عوامل فعال کننده آلرژی

عوامل فعال کننده آلرژی

قرار گرفتن در معرض گرده گلها، میتواند موجب بروز تب یونجه یا حساسیتهای فصلی شود. تعداد مواد آلرژی زا فراوان است و رایجترین آنها گرده گیاهان، انگلهای خاکی، کپک، حیوانات خانگی، نیش حشرات، مواد لاستیکی و بعضی غذاها و داروها هستند.
گروه بیماریها گوپی
1399/2/12
0 نظر

قرار گرفتن در معرض گرده گلها، میتواند موجب بروز تب یونجه یا حساسیتهای فصلی شود.

 

تعداد مواد آلرژی زا فراوان است و رایجترین آنها گرده گیاهان، انگلهای خاکی، کپک، حیوانات خانگی، نیش حشرات، مواد لاستیکی و بعضی غذاها و داروها هستند.

علایم آلرژی طیف وسیعی از خارش مختصر چشم و گرفتگی گلو گرفته تا عکس العملهای شدید منجر به خفگی را دربر میگیرد. مواد آلرژی زا در کسانی که مبتلا به آسم هم هستند، میتوانند به حمله های بسیار شدید آسم منجر شوند. با این وجود راههایی برای پیش گیری از حملات آلژی وجود دارند که از این قرارند:

● گرده گیاهان

فرار گرفتن در معرض گرده گلها، میتواند موجب بروز تب یونجه یا حساسیتهای فصلی شود. علایم آن هم عطسه، آبریزش بینی، گرفتگی مجاری تنفسی و خارش و آبریزش چشم هستند.

این حساسیت از طریق مصرف داروهای ضد حساسیت که از خانواده آنتی هیستامین (Antihistamine) هستند، داروهی دارای موادی به نام دکونژستان (decongestant)، ترکیب این دو ماده یا قطره های بینی حاوی استرویید (steroid) انجام میشود. تزریق داروهای ضد حساسیت که ایمنی درمانی نام دارد نیز، موثر است.

موثرترین راه برای پیشگیری از تب یونجه، دور شدن از گرده است. سعی کنید در زمان اوج گرده افشانی در محیط بسته بمانید، پنجره ها را بسسندید و از دستگاه تهویه مطبوع استفاده کنید.

انگلهای خاکی موجودات از جمله عوامل آلرژی زا هستند که در مواد خوراکی و ... می توانند وجود داشته باشند.

● انگلهای خاکی

انگلهای خاکی موجودات میکروسکپی هستند که در گرد و غبار خانه زندگی میکنند. گرد و غبار خانه آمیزه ای از موادی است که ذاتا آلرژی زا هستند، از جمله الیاف مختلف، موی حیوانات خانگی، باکتریها، کپک یا قارچ، ریزه های مواد خوراکی، قطعاتی از گیاهان خانگی و مانند اینها. علایم ناشی از حساسیت به انگلهای خاکی مانند حساسیت به گرده است با این تفاوت که فصلی نیست و در تمام سال ادامه دارد.

درمان این حساسیت هم با آنتی هیستامین و دکونژستان صورت میگیرد. میتوانید برای پیشگیری از این آلرژی روی تشکها و زیر ملحفه (که محل مناسبی برای رشد و تکثیر این انگلها هستند) روکش پلاستیکی بکشید، از بالشهایی که با مواد ضد حساسیت ساخته شده اند استفاده کنید (بالشهای hypoallergenic)، ملحفه ها را هر هفته با آب داغ بشویید و تمام مناطق خانه، به خصوص اتاق خواب را از وسایلی که خاک به خود میگیرند (مانندعروسکهاس پشمالو، قالی، موکتهای پرزدار و پرده های سنگین) تخلیه کنید.

● کپک

کپکها، قارچکهای میکروسکوپی و انگلی هستند که هاگهای آنها مانند گرده در فضا منتشر میشود. آنها از مواد آلرژی زای رایج هستند و بیشتر در محیط مرطوب مانند حمام یا زیرزمین و همچنین در چمن، کپه های برگ باغچه، بسته های کاه و علف، کود گیاهی و حتا در زیر قارچهای بزرگ حوراکی یا باغچه ای، یافت میشوند.

علایم حساسیت با کپک میتواند فصلی (بخصوص در تابستان و پاییز) باشد و اگر کپکها جایی در خانه باشند، ممکن است در طول سال وجود داشته باشند. این حساسیت نیز مانند دو مورد قبل است و شیوه های درمان آن هم مانند درمان آلرژی با گرده یا انگل خاکی است.

پیشگیری از بروز این حساسیت، از طریق انجام ندادن فعالیتهایی مانند جمع آوری برگهای باغچه و همچنین بستن پنجره ها و دربها انجام میشود. باید مراقب مکانهای نمناک منزل باشید و آنها را با هوا دادن مرتب، تا حد امکان خشک نگه دارید.

حیوانات خانگی و نیز برخی حیوانی که در منازل ما ناخواسته زندگی می کنند، میتواند عاملی برای بروز حساسیت باشند.

● حیوانات خانگی و سوسک

پروتیینهای موجود در غدد پوست حیوانات و همچنین پروتیین موجود در بزاق آنها، میتواند برای عده ای تولید حساسیت کند. بروز آلرژی به حیوانات گاهی 2 تا چند سال برای شکل گیری و توسعه یافتن در بدن، زمان میبرد و علایم آن تا ماهها پس از قطع ارتباط با جانور موذرد نظر، باقی میماند. این علایم شامل عطسه، التهاب و خارش و آبریزش چشم هستند.

برای رهایی از این آلرژی علاوه بر داروهای ذکر شده میتوان از تزریق یا ایمنی درمانی نیز استفاده کرد. اما بهترین پیشگیری و درمان، دور شدن از حیوان مورد نظر است.

سوسک خانگی نیز میتواند چنین حساسیتی را موجب شود و درمان آن با داروهایی که نام بردیم، حاصل میشود.

پیشگیری از حساسیت به حیوانت خانگی از طریق دور کردن حیوان از خانه یا حداقل از اتاق خواب است. حیوانات را از لوازم پارچه ای خانه نظیر مبل، پرده، کوسن و مانند آن دور نگه دارید و حیوان را هر هفته حمام کنید.

برای رهایی از سوسک نیز بهترین روش رعایت نظافت و جمع آوری صحیح زباله و خارج کردن به موقع آن از محیط خانه است.


سازمان آموزش و پرورش استان خراسان

نظرات کاربران پیرامون این مطلب

انصراف از پاسخ به کاربر