. البته، این بدان معنا نیست که هوش ما بعد از ۲ سالگی
قابلیت ارتقا ندارد اما نقش تغذیه در باهوش شدن بچه ها تا ۲ سالگی، بیشتر
از زمانی است که مثلاً آن ها دیگر کنکوری شده اند و می خواهیم خوراکی هایی
برای افزایش هوششان در برنامه غذایی آن ها بگنجانیم. البته ما تا آخر
عمرمان هم می توانیم حافظه کوتاه یا بلندمدت خود را با کمک مواد غذایی سالم
یا ورزش های فیزیکی و فکری تقویت کنیم اما بعد از طی روند تکامل مغز، دیگر
نمی توان به افزایش خارق العاده هوش یا همان IQ با کمک تغذیه و ورزش چندان
امیدوار بود.
برخی از مواد غذایی
بسیار اعتیاد آور هستند و درحکم مواد مخدر هستند مثلا مواد غذایی پرچرب و
تنقلات شیرین از این دسته اند. می بینید که انسان دوست دارد از این مواد
غذایی بخورد چون مغز نسبت به آن ها اعتیاد پیدا کرده است و بسیاری از مردم
نمی توانند دست از آن ها بکشند و در نتیجه چاق می شوند. رژیم غذایی خوب
برای حفظ مغز حدود ۲۰ درصد از کالری روزانه را باید مصرف کند.
در رژیم غذایی ما برخی از مواد غذایی یافت میشوند که ما با خوردن آنها به کندذهنی و نابودی هوش بیشتر کمک میکنیم.
مصرف الکل
قطعا
برای شهرت الکل به عنوان قاتل مغزی خود متعجب نمیشویم. ما معمولاً از
پیامدهای مخرب و ویرانگر الکل بر کبد خود آگاهی داریم، اما این در حالی است
که الکل همچنین میتواند صدمات جدی به سلولهای مغزی نیز وارد کند. عوارض
جانبی شناخته شده از الکل، شامل لغزشهای حافظه و عدم تمرکز است. سوء مصرف
طولانی مدت الکل نیز باعث اختلال در قوای شناختی میشود.
شکر سم سفید !
وقتی
پای سلامت در میان باشد، شکر آن قدر ها هم به مزاج شیرین نخواهد آمد.
تحقیقات جدید نشان داده که شکر می تواند عاملی برای بروز عوارض در مغز یا
کمرتان باشد. محققان دانشگاه UCLA در یک مطالعه جدید بر روی حیوانات، دو
گروه موش را مورد آزمایش قرار دادند و دریافتند که موشهای گروه اول که با
شربت ذرت با فروکتوز بالا تغذیه شده اند، برای پیدا کردن راه خود در پیچ و
خم ها زمان بیشتری را نیاز داشته اند. همچنین نشانه هایی از کاهش سرعت
یادگیری و فراموشی نیز در آن ها دیده شده است. این در حالی است که در موش
های گروه دوم که با شربت ذرت با فروکتوز بالا را به همراه اسید های چرب
امگا۳ تغذیه شده بودند، نشانه های تقویت مغز و افزایش سرعت یادگیری مشاهده
شد.
محققان بر این عقیده اند که رژیم غذایی که فقط شامل فروکتوز باشد
باعث کاهش فعالیت مغز می شود؛ به نظر می رسد مصرف شکر، توانایی انسولین را
در کمک به مغز در تسریع فرآیند های فکری و احساسی تحت تاثیر قرار می دهد.
اسیدهای چرب امگا۳، مغز را در برابر تاثیرات مضر فروکتوز محافظت می کنند.
تنقلات مضر
برگرها،
سرخکردنیها و چیزهایی شبیه آن ما را دچار وسوسه میکند اما خوردن این
مواد غذایی باعث انباشته شدن چربیها میشود که این امر اعتیاد را بوجود
میآورد. مصرف نامحدود تنقلات مانع تولید «دوپامین» میشود که ماده شیمیایی
«شادی» در بدن ما است و علائمی را به وجود میآورد که با نوسان اخلاقی و
افسردگی ارتباط دارد.
مطالعه
۲۰۱۱ بریتانیا بر روی حدود چهار هزار کودک نشان داد، ضریب هوشی کودکانی که
در سه سالگی از ابتدا به خوردن غذاهای فرآوری شده و سریع روی آورده اند،
در یک بازه زمانی پنج ساله -در مقایسه با دیگر کودکان که غذای سالم دریافت
کرده اند- دچار افت شده است. طبق گزارش Time.com، این مقایسه از لحاظ
موضوعات مختلف دیگر مانند وضعیت اقتصادی، اجتماعی و آموزش والدین نیز بررسی
شده است.
این رژیم های غذایی نامناسب بیشتر بر روی توانایی کلامی
کودکان تاثیر می گذارد. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد
انتخاب رژیم غذایی مناسب در سال های اولیه زندگی باعث رشد بهتر مغز فرد می
گردد.
