور ؟

ورزش سبک 15-10 دقیقه ای هنگام صبح احتمالاً; برایتان مناسب است اما ورزش هنگام بعد ازظهر و قبل از افطار می تواند مشکل ساز باشد . باید در صورت امکان طی شب ها زمانی را به ورزش اختصاص دهید .

16) در ماه رمضان قرص هایم را در چه زمانی مصرف کنم ؟

بطور کلی قرص های مصرفی صبح و ظهر را همزمان هنگام افطار و قرص مصرفی شبانه را قبل از سحری مصرف نمایید . البته اگر قندخونتان تحت کنترل است ممکن است تحت نظارت پزشک ، بتوانید تعداد قرص هایتان را کاهش دهید .

17) اگر فراموش کردم قرصم را مصرف کنم چه باید بکنم ؟

از آنجا که عدم مصرف مایعات طی روز می تواند منجر به غلیظ شدن خون و بالا رفتن قند خون و عوارض دیگر شود لذا توصیه می کنم حتماً; قرص خود را به موقع مصرف کنید و اگر فراموش کردید خصوصاً; در صورتی که معمولاً; قند خونتان بالاست بهتر است آن روز را روزه نگیرید .

18) بهترین زمان برای آزمایش قند خون در ماه رمضان چه زمانی است ؟

مسلماً; ایده آل این است که هر بیمار دیابتی که روزه می گیرد گلوکومتر در اختیار داشته باشد و قبل از افطار ، دو ساعت بعد از افطار و قبل از سحری ، قند خون خود را اندازه گیری نماید . اما در صورتی که گلوکومتر در دسترس ندارید بهتر است آزمایش های خود را تحت نظارت پزشک و در زمان تعیین شده انجام دهید .

در ماه رمضان بررسی قند خون ناشتا باید قبل از افطار صورت گیرد که بسیار کمک کننده می باشد .

19) آیا اگر روزه بگیرم چربی خونم هم پایین خواهد آمد ؟

در صورتی که رژیم خود را رعایت کرده باشید می توانید منتظر کاهش کلسترول و تری گلیسرید خونتان باشید . این مسیله در پیشگیری از بیماری های عروقی قلب و فشار خون هم به شما کمک می کند . طی ماه رمضان رژیم غذایی در بسیاری از خانواده ها حاوی مواد قندی و نشاسته ای فراوان می باشد که ضمن اثر نامطلوب بر قند خون ، تری گلیسیرید خون را هم بالا می برد .

20) آیا بیماران دیابتی که به نحوی دچار عوارض مزمن دیابت بر کلیه ها ، چشم ، قلب و ... شده اند می توانند روزه بگیرند ؟

هر چند ممکن است برخی از این افراد با روزه گرفتن دچار مشکل حادی نشوند ولی برای پیشگیری از پیشرفت عوارض مزمن بهتر است روزه نگیرند و یا با متخصص مربوطه مشورت کنند .


میکرو فارس

نظرات کاربران پیرامون این مطلب

انصراف از پاسخ به کاربر