سرطان ها انواع مختلفی دارند. در ابتلا به سرطان عوامل مختلفی دخالت دارند. بسیاری از عوامل ایجادکننده سرطان، عوامل محیطی هستند که به راحتی قابل اجتناب هستند، ولی عوامل دیگری نیز مثل عوامل ژنتیکی در ایجاد سرطان نقش دارند که تغییر در آنها از حیطه قدرت ما خارج است.
با توجه به راهنمایی های زیر، شما می توانید به مقدار قابل توجهی احتمال ایجاد سرطان را در خود کاهش دهید.
1) سیگار نکشید!
سرطان ریه که سرطان نسبتاً; شایعی بوده و درمان آن نیز مشکل است، رابطه بسیار نزدیکی با مصرف دخانیات دارد.
کسانی که دخانیات استعمال نمی کنند، به میزان بسیار کمتری نسبت به معتادین به دخانیات به سرطان ریه دچار می شوند.
سرطان های دیگری هم هستند که ارتباط آنها با استعمال دخانیات به اثبات رسیده است. از آن جمله می توان سرطانهای دهان، گلو، حنجره، مری، مثانه و پانکراس را نام برد. درمان این سرطان ها هم به نوبه خود مشکل و گاه ناممکن است. بهتر است هرگز سیگار نکشید.
اگر به استعمال دخانیات اعتیاد دارید، هم اکنون آن را قطع کنید. بدن شما می تواند بعد از قطع سیگار، کم کم صدمات ایجادشده را ترمیم کند، به شرط آنکه به مرحله بحرانی نرسیده باشد.
به خاطر داشته باشید دود ناشی از استعمال دخانیات برای اطرافیان شما نیز بسیار خطرناک و مضر است.
بنابراین سعی کنید از استعمال دخانیات اجتناب کرده و از دود سیگار دیگران هم دوری کنید.
2) از تماس زیاد با نور خورشید بپرهیزید
سرطان پوست که یکی از شایعترین سرطانها است، ارتباط اثبات شده ای با میزان تابش اشعه خورشید به بدن دارد.
تماس طولانی مدت و شدید با نور آفتاب به خصوص در افرادی که پوست روشن داشته و به سرعت دچار آفتاب سوختگی می شوند، می تواند زمینه ساز ایجاد سرطان های مختلف پوستی شود؛; بنابراین سعی کنید تا حد امکان خود و کودکانتان را از تابش شدید آفتاب محافظت نمایید.
ـ دستورهای ساده زیر در این راه به شما کمک می کند:
ـ در تابستان و در ساعات تابش شدید آفتاب (11 صبح تا 4بعدازظهر) از مکان های سایه دار استفاده کنید.
ـ در آفتاب از کلاه و لباس های دارای پوشش کامل استفاده کنید.
ـ زمانی که در آفتاب به سر می برید از کرم های محافظ پوست جهت پوشاندن قسمت های باز بدنتان استفاده کنید.
ـ در آفتاب از عینک های آفتابی استفاده کنید.
3) تغذیه مناسب داشته باشید
نقش تغذیه در ایجاد تعداد زیادی از سرطان ها به اثبات رسیده است.
غذاهای پرچربی به خصوص غذاهای حاوی چربی حیوانی، غذاهای سرخ شده یا کبابی شده، غذاهای نمک سود شده و نیز مواد غذایی کپک زده، می توانند در ایجاد سرطان نقش داشته باشند. از طرف دیگر مصرف غذاهای کم چربی، انواع سبزی و میوه ها و غذاهایی که حاوی فیبر فراوان هستند، می تواند در جلوگیری از ایجاد بسیاری از سرطان ها نقش جدی ایفا کند.
از این رو سعی کنید رژیم غذایی خود را مطابق آنچه که ذکر شد اصلاح نمایید.
4) به طور منظم ورزش کنید
ورزش روزانه یا یک روز در میان که به طور منظم انجام شود، باعث تنظیم وزن و فعالیت های بدنی می شود و از ایجاد بسیاری از بیماریها از جمله سرطان پیشگیری می نماید. سعی کنید با حفظ تعادل در رژیم غذایی و نیز فعالیت خود، وزن بدنتان را به حد ایده آل برسانید.
5) از مصرف الکل بپرهیزید
مصرف الکل در ایجاد بسیاری از سرطان های دهان، گلو، حنجره، مری، کبد و لوزالمعده نقش دارد. مصرف الکل به همراه استعمال دخانیات احتمال ایجاد سرطان را به مراتب افزایش خواهد داد. بنابراین هرگز به مشروبات الکلی نزدیک نشوید.
6) به علایم هشداردهنده سرطان توجه کنید
سرطان در ابتدا یک بیماری محدود و کوچک است که اگر به موقع تشخیص داده و درمان شود، شانس بهبود کامل آن بسیار زیاد است. توجه به علایم کوچکی که در ابتدای ایجاد سرطان پیدا می شوند، می تواند باعث تشخیص زودهنگام سرطان شود. در ادامه، مجموعه علایمی که می توانند نشانگر شروع بسیاری از سرطان های شایع باشند، ذکر شده است. با پیدایش هر کدام از این علایم یا هرگونه یافته غیرطبیعی دیگری که بیش از دو هفته از ایجاد آن گذشته و بهبود نیافته است، جهت بررسی به پزشک مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد، این علایم ناشی از سرطان نیست، بلکه علامت یک بیماری خوش خیم است، ولی تشخیص این نکته با پزشک است.
هرگز مشورت با پزشک خود را فراموش نکنید
علایم هشداردهنده سرطان شامل موارد زیر است:
ـ تغییر در عادات دفع مدفوع یا ادرار مثل یبوست یا اسهال غیرطبیعی به مدت طولانی، وجود خون در مدفوع، اختلال دفع ادرار و وجود خون در ادرار.
ـ زخمی که پس از دو هفته بهبود نیابد
ـ تغییر در اندازه، شکل و رنگ زگیل یا خال های موجود در بدن
ـ ایجاد توده یا برآمدگی در پستان یا هر نقطه دیگر بدن
ـ خونریزی یا ترشح غیرطبیعی از دستگاه تناسلی زنانه یا مجاری طبیعی بدن
ـ اشکال در بلع غذا
ـ سرفه های مداوم یا گرفتگی صدا
7) به طور مرتب جهت معاینه و بررسی به پزشک خود مراجعه کنید
باید توجه داشت که بسیاری از سرطان ها تنها با معاینه پزشکی و آزمایش های تکمیلی تشخیص داده می شوند.
عمده ترین سرطان هایی که می توان با معاینه و آزمایش های پزشکی در مراحل اولیه آنها را تشخیص داد و درمان کرد، شامل سرطان های سینه، دهانه رحم و روده بزرگ است.
ـ سرطان سینه: تمامی خانم ها بعد از سن بیست سالگی باید ماهانه خود را معاینه کنند.
طریقه معاینه را می توانید از پزشک خود بپرسید.خانم های بین 20 تا 40 سال باید هر سه سال یکبار و بعد از آن نیز هر سال توسط پزشک معاینه شوند و زنان بین 50 تا 70 سال باید سالانه ماموگرافی انجام دهند.
(ماموگرافی یک نوع عکسبرداری ویژه از سینه است.)
ــ سرطان دهانه رحم: تمام زنان ازدواج کرده باید سالانه تست سرطان رحم (پاپ اسمیر) را انجام دهند. برای انجام پاپ اسمیر می توانید به پزشک زنان یا ماما مراجعه کنید.
ـ سرطان روده بزرگ: مراجعه سالانه در تمامی افراد بالای چهل سال برای معاینه پزشکی از جهت سرطان روده بزرگ و انجام تست خون در مدفوع بعد از پنجاه سالگی و نیز آندوسکوپی هر سه تا پنج سال پیشنهاد شده است.
با انجام معاینه و آزمایش های فوق در گروههای سنی ذکرشده، می توان سرطان های مذکور را تا میزان زیادی در مراحل اولیه تشخیص داد و با درمان آن بهبود قطعی پیدا کرد. برای برنامه ریزی جهت انجام مرتب معاینه و آزمایش های فوق، به پزشک خود مراجعه کنید.
● به خاطر داشته باشید
انجام مراحل 7گانه بالا، شما را در مقابل ابتلا به تمامی سرطان های شناخته شده بیمه نمی کند، ولی می تواند به میزان بسیار زیادی از ابتلا به سرطان های شایع جلوگیری کرده یا در درمان موفق آنها به شما کمک کند.
باید دانست که سرطان گرچه بیماری خطرناکی است اما در مراحل اولیه قابل درمان است بنابراین هیچگاه از ترس احتمال تشخیص سرطان، از مراجعه به پزشک خودداری نکنید.
بنیاد امور بیماریهای خاص
روزنامه اطلاعات www ettelaat com