رژیم غذایی کم کربوهیدرات
فرار
از کربوهیدرات، علاوه بر کم شدن انرژی و بد شدن خلق و خو باعث کم شدن قوه
ادراک شخص می گردد. تحقیق کوچکی در دانشگاه Tufts بر روی ۱۹ زن با سنین ۲۲
تا ۵۵ انجام شد و نشان داد کسانی که کربوهیدرات را از برنامه غذایی خود حذف
کرده بودند، تدریجاً در مهارت های شناختی خود با مشکل روبرو شده اند. به
خصوص در تست های مربوط به حافظه و یادگیری. اما گروه دیگر که رژیم غذایی کم کالری، شامل کربوهیدرات را دنبال کردند، مشکل خاصی نداشته اند.
محصولات غذایی غنی از قند
قندهای
ذخیره شده که مسبب مشکلات عصبی است. مصرف بیش از حد قند منجر به کاهش
تولید یک ماده شیمیایی در مغز میشود که به عنوان فاکتور نوروتروفیک مشتق
شده از مغز شناخته شده است. نبود این ماده باعث اختلال در یادگیری و همچنین
به خاطر سپردن میشود.
طبیعت
اعتیادآور شکر عواقب بلند مدتی بهمراه دارد به طوری که بر توانایی
یادگیری تاثیر میگذارد و مهارتهای شناختی را تضعیف میکند.
وعدههای غذایی منجمد
اکثر
افراد در زندگی خود به دلیل زمان کمی که دارند مجبور میشوند که غذاهای
خود را فریز کنند. مصرف مواد غذایی یخ زده، به طور منظم میتواند خطر ابتلا
به بیماری آلزایمر را افزایش دهد و همچنین به زوال عقل که تخریب سلولهای
مغزی در طول زمان است، منتهی شود.
محصولات غذایی شور
مواد
غذایی شور درست مانند مواد قندی، میتواند اعتیاد آور باشد و با عواقب
خطرناک همراه باشد. سدیم در تغییرات فشار خون شناخته شده است اما نکته
اینجاست که آیا میدانید که این ماده میتواند همچنین تواناییهای تفکر ما
را مختل سازد؟ برای هر چیزی پزشکان به ما توصیه نمیکنند که مصرف نمک را کم
کنیم. نمک، به عنوان یک ماده نگهدارنده در ترشیها استفاده میشود، پس از
زیادهروی در خوردن آن خودداری کنید.
پروتئینهای فرآوری شده
پروتئینها
و چربیها چیزهایی که ما از دوران مدرسه آنها را میشناسیم. زمانی که
پروتئینها فرآوری میشوند و تبدیل به سوسیس، پپرونی و کالباس، میشوند
پروئتینها خطرناک میشوند. مواد نگهدارنده، مانند نیترات سدیم، زمانی که
در فرآوری گوشت با پروتئینها ترکیب میشود بسیار سرطان زا میشوند.
نیکوتین
نیکوتین
زمانی که به میزان بالا مصرف میشود به دلیل کاهش عرضه خون و اکسیژن به
مغز به عنوان عامل سرطان شناخته میشود. علاوه بر این، سفت شدن مویرگها و
تأثیر بر عملکرد انتقال دهندههای عصبی و انتقال مواد شیمیایی در بدن از
دیگر عوارض آن به شمار میآید.
مواد غذایی سرخ شده
مواد غذایی سرخ شده، به سبک پخت جنوبی در جنوب شرقی آمریکا به عنوان «کمربند سکته مغزی» شناخته شده است.
سطوح
بالای چربی و کلسترول موجود در مواد غذایی سرخ شده بر دیوارههای شریان
تامین خون به مغز رسوب میکند و عدم خونرسانی کافی در نهایت باعث سکته
مغزی میشود. بنابراین، هنگامی که در رژیم غذایی به طور منظم شامل مواد
غذایی سرخ شده باشد، شما بیشتر با دردسر و مشکلات مواجه میشوید.
شیرین کنندههای مصنوعی
بسیاری از ما نسبت به این موضوع که شیرین کنندههای مصنوعی در زندگی ما فاقد آسیب هستند دارای تصور غلط هستیم.
استفاده از شیرینکنندههای مصنوعی در نهایت به آسیبهای مغزی منتهی میشود.
چربیهای ترانس
چربیهای
ترانس (trans fats) هنگام افزودن هیدروژن به روغنهای مایع گیاهی (عمل
هیدروژنه کردن)، برای بالابردن نقطه ذوب آن ها (جامد کردن) جهت افزایش طول
عمر و پایداری شان به وجود میآیند. چربیهای ترانس در روغنهای
شیرینیپزی، روغن نباتی جامد، مارگارینها، شیرینیها، غذاهای حاضری،
غذاهای سرخ شده مثل پیراشکی و سیبزمینی سرخکرده و سایر غذاهایی که با
روغنهای هیدروژنه، پخته یا سرخ شدهاند، یافت میشوند. مصرف چربیهای
ترانس خطر ابتلا به بیماری کرونر قلبی را افزایش میدهد در طی یک دوره، ما
را با درد و رنج یک سکته مغزی حساس مواجه میسازد. همچنین، مصرف این نوع
چربی سبب کم شدن حجم مغز میشود که در نهایت به بیماری آلزایمر منتهی
میشود